Perła Czabańska
Z Winogrona.org
Perła Czabańska | |
---|---|
![]() grono; foto:ZbyszekB | |
Rodzice | Magdalenka Andegaweńska x Muscat Fleur d’Oranger (1) |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Węgry |
Masa grona | 120 g |
Rozmiary jagód | 15 mm |
smak | muszkat |
SAT | 2000 |
Termin dojrzewania | 21-31.08 |
Mrozoodporność | -18 °C255,15 K -0,4 °F 459,27 °R |
Kolor gron | żółte |
Zastosowanie | deserowe |
Opis
Nadzwyczaj smaczna odmiana deserowa o lekko muszkatowym aromacie i bardzo wczesnym okresie dojrzewania.
Ze względu na niską mrozoodporność powinna być zimowana pod troskliwym okryciem.
Ze względu na niską plenność odmiana w zasadzie przeznaczona do upraw amatorskich i kolekcjonerskich.
Odmiana znajduje się w wykazie odmian do wyrobu win w UE. Daje słabe wino stołowe nadające się do szybkiego spożycia.
Owoce powinny być szybko zbierane, ponieważ są niszczone przez ptaki i osy.
Perła Czabańska jest jedną z najbardziej znanych odmian winorośli na świecie - jest uprawiana w prawie każdym kraju, w którym uprawia się winorośl.
Odmianę wyselekcjonował w 1904 Adolf Stark z nasion które Mathiász János uzyskał krzyżując Muskata Ottonela z Bronnerstraube
Fenologia
Choroby
Grona mają tendencje do gnicia przy wilgotnej pogodzie.
Cięcie
Synonimy
Csaba Gyongye , Csaba Gyoengye
Literatura
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
- wg NPGS:;jagody - rozmiar; ;szczegółowe dane obserwacyjne
- wg INRA: koronka; ;liść; ;grono
- wg abaszolo: grona
- wg taxsonweb: liść; ;krzew; ;
- wg glossary wein-plus: grono i liść
Inne zdjęcia
Winniczka Magda: dojrzałe grono; ;liść; grono (w Szwecji); ;profil liścia;
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | 21-31.08 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | żółte + |
Kraj | Węgry + |
Masa | 120 g + |
Mrozoodpornosc | 255,15 K (-18 °C, -0,4 °F, 459,27 °R) + |
Odmiana | Perła Czabańska +, Magdalenka Andegaweńska +, Muscat Fleur d’Oranger + i Csaba Gyongye + |
Rozmiar jagód | 15 mm + |
Sat | 2.000 + |
Smak | Muszkat + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |