Pinot Meunier
Z Winogrona.org
Pinot Meunier | |
---|---|
Pinot Meunier - grono; foto: ZbyszekB | |
Rodzice | mutant odmiany Pinot Noir |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Francja |
Masa grona | 102 g |
Rozmiary jagód | 12 mm |
Termin dojrzewania | kilka dni przed Pinot Noir |
Mrozoodporność | -21 °C252,15 K -5,8 °F 453,87 °R |
Kolor gron | granatowo-czarne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 20 °Bx |
Zawartość kwasów | 9 g/l |
Opis
Jest to prawdopodobnie mutant odmiany Pinot Noir(PN) znaleziony w Alzacji. Odmiana ta ma zmutowany gen (VvGAI1), który zatrzymuje odpowiedź na kwas giberelinowy, hormon roślinny używany czasami jako regulator wzrostu, co skutkuje mniejszą siłą wzrostu niż u Pinot Noir - mniejsze: liście, grona, jagody i międzywęźla. Ma też nieco mniejsze wymagania co do gleby niż PN. Odmiana ta jest chimerą z mutacją w jednej warstwie komórek, podczas gdy pozostałe warstwy są identyczne z PN.
Na glebach mokrych i zimnych - odmiana podatna na chlorozę
Wymaga gleb piaszczysto gliniastych(wapiennych)
Odpowiednie podkładki: SO-4,T-5C,AA-125,5BB
Charakterystyka :
Wzrost: średni, start wiosenny wczesny , kwitnienie wczesne
Liście: średniej wielkości,okrągłe, lekko pomarszczone, pięcioklapowe z łagodną lub średnio głęboką górną zatoką. Zatoka ogonkowa w kształcie liry i często niezupełnie otwarta. Liście charakterystycznie omszone białym kutnerem, zwłaszcza od spodniej strony. Poszczególne klony różnią się między sobą intensywnością i ilością omszenia liści. Ogonki liściowe śr. długości, zaróżowione. Łoza (jednoroczne pędy) ciemnobrązowa.
Grona: małe , cylindryczno-stożkowe,zagęszczone o masie śr.102g, bardzo rzadko ze skrzydełkami
Jagody: małe , okrągłe, ciemnoniebieskie, soczyste.
Dojrzewanie; kilka dni przed Pinot Noir i kilka dni po Pinot Noir Precoce. Parametry moszczu: 19-24st.NM; kwasowość 8-12 g/l; pH ok.2,95
Fenologia
- N49°21.675, E8°04.433, altitude around 170 m) pęk.pąków 106 dni ok.16/04; kwitnienie 159 dni ok.08/06; veraison .219 dni ok.07/08; dojrzewanie 272 dni ok.29/09 - licząc od 1/stycznia ; - okres wegetacji ok.166 dni
- N53°21., E20°04, altitude around 170m; pęk.pąk. 109 dni, ok.19/04; kwit. 165 dni, ok.15/06; veraison 213 dni, ok. 02/08; dojrzewanie 279 dni ,ok.06/10; okres wegetacji ok.170 dni
Choroby
Niska odporność na choroby
Cięcie
Pierwsze 3 pąki u nasady łozy słabo owocują - wymaga więc cięcia średniego lub długiego. [wg Europejska Baza Winorośli Zbyszekb 20:14, 5 gru 2013 (UTC)]
Synonimy
Schwarzriesling (AUT); Pinot Meunier (BEL, ESP, GBR); Mlynarka (CZE); Müllerrebe (DEU)
Klony
INRA nr nr : 458, 791, 817, 818, 864, 865, 900, 901, 916, 924, 925, 977, 978, 983
Staatliche Lehr- und Versuchsanstalt für Wein- und Obstbau Weinsberg - We 10, We 36, We 37, We 108, We 163, We 177, We 266, We 271, We 273, We 292, WVW 31 L, WVW 32 L, WVW 33 L, WVW 34 L, WVW 35 L
Parametry dojrzewania
Wino
Pełne, korzenne, średnio wybarwione o nieco mniejszym alkoholu niż Pinot Noir.; Aromaty: Banan, maliny, jabłko; Nadaje się szczególnie do kupażowanych szampanów
- Pinot Meunier 2018; 12%vol' TA 5,9g/l; pH 3,63; RS 1,5g/l
- Pinot Meunier 2022; 11%vol; kolor: miedziany róż; aromat: poziomki, fijołki; smak: czerw.porzeczka,czerw.jabłka,pestki brzoskwiń; butelkowane: pażdz.2023; parametry zbioru: 18,7Brix;TA 10,5g/l
Tematy na naszym forum
Linki
Literatura
- https://pl.wikipedia.org/wiki/Pinot_meunier
- https://www.wine-searcher.com/grape-383-pinot-meunier
- https://www.bestswines.com/pinot-meunier-vs-pinot-noir/
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
Inne zdjęcia
– grono; ; -grona i liście;Multimedia:krzew i grona;
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Cięcie | śednie oczek/m2 + |
Dojrzewanie | kilka dni przed Pinot Noir + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | granatowo-czarne + |
Kraj | Francja + |
Masa | 102 g + |
Mrozoodpornosc | 252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R) + |
Odmiana | Pinot Meunier + |
Plenność | średnia + |
Płodność latorośli | mała % + |
Rozmiar jagód | 12 mm + |
Wzrost | średnio silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 20 + |
Zawartość kwasów | 9 + |