Sauvignon Nepis
Z Winogrona.org
Sauvignon Nepis | |
---|---|
Rodzice | Sauvignon Blanc x Bianca |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Włochy |
Masa grona | 100 g |
Masa jagód | 1,5 g |
smak | Neutralny, owocowy |
SAT | 2610 |
Termin dojrzewania | 15-30.09 |
Mrozoodporność | -20 °C |
Kolor gron | jasny, żółto-zielony |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 22 °Bx |
Zawartość kwasów | 7,5 g/l |
Opis
Nowa przerobowa odmiaqna PIWI do wyrobu win typu "sauvignon"
- Koronka : Wierzchołek: całkowicie otwarty, puszysty, na brzegach obecna pigmentacja antocyjanowa.
- Liście : średniej wielkości, w kształcie pięciokąta i ogólnie z pięcioma płatkami. Zatoka ogonkowa jest zamknięte o podstawie w kształcie litery V. Zatoki boczne są płytkie. Jesienne zabarwienie liści: żółte.
- Grona : małe (12-15 cm, 80-220 g) średnia waga 100 g, cylindryczno-stożkowe, z jednym lub dwoma krótkimi skrzydełkami, bardzo zwarte; bardzo krótka szypułka
- Jagody :małe, o średniej masie 1,5 g, w kształcie elipsy, szerokie i jednolite wewnątrz grona. Skórka jest średnio gruba z nalotem i zielonożółtym kolorem. Miąższ jest lekko zwarty o neutralnym smaku, sok.bezbarwny.
- Wzrost krzewów średni, pędy wyprostowane
Forma uprawy: odpowiednia dla każdego systemu prowadzenia, zalecany Guyot i kordon z ostrogami
Genealogia
Choroby
Cięcie
Synonimy
UD-55.098
Wino
Opis sensoryczny - Cukier dobry, z doskonałą kwasowością nawet w upalne lata. Profil aromatyczny jest bardzo dobry, zarówno ze względu na wolne związki lotne, jak i związki glikozydowe. Wina mają złożony profil aromatyczny, z tendencją do nut kwiatowo-owocowych i korzennych, dobrą zawartość pirazyn, które przypominają Sauvignon klon R3. Aromatyczny pełny smak jest nieco powyżej średniej i ze względu na swoje właściwości odmiana ta nadaje się do produkcji win szybko spożywanych lub win wymagających krótkiego lub średniego czasu leżakowania (wg VCR)
- Sauvignon Nepis wytrawne 12%; - Złoty medal (2014) (2015 The Chardonnay Master Drink Business ); Srebrny medal (2017), (2018 The Chardonnay Master Drink Business )
- Sauvignon Nepis 2021 - zawartość alkoholu: 13% obj ;kwasowość ogólna: 6,50 g/l; kwasowość lotna: 0,20 g/l; Nuty roślinne liści pomidora i kwitnącego czarnego bzu; tropikalne nuty owocowe marakui i brzoskwini, delikatne cytrusowe niuanse cedru i różowego grejpfruta.
- Sauvignon Nepis 2022 ; białe wytrawne 13%vol; archiwizacja do 2025; 84pkt na International PIWI 2023
Profil aromatyczny
Wina mają złożony profil aromatyczny przechodzący w owocowo-kwiatowy z nutami korzennymi i dobrą zawartością pirazyny, przypominający Sauvignon. Szerokość spektrum aromatów jest nieco powyżej średniej, a dzięki swoim właściwościom ta odmiana nadaje się do produkcji win o krótkim i średnim okresie dojrzewania.
Tematy na naszym forum
Literatura
- https://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=24884
- https://www.traubenshow.de/informationen-zu-rebsorten/ertragsrebsorten-auswahl-in-deutschland-a-z/567-s/sauvignon-nepis-pilztolerant
- https://www.icv.fr/sites/default/files/ressources/02._le_point_de_vue_du_pepinieriste_l._breton.pdf str 13
- https://www.vinievitiresistenti.it/schede-dei-vitigni/sauvignon-nepis/
- https://www.vinievitiresistenti.it/wp-content/uploads/2020/12/Schede-varietali-Sauvignon-Nepis.pdf
- http://www.winogrona.org/images/f/f3/S_Nepis.pdf
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację
grono; ;
Inne zdjęcia
grono; ;grono; ;grono i lisć
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | 15-30.09 + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | jasny, żółto-zielony + |
Kraj | Włochy + |
Masa | 100 g + |
Masa jagód | 1,5 g + |
Mrozoodpornosc | 253,15 K (-20 °C, -4 °F, 455,67 °R) + |
Odmiana | Sauvignon Nepis + |
Sat | 2.610 + |
Smak | Neutralny, owocowy + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 22 + |
Zawartość kwasów | 7,5 + |