Jasmine
Z Winogrona.org
JÁZMIN | |
---|---|
Rodzice | Petra x Bianca |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Węgry |
Masa grona | 110 g |
Masa jagód | 1,3 g |
smak | Delikatny muskat |
SAT | 2450-2550 |
Termin dojrzewania | połowa września |
Mrozoodporność | -24 °C249,15 K -11,2 °F 448,47 °R |
Kolor gron | zielono-żółte |
Zapylanie | własnopylna |
Zawartość cukrów | 24 °Bx |
Zawartość kwasów | 7 g/l |
Opis
JÁZMIN pochodzi z programu hodowli odpornościowej Pála Kozmy (1920-2004). Jasmine został wyprodukowany z krzyżówki odmian Petra x Bianca w 1986 roku. Jest to odmiana bardzo wcześnie dojrzewająca, zbierana na Węgrzech zwykle w połowie sierpnia. Jego wigor wzrostu jest średni a pokrój krzewów w szpalerze prawie pionowy, plenność na średnim poziomie. Ma korzystną strukturę ulistnienia, wytwarza tylko nieliczne i słabe pędy boczne, ma małe liście i wymaga tylko niewielkiego zielonego cięcia.
Choroby
Odporność na choroby bardzo duża.Odmiana typu PIWI. W latach o mniejszej presji chorób nie wymaga ochrony chemicznej.. Wg węgierskich badań posiada geny odpornościowe : Rpv12 (m.rz. ++); Ren 3 (m.pr.++)
Cięcie
Synonimy
Jazz 8/1, Jasmine
Wino
Wino ma jasnożółty kolor. Charakteryzuje się przyjemnymi, dobrze dozowanymi zapachami jaśminu i smakami owocowo cytrusowymi.
- Wino Jasmine 2012 (wytrawne)
- Jázmin 2022; białe wytrawne 12,5% „Sztandarowe” wino Tolna-Borház
- Jázmin 2023; białe wytrawne 11%vol; aromaty białych kwiatów (jaśminu i odrobiny lilii) oraz nut wanilii, łyk dopełnia smak pigwy, gruszki Williamsa, złotego jabłka i ananasa
Tematy na naszym forum
Literatura
- https://foodandwine.hu/2014/07/03/jazmin-nem-csak-virag-szolo-is-bor-is/
- https://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=26255
- http://www.winorosl.pl/odmiana/?id=1476&filter
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | połowa września + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | zielono-żółte + |
Kraj | Węgry + |
Masa | 110 g + |
Masa jagód | 1,3 g + |
Mrozoodpornosc | 249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R) + |
Odmiana | JÁZMIN + |
Plenność | średnia + |
Sat | 2.450 -2550 + |
Smak | Delikatny muskat + |
Wzrost | średni + |
Zawartość cukrów | 24 + |
Zawartość kwasów | 7 + |