Bianca
Z Winogrona.org
Bianca | |
---|---|
Bianca, foto. J.Czapski | |
Rodzice | SV 12375 x Bouvier |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Węgry |
Masa grona | 120-350 g |
Rozmiary jagód | 15-20 mm |
Masa jagód | 2,5 g |
smak | słodko-kwaskowaty (winny) |
SAT | 2600-2650 |
GDDC | 1090-1120 |
Termin dojrzewania | 8 dni po Chasselas Dore |
Mrozoodporność | -25 °C248,15 K -13 °F 446,67 °R |
Kolor gron | żółto-zielone |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | ogólne |
Zawartość cukrów | 21,6 °Bx |
Zawartość kwasów | 8,5 g/l |
Opis
Grona średniej wielkości , do dużch, cylindryczne lub cylindryczno-stożkowate, przeważnie średnio zwarte lub luźne. Na glebach cięższych, bardziej wilgotnych i żyznych grona mogą być silnie zwarte. Jagody są średniej wielkości, kulisto-owalne, o mocnej skórce zrośniętej z miąższem. Miąższ średnio zwarty, mięsisto-soczysty, słodki -- owoce pozostawione dłużej na krzewach groamadzą znaczne ilości cukru (do 20%). Atrakcyjna, odmiana zarówno ze względu na smak owoców jak również ze względu na możliwość otrzymania w polskim klimacie dobrego wina. Mrozoodporność i odporność na choroby - dobre. [1]
Krzew rośnie bardzo silnie, ma sztywne wzniesione pędy. Owocuje bardzo obficie i regularnie. Liście ciemnozielone, 3-5 klapowe, grubo ząbkowane, z długim ogonkiem.Smak owoców i aromat wina neutralny, choć mocny i dobrze zrównoważny. Jagody o późnej porze dojrzewania. [1]
Źle zawiązuje owoce przy chłodnej i mokrej pogodzie w czasie kwitnienia. Źle plonuje na suchych glebach. Wymaga nieco opóźnionych zbiorów celem zmniejszenia kwasowości moszczu
Na Mazowszu(północnym) dojrzewa pod koniec września jako deserowa. Na wino pierwsza dekada października. Jedna z najpóżniej startujących wiosną odmian (pękanie i rozwój pąków) i dlatego często udaje się jej uniknąć wiosennych kwietniowych przymrozków. Wydajność moszczu nieco mniejsza niż u innych odmian.
Wg publikacji J.Lisek (jak w rozdziale choroby)
Za okres 2005-2009
dojrzewanie śr.2.10 ; ciężar gron śr.124,8g ; ciężar jagody śr.2,19g ; obciążenie krzewu śr. 2,11kg ; ekstrakt śr. 19,1%
Genealogia
BIANCA = EGER 2 X BOUVIER
Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)
Bianca = 78,09% V.vinifera +1,56% V.labrusca +14,58% V.rupestris +3,13% V.berlandieri +2,64% V.lincencumii
- Analizy DNA przeprowadzone w 2019 r. Przez Bundesforschungsanstalt für Rebenzüchtung Geilweilerhof w Siebeldingen bei Landau, Rheinpfalz, potwierdziły rodowód :
Bianca = SV 12375 x Bouvier
Fenologia
śr. za okres 15 lat półn. Mazowsze
Choroby
- Odmiana odporna na mączniaka rzekomego i prawdziwego, ale dość wrażliwa na nekrozę korową. .[1]
- Wg "Plonowanie i zdrowotność wybranych odmian winorośli w centralnej Polsce, 27.10.2010" doc. J.Lisek,ISK Skierniewice -
w skali 1-5; 1-b.odporne, 5-podatne; Bianca : m.rz -1,5 ; m.pr. - 2,5 ; sz.pl. - 1,3; dla porównania - MF : m.rz.-1,2 ; m.pr. - 1,2 ; sz.pl. -1,1; Regent: m.rz. - 1,3 ; m.pr. 1,5 ; sz.pl. - 1,1
- Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy – zarówno owoce jak i liście są lekko podatne na mączniaka prawdziwego, W skali 1 do 9 - wynik 3/3{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań.
W sprzyjających warunkach nie wymaga zabiegów przeciw oidium. Przy presji choroby praktycznie wystarczają 1-2 zabiegi chemiczne w sezonie - przeciw oidium.
- Wg badań na Uniwersytecie w Brnie za okres 1996-2003 w uprawie polowej i naturalnych warunkach,
wykazuje bardzo dużą odporność na mączniaka rzekomego (Plasmopara viticola). W skali 1-9 odporność wynosi 7,13 pkt . Dla porównania : Riesling 2,5 pkt , a Seyve Villard 12-375 ma odporność 8,75 pkt. W sprzyjających warunkach nie wymaga zabiegów przeciw Plasmopara viticola
- Wg badań szwajcarskich (Swiss Dz Vitic. Arboric. Hortic. Cz. 37 (1): 71-75 2005) odmiana bardzo wrażliwa na mokrą i chłodną pogodę w czasie kwitnienia - opadanie kwiatostanów/drobnienie owoców ( Coulure/ milirandage ). Silny wzrost krzewów w tym czasie intensyfikuje dodatkowo jeszcze to zjawisko.
- Wg badań francuskich - ; http://www.vignevin-lr.com/fileadmin/users/ifv-lr/Recherche_et_Experimentation_hrt/Actualites/CPER/Cepages_ICV/bianca.pdf ; m.rz.liście 7pkt, jagody 8pkt; m.pr. liście 8pkt,jagody 7pkt; sz.pleśń jagody 8,5pkt - w 9-cio punktowej skali OVI gdzie: 1-najmniejsza odporność, 9- największa odporność
Cięcie
Krzew nie ma specjalnych wymagań co do rodzaju formy i cięcia. Aby otrzymać owoce dobrej jakości , a więc aromatyczne i o odpowiedniej zawartości ekstraktu, pędy zaleca się ciąć na krótkie 3-5-oczkowe czopy. [1]
Na Węgrzech zalecane formy prowadzenia krzewów to guyot i parasol.
Parametry
Wino
Lekkie owocowe aromaty, przy zachowaniu niskich temperatur fermentacji. Owoce wymagają szybkiego przetwarzania tak aby nie dopuścić do utlenienia moszczu. Możliwe jest otrzymanie bardzo wysokiej jakości wina z dojrzałych owoców ,przy zachowaniu odpowiedniego reżimu technologicznego winifikacji.
Opis sensoryczny (wg WBI) : Produkcja wina w małych ilościach jest dość kłopotliwa ze względu na jego wrażliwość na utlenianie. Bianca może dostarczyć atrakcyjne wino. Bukiet jest podobny do Chasselas. W ciele z dobrą dojrzałością w pełni harmonijnie, podobne do typowego Pinot Blanc. Jednak w niektórych przypadkach Bianca wykazuje nieco egzotyczny akcent.
- [1] Winnica UJ "Nad Dworskim Potokiem" - wina 2008 i 2009
- Bianca 2009 Winnica Spotkaniówka, ,charakterystyka i ocena 79 pkt
- Bianca 2012 (89pkt) srebro na PIWI Weinpreis 2012; BIO (punktacja - patrz wina z odmiany Regent)
- Bianca 2013 (87pkt) - 13,5%vol' cukier 4g/l, kwasy 5,9g/l (PIWI 2014)
- Bianca 2020, Gold (94 PAR Points); 13%.alk;TA 6,6g/l, krzewy 21 letnie
- [2]cuvee Bianka/Johanniter 2020; 14%vol; wytrawne
- Bianca 2022 - białe wytrawne; 12%vol; TA 6g/l; cukier 3,7g/l; siarczyny 45mg/l; trwałość do 2025
Synonimy
E.Cs.40, Egri Csillagok 40 , Bianka
Literatura
Linki
- http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=51&view=odmiana
- http://hu.wikipedia.org/wiki/Bianca
- http://cs.wikipedia.org/wiki/Bianca_(odr%C5%AFda_r%C3%A9vy_vinn%C3%A9)
- https://pl.wikipedia.org/wiki/Bianca_(winoro%C5%9Bl)
- http://de.wikipedia.org/wiki/Bianca_(Rebsorte)
- http://lescepages.free.fr/bianca.html
- http://www.ovine.cz/web/structure/20.html?do%5bloadData%5d=1&itemKey=cz_55
Opinie na forum:
Zdjęcia
Fotki ułatwiające identyfikację odmiany
- Wg ars-gren: liść; spód liścia; kwiatostan; kwiaty; grono, jagody, pestki
- Wg VIVC: koronka; ;lisc; ;grono; ;rozm.grona
- Wg glossary wein-plus; grono i liść
- Inne :liść, ;koronka; ;grono; ;profil liścia
- Identyfikacja wg deskryptorów OIV
Inne zdjęcia
Winnica Golesz - grona; ; Wikimedia:galeria; ; Adelaida :owocujący krzew; ; Agroforum węgierskie:Bianca - krzew; ;grona; ;Sadowniczy: grona
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Cięcie | średnie oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 8 dni po Chasselas Dore + |
Drewnienie łozy | bardzo dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Gddc | 1090-1120 + |
Kolor gron | żółto-zielone + |
Kraj | Węgry + |
Masa | 120 -350g + |
Masa jagód | 2,5 g + |
Mrozoodpornosc | 248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R) + |
Odmiana | Bianca +, SV 12375 + i Bouvier + |
Plenność | wysoka + |
Płodność latorośli | 2,1 % + |
Rozmiar jagód | 15-20 mm + |
Sat | 2.600 -2650 + |
Smak | Słodko-kwaskowaty (winny) + |
Wzrost | silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie ogólne + |
Zawartość cukrów | 21,6 + |
Zawartość kwasów | 8,5 + |