Pinot Gris
Z Winogrona.org
Pinot Gris | |
---|---|
Pinot Gris - grona Foto: Grzegorz Nowakowski | |
Rodzice | Mutant Pinot Noir |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Francja |
Masa grona | 120-131 g |
Rozmiary jagód | 12 mm |
Masa jagód | 1,63 g |
SAT | 2650-2750 |
GDDC | 1100-1150 |
Termin dojrzewania | 1-15.10 |
ilość dni kwitnienie-dojrzewanie | 105 |
Mrozoodporność | -21 °C252,15 K -5,8 °F 453,87 °R |
Kolor gron | różowo-szare |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 22 °Bx |
Zawartość kwasów | 7,9 g/l |
Opis
Klasyczna odmiana winiarska.
W Polsce możliwa do uprawy w najcieplejszych rejonach kraju.
Wzrost krzewu średni lub średnio silny - zależy od zasobności gleby. Pasierby nieliczne. Rozwój pąków (pękanie) późny. Owocowanie z pąków zapasowych słabe. Czas kwitnienia późny. Siła kwitnienia średnia do wysokiej. Liście średniej wielkości. Drewnienie łozy dobre nawet przy późnym zbiorze owoców.
Grona : małe baryłkowate zagęszczone
Jagody: średniej wielkości , przeważnie zaokrąglone, różowo-brązowe a niekiedy z niebieskawym odcieniem.
Miąższ : soczysty o dużej wydajności.
Veraison: średnio-późne , przy 16Bx (za okres 4-ch lat)
Fenologia
- N49°21.675, E8°04.433, altitude around 170 m) pęk.pąków 104 dni ok.14/04; kwitnienie 158 dni ok.07/06; veraison .219 dni ok.07/08; dojrzewanie 274 dni ok.01/10 - licząc od 1/stycznia ; - okres wegetacji ok.170 dni
- N53°21., E20°04, altitude around 170m; pęk.pąk. 109 dni, ok.19/04; kwit. 165 dni, ok.15/06; veraison 215 dni, ok. 04/08; dojrzewanie 281 dni ,ok.08/10; okres wegetacji ok.172 dni
Choroby
Średnio odporna na choroby grzybowe
W skali 1-9 (1-b.mało odporna; 9-całkowicie odporna)
m.rz. - 3 ; m.pr. 3 ; szara pleśń - 4
Cięcie
Długie na 8-10 oczek
Synonimy
Szürkebarát, Rulander,Pinot grigio, Grauburgunder,Tokay pinot gris, Beurot, Tokay d'Alsace, Malvoisie
Klony
Carakterystyki klonów:francuskich,włoskich i niemieckich
Klony czesko-słowackie:
PO-49/207 - dla cieplejszych rejonów
PO-V-2 - dla chłodniejszych rejonów
Parametry
Dojrzewanie
- Skierniewice 2012 - zbiór: 27/09; plon: 0,71 kg/krzew; masa gron: 69g; masa jagód: 1,45g; ekstrakt: 17,8%
- Nasielsk 2012 - zbiór: 11/10; plon: 1,8 kg/krzew; masa gron: 88g; masa jagód: 1,89g; ekstrakt: 22 Brix; TA:8,7g/l; SAT: 2677
- Nizina Śląska, 26 września 2015 r. - 23 Brix.
Nizina Śląska ( Kościerzyce, k. Brzegu ) - 25 września 2016 r. : 21 Brix
Wino
- Pinot Gris 2018 - białe, wytrawne 13%vol ; Winnica Srebrna Góra
- Pinot Gris 2018 - białe, wytrawne 12%vol ; Winnica Jaworek
- Pinot Grigio 2021 delle Venezie - białe wytrawne, 12%vol; TA 5,5g/l; cuk.reszt. 4,6g/l; potencjał 4 lata
- PG 2021 - białe wytrawne; 13,3% vol;TA 5,2g/l; cuk.0,7g/l; ekstr. bezcukr 26,5 g/l; potencjał 2026; 91 pkt na WINE AWARD INTERNATIONAL 2023 (05.03.2023)
- Pinot Gris 2009; ocena (11/10/2023) - 8/10pkt wg.https://nowystaryswiat.blogspot.com
Literatura
Linki
- http://en.wikipedia.org/wiki/Pinot_gris
- http://pl.wikipedia.org/wiki/Pinot_gris
- http://fr.wikipedia.org/wiki/Pinot_gris_(c%C3%A9page)
- http://de.wikipedia.org/wiki/Grauburgunder
- http://cs.wikipedia.org/wiki/Rulandsk%C3%A9_%C5%A1ed%C3%A9
- https://vineo.pl/pinot-gris
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
Inne zdjęcia
Wikimedia:album; ; Pinot Gris wine grapes grown at Manjimup. (©2021 DPIRD)
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | 1-15.10 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Gddc | 1100-1150 + |
Ilość dni kwitnienie-dojrzewanie | 105 + |
Kolor gron | różowo-szare + |
Kraj | Francja + |
Masa | 120 -131g + |
Masa jagód | 1,63 g + |
Mrozoodpornosc | 252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R) + |
Odmiana | Pinot Gris + i Pinot Noir + |
Rozmiar jagód | 12 mm + |
Sat | 2.650 -2750 + |
Wzrost | średnio silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 22 + |
Zawartość kwasów | 7,9 + |