Baco noir
Z Winogrona.org
(→Wina) |
(→Opis: uzupełnienie) |
||
(Nie pokazano 16 wersji pomiędzy niniejszymi.) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{Odmiana infobox | {{Odmiana infobox | ||
|kolor=#99B3FF | |kolor=#99B3FF | ||
- | |rodzice= | + | |odmiana=Baco noir |
+ | |rodzice=Folle blanche x Vitis riparia | ||
+ | |rozmiary jagód=16x15 | ||
+ | |masa jagód=2 | ||
+ | |SAT=2600 | ||
+ | |termin dojrzewania=21-30.09 | ||
|mrozoodporność=-28 | |mrozoodporność=-28 | ||
|kolor gron=ciemne, | |kolor gron=ciemne, | ||
|zapylanie=własnopylna | |zapylanie=własnopylna | ||
|zastosowanie=przerobowe | |zastosowanie=przerobowe | ||
+ | |zawartość cukrów=21 | ||
+ | |zawartość kwasów=9 | ||
}} | }} | ||
== Opis == | == Opis == | ||
Odmiana została uzyskana w 1894 roku przez francuskiego winogrodnika i szkółkarza François Baco z Bélus (departament Landes). W okresie międzywojennym była rozpowszechniona we Francji (głównie w Burgundii i Anjou). Obecnie uprawiana głównie we wschodniej Kanadzie i stanie Nowy Jork, gdzie zajmuje kilkaset hektarów. Krzewy Baco noir są dość wytrzymałe na mróz i choroby. Owoce wcześnie dojrzewają i odznaczają się aromatem zbliżonym do winorośli europejskiej. | Odmiana została uzyskana w 1894 roku przez francuskiego winogrodnika i szkółkarza François Baco z Bélus (departament Landes). W okresie międzywojennym była rozpowszechniona we Francji (głównie w Burgundii i Anjou). Obecnie uprawiana głównie we wschodniej Kanadzie i stanie Nowy Jork, gdzie zajmuje kilkaset hektarów. Krzewy Baco noir są dość wytrzymałe na mróz i choroby. Owoce wcześnie dojrzewają i odznaczają się aromatem zbliżonym do winorośli europejskiej. | ||
+ | Grona małe do średnich, cylindryczne, zwarte. Jagody o małych rozmiarach i okrągłym kształcie z czarną skórką, miękką miazgą i zielnym smakiem. | ||
+ | |||
+ | Wg źródeł francuskich: "Baco Noir to jedna z najbogatszych odmian winorośli w resweratrol (571 ± 30 μg/100 g świeżych winogron), ale o niskiej zawartości polifenoli: - Fenole ogółem.: 217,0 mg/100ml; całkowite flawonoidy. | ||
+ | 97,8 mg/100ml ; całkowite antocyjany 101,6 mg/100ml; Resweratrol 571 μg / 100 g | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
+ | Jest umiarkowanie podatne na zamierania Eutypa, mączniaka prawdziwego i zgnilizny botrytis. | ||
+ | Mało podatny na mączniaka rzekomego, antraknozę, plamistość liści i Phomopsis. | ||
== Wina == | == Wina == | ||
- | "Wina czerwone powstające w wyniku dłuższej maceracji zawierają sporo czerwonego barwnika i kwasów oraz umiarkowaną zawartość tanin. Jako wina młode są często dość ostre, z lekkim trawiasto-ziołowym posmakiem charakterystycznym dla V. riparia. Mają jednak odpowiednią strukturę i dobrze dojrzewają, szczególnie w beczce. Nabierają wówczas równowagi i rozwijają złożone aromaty dojrzałych leśnych owoców, cygar, dymu i przypraw korzennych. Z odmiany baco noir powstawały w ostatnich latach bodaj najlepsze kanadyjskie wina czerwone".(cyt.Czas wina) | + | *"Wina czerwone powstające w wyniku dłuższej maceracji zawierają sporo czerwonego barwnika i kwasów oraz umiarkowaną zawartość tanin. Jako wina młode są często dość ostre, z lekkim trawiasto-ziołowym posmakiem charakterystycznym dla V. riparia. Mają jednak odpowiednią strukturę i dobrze dojrzewają, szczególnie w beczce. Nabierają wówczas równowagi i rozwijają złożone aromaty dojrzałych leśnych owoców, cygar, dymu i przypraw korzennych. Z odmiany baco noir powstawały w ostatnich latach bodaj najlepsze kanadyjskie wina czerwone".(cyt.Czas wina) |
+ | *Czerwone wino ma intensywny kolor. Jest trochę gorzkie i poprawia się wraz ze starzeniem się w drewnie. Wino różowe jest uważane za przyzwoite z aromatami wanilii i suszonych śliwek, które wymaga co najmniej 8 miesięcy leżakowania, aby osiągnąć swój szczyt.(cytat z https://fr.wikipedia.org/wiki/Baco_noir) | ||
== Cięcie == | == Cięcie == | ||
Linia 25: | Linia 39: | ||
== Literatura == | == Literatura == | ||
+ | *https://www.fulkersonwinery.com/fruit/baco-noir/ | ||
+ | |||
+ | == Zdjęcia ułatwiające identyfikację == | ||
+ | *wg AtlasRevy: [http://www.atlasrevy.wz.cz/baco/Baco_vcelka.JPG pąk]; ;[http://www.atlasrevy.wz.cz/baco/baco_vcelka2.jpg rozwijający się pąk]; ;[http://www.atlasrevy.wz.cz/baco/baco_vrchol.jpg koronka]; ;[http://www.atlasrevy.wz.cz/baco/baco_list.jpg liść]; ;[http://www.atlasrevy.wz.cz/baco/baco_list2.jpg liść2]; ;[http://www.atlasrevy.wz.cz/baco/baco_zil.jpg unerwienie liścia]; ;[http://www.atlasrevy.wz.cz/baco/baco_hrozen.jpg grono]; ;[http://www.atlasrevy.wz.cz/baco/baco_hrozny.jpg grona] | ||
+ | *Inne: [http://cdn.shopify.com/s/files/1/1537/5553/products/12084_grande.jpg?v=1486446139 grona] | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
Linia 63: | Linia 82: | ||
</gallery> | </gallery> | ||
- | [[Kategoria:Odmiany|.]] | + | [[Kategoria:Odmiany|Baco noir.]] |
Aktualna wersja na dzień 20:32, 25 kwi 2022
Baco noir | |
---|---|
Rodzice | Folle blanche x Vitis riparia |
Rozmiary jagód | 16x15 mm |
Masa jagód | 2 g |
SAT | 2600 |
Termin dojrzewania | 21-30.09 |
Mrozoodporność | -28 °C245,15 K -18,4 °F 441,27 °R |
Kolor gron | ciemne, |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 21 °Bx |
Zawartość kwasów | 9 g/l |
Opis
Odmiana została uzyskana w 1894 roku przez francuskiego winogrodnika i szkółkarza François Baco z Bélus (departament Landes). W okresie międzywojennym była rozpowszechniona we Francji (głównie w Burgundii i Anjou). Obecnie uprawiana głównie we wschodniej Kanadzie i stanie Nowy Jork, gdzie zajmuje kilkaset hektarów. Krzewy Baco noir są dość wytrzymałe na mróz i choroby. Owoce wcześnie dojrzewają i odznaczają się aromatem zbliżonym do winorośli europejskiej. Grona małe do średnich, cylindryczne, zwarte. Jagody o małych rozmiarach i okrągłym kształcie z czarną skórką, miękką miazgą i zielnym smakiem.
Wg źródeł francuskich: "Baco Noir to jedna z najbogatszych odmian winorośli w resweratrol (571 ± 30 μg/100 g świeżych winogron), ale o niskiej zawartości polifenoli: - Fenole ogółem.: 217,0 mg/100ml; całkowite flawonoidy. 97,8 mg/100ml ; całkowite antocyjany 101,6 mg/100ml; Resweratrol 571 μg / 100 g
Choroby
Jest umiarkowanie podatne na zamierania Eutypa, mączniaka prawdziwego i zgnilizny botrytis. Mało podatny na mączniaka rzekomego, antraknozę, plamistość liści i Phomopsis.
Wina
- "Wina czerwone powstające w wyniku dłuższej maceracji zawierają sporo czerwonego barwnika i kwasów oraz umiarkowaną zawartość tanin. Jako wina młode są często dość ostre, z lekkim trawiasto-ziołowym posmakiem charakterystycznym dla V. riparia. Mają jednak odpowiednią strukturę i dobrze dojrzewają, szczególnie w beczce. Nabierają wówczas równowagi i rozwijają złożone aromaty dojrzałych leśnych owoców, cygar, dymu i przypraw korzennych. Z odmiany baco noir powstawały w ostatnich latach bodaj najlepsze kanadyjskie wina czerwone".(cyt.Czas wina)
- Czerwone wino ma intensywny kolor. Jest trochę gorzkie i poprawia się wraz ze starzeniem się w drewnie. Wino różowe jest uważane za przyzwoite z aromatami wanilii i suszonych śliwek, które wymaga co najmniej 8 miesięcy leżakowania, aby osiągnąć swój szczyt.(cytat z https://fr.wikipedia.org/wiki/Baco_noir)
Cięcie
Synonimy
Baco 1, Baco N ° 1, Baco # 1, Bacoi, Bago, Bakon, Bako Speiskii
Klony
The George
Tematy na naszym forum
Literatura
Zdjęcia ułatwiające identyfikację
- wg AtlasRevy: pąk; ;rozwijający się pąk; ;koronka; ;liść; ;liść2; ;unerwienie liścia; ;grono; ;grona
- Inne: grona
Zdjęcia
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | 21-30.09 + |
Kolor gron | ciemne, + |
Masa jagód | 2 g + |
Mrozoodpornosc | 245,15 K (-28 °C, -18,4 °F, 441,27 °R) + |
Odmiana | Baco noir + |
Rozmiar jagód | 16x15 mm + |
Sat | 2.600 + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 21 + |
Zawartość kwasów | 9 + |