modified on 12 mar 2011 at 22:07 ••• 31 419 views

Awgustowskij

Z Winogrona.org

Awgustowskij
Augustowski-zielone grono, foto:dziadek2
Augustowski-zielone grono, foto:dziadek2
Rodzice SV 18315 x Csaba Gyoengye
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Mołdawia
Masa grona 200-300 g
Rozmiary jagód 18 mm mm
Masa jagód 2,5-3 g
smak muszkat
Termin dojrzewania 21-31.08
Ilość dni dojrzewania 105-115
Mrozoodporność -25 °C248,15 K
-13 °F
446,67 °R
Kolor gron żółte
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie deserowe
Zawartość cukrów 16,3 °Bx
Zawartość kwasów 5,7 g/l

Opis

Atrakcyjna odmiana deserowa o efektownych gronach i jagodach oraz muszkatowym smaku. Mrozoodpornośc wystarczająco dobra dla polskich warunków klimatycznych. Jedna z najwcześniej dojrzewających jasnych, deserowych odmian ,takich jak : Iza, Perła Czabańska, Polar, Olimpia.

Wzrost: średnio-silny,wyprostowany

Grona: średniej wielkości do dużych 130-300g, stożowo-cylindryczne, średnio zagęszczone.

Jagody: średniej wielkości 16X18mm, o masie 2,5-3g, zaokrąglone, zielonkawo-białe.

Miąższ: smak neutralny, a dobrze dojrzałych jagód lekko muszkatowy

Genealogia

AUGUSTOVSKIJ = Villard Noir( S.V. 18315) X Perła Czabańka(PERLE
VON CSABA) –
79,27%V.vinifera +0,97%V.labrusca +16,54%V.rupestris 
+0,97%V.riparia +2,25%V.aestivalis  


Choroby

Dość odporny na m.rz. i szarą pleśń, lekko podatny na m.pr.

Cięcie

śednie na 6-8 pąków, ale wystarczająco dobrze owocuje też przy krótszym cięciu

Synonimy

Sierpniowy.

Literatura

Zdjęcia

Fakty o Awgustowskij — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie21-31.08  +
Drewnienie łozydobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Ilość dni105-115  +
Kolor gronżółte  +
KrajMołdawia  +
Masa200 -300g  +
Masa jagód2,5-3 g  +
Mrozoodpornosc248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R)  +
Obciążenie35-45 płodnych oczek na krzew  +
Obsada gron1,8-2,0 szt.  +
OdmianaAwgustowskij  +, SV 18315  +, Csaba Gyoengye  +, Perła Czabańka  + i Sierpniowy  +
Plennośćwysoka  +
Rozmiar jagód18 mm mm  +
SmakMuszkat  +
Wzrostśrednio silny  +
ZastosowanieZastosowanie deserowe  +
Zawartość cukrów16,3  +
Zawartość kwasów5,7  +