Rubanka
Z Winogrona.org
Rubanka | |
---|---|
Rubanka - grono Foto: Zenek | |
Rodzice | Julski Biser x Pannonia Kincse |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Słowacja |
Masa grona | 350 g |
Rozmiary jagód | 20 x 18 mm |
Termin dojrzewania | 1-10.09 |
Mrozoodporność | -21 °C252,15 K -5,8 °F 453,87 °R |
Kolor gron | żółto-zielone |
Zastosowanie | deserowe |
Opis
Nowa atrakcyjna słowacka odmiana deserowa. Ma dość duże, półprzeźroczyste zielono-żółte jagody i spore grona. Jest wystarczająco mrozoodporna dla polskich zim jednak w związku z wczesnym rozpoczynaniem wegetacji jest dość wrażliwa na wiosenne przymrozki. Ma dość cienkie latorośle, które jadnak dobrze drewnieją. Średnio odporna na typowe choroby winorośli. Odmiana warta wypróbowania w polskich warunkach klimatycznych.[1]
Choroby
Cięcie
Synonimy
JBPK 13/37.
Literatura
Zdjęcia
Fakty o Rubanka — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie | 1-10.09 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | żółto-zielone + |
Kraj | Słowacja + |
Masa | 350 g + |
Mrozoodpornosc | 252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R) + |
Odmiana | Rubanka +, Julski Biser + i Pannonia Kincse + |
Rozmiar jagód | 20 x 18 mm + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |