Baco noir
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia ułatwiające identyfikację) |
|||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{Odmiana infobox | {{Odmiana infobox | ||
|kolor=#99B3FF | |kolor=#99B3FF | ||
+ | |odmiana=Baco Noir | ||
|rodzice=folle blanche x Vitis riparia | |rodzice=folle blanche x Vitis riparia | ||
|mrozoodporność=-28 | |mrozoodporność=-28 |
Wersja z 19:18, 4 lip 2018
Baco Noir | |
---|---|
Rodzice | folle blanche x Vitis riparia |
Mrozoodporność | -28 °C245,15 K -18,4 °F 441,27 °R |
Kolor gron | ciemne, |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Odmiana została uzyskana w 1894 roku przez francuskiego winogrodnika i szkółkarza François Baco z Bélus (departament Landes). W okresie międzywojennym była rozpowszechniona we Francji (głównie w Burgundii i Anjou). Obecnie uprawiana głównie we wschodniej Kanadzie i stanie Nowy Jork, gdzie zajmuje kilkaset hektarów. Krzewy Baco noir są dość wytrzymałe na mróz i choroby. Owoce wcześnie dojrzewają i odznaczają się aromatem zbliżonym do winorośli europejskiej.
Choroby
Wina
"Wina czerwone powstające w wyniku dłuższej maceracji zawierają sporo czerwonego barwnika i kwasów oraz umiarkowaną zawartość tanin. Jako wina młode są często dość ostre, z lekkim trawiasto-ziołowym posmakiem charakterystycznym dla V. riparia. Mają jednak odpowiednią strukturę i dobrze dojrzewają, szczególnie w beczce. Nabierają wówczas równowagi i rozwijają złożone aromaty dojrzałych leśnych owoców, cygar, dymu i przypraw korzennych. Z odmiany baco noir powstawały w ostatnich latach bodaj najlepsze kanadyjskie wina czerwone".(cyt.Czas wina)
Cięcie
Synonimy
Baco 1, Baco N ° 1, Baco # 1, Bacoi, Bago, Bakon, Bako Speiskii
Klony
The George
Tematy na naszym forum
Literatura
Zdjęcia ułatwiające identyfikację
Zdjęcia
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Kolor gron | ciemne, + |
Mrozoodpornosc | 245,15 K (-28 °C, -18,4 °F, 441,27 °R) + |
Odmiana | Baco Noir + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |