Reberger
Z Winogrona.org
Reberger | |
---|---|
fot.Andrzej Kalemba | |
Rodzice | Regent x Lemberger |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Niemcy |
Masa grona | ok. 150 g |
Masa jagód | 2,2 g |
smak | owocowy |
Mrozoodporność | -22 °C251,15 K -7,6 °F 452,07 °R |
Kolor gron | Granatowe |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 20,1 °Bx |
Zawartość kwasów | 8,5 g/l |
Opis
Nowa Niemiecka odmiana będąca krzyżówką Regenta i Lembergera(Kekfrankos, Blaufrankisch). Daje wino w typie Kekfrankos, przy czym uzyskuje o około 10% więcej cukrów i kwasów od Regenta.
Opis wg J.Lisek (Skierniewice) :
Wzrost silny.
Liście: najczęściej 3 klapowe z grubymi zębami.
Grona: średniej wielkości, cylindryczno-stożkowate, średnio zwarte o masie 150g
Jagody: kuliste, średniej wielkości o masie 2,2g, rzadziej małe, granatowoczarne.
Owoce dojrzewają: na kilka dni wcześniej niż u odmiany Regent (w Skierniewicach) i osiągają zazwyczaj większą zawartość cukru i kwasów niż u odmiany "Regent"
Niższe plony niż "Regent"[1]
(do sprawdzenia w innych reginach Polski)
Genealogia
REBERGER : 90,03% Vitis vinifera + 0,88% Vitis labrusca +7,16% Vitis rupestris + 0,78% Vitis berlandieri + 0,49% Vitis riparia + 0,69% Vitis lincecumii
Choroby
Mało podatny na choroby grzybowe[1]
- Wg publikacji niemieckich posiada geny odpornościowe : Ren3 i Ren9 (m.pr)
Cięcie
Krzew mało wymagający co do formy prowadzenia, choć preferuje duże formy z krótkimi i średnio długimi łozami.
Cięcie powinno być staranne, gdyż nadmierne zagęszczone krzewy, szczególnie po deszczowej pogodzie w okresie kwitnienia, tworzą tzw. przestrzelone grona.[1]
Synonimy
Gf. 86-2-60
Parametry dojrzewania
Eksperymentalna Baza Uprawy Winorośli - Mackenheim/Niemcy
- zbiór 10/10/2008, 150,1 kg/ar, 21,3 Brix, kwasy 11,6 g/l
- zbiór 22/10/2009, 76 kg/ar, 28,56 Brix, kwasy 3,8 g/l
dla porównania poniżej dla odmiany Spatburgunder
- zbiór 10/10/2008, 150,1 kg/ar, 21 Brix, kwasy 11,6 g/l
- zbiór 23/10/2009, 95,1 kg/ar, 25,1 Brix , kwasy 6,0 g/l
Wino
Wino harmonijne, z delikatnym owocowym aromatem, podobne w typie do tego , jakie otrzymuje się z odmiany „Limberger” (Lemberger, Frankonka)[1]
INSTITUT FÜR REBENZÜCHTUNG GEILWEILER HOF SIEBELDINGEN PFALZ
2003 REBERGER AUSLESE TROCKEN
- Krzewy sadzone 2001r. (gleba gliniasta, stok wschodni, nachylenie 5%,wydajność 48kg/ar)
- Zbiór 09.10.2003
- Moszcz : cukier 105 ° Oechslego, kwasy 7,5g/l
- Maceracja alkoholowa 5 dni
- Dojrzewanie 12 m-cy w beczce dębowej
- Rozlewanie do butelek 17/03/2005
- Parametry wina : 11,17%vol, cukier resztkowy 2,8 g/l , kwasowość 4,4 g/l
- Charakter wina : owocowy aromat, aksamitne i harmonijne w typie win z Lembergera.
- Cena 7.20 € / 0,5L
- Wg WBI - Opis sensoryczny - Wina są mocne i mają dobrze zintegrowane taniny. Bukiet odmiany REBERGER jest różnorodny. Owocowe aromaty są na pierwszym planie i przypominają wiśnie, śliwki, jagody, czarne jagody i odrobinę malin. Trzeciorzędowe aromaty smakują jak wanilia, tytoń i goździki, sprawiają, że jest to ekscytujące wino. Smak ciemnej czekolady dopełnia go.
- Reberger 2022 wytrawne; 13%; Winnica Łukasz
Literatura
- wg VIVC: http://www.vivc.de/index.php?r=akzessionen%2Fviewacc&id=49994
- wg Antes: https://traubenshow.de/informationen-zu-rebsorten/ertragsrebsorten-auswahl-in-deutschland-a-z/450-r/252-reberger
Opinie
Opinie na forum: Reberger
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
- wg glossary wein-plus: grono i liść
- wg VIVC: Lisć; ;dojrzały lisć; ;grono
Inne zdjęcia
Antes: koronka ; lisć ; grona;
Zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | Granatowe + |
Kraj | Niemcy + |
Masa | 150 g + |
Masa jagód | 2,2 g + |
Mrozoodpornosc | 251,15 K (-22 °C, -7,6 °F, 452,07 °R) + |
Odmiana | Reberger +, Regent +, Lemberger + i Kekfrankos + |
Plenność | niska + |
Smak | Owocowy + |
Wzrost | silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 20,1 + |
Zawartość kwasów | 8,5 + |