modified on 25 kwi 2022 at 20:32 ••• 8 721 views

Baco noir

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Zdjęcia ułatwiające identyfikację: aktualizacja linków)
(Opis: uzupełnienie)
 
(Nie pokazano 3 wersji pomiędzy niniejszymi.)
Linia 3: Linia 3:
|odmiana=Baco noir
|odmiana=Baco noir
|rodzice=Folle blanche x Vitis riparia
|rodzice=Folle blanche x Vitis riparia
 +
|rozmiary jagód=16x15
 +
|masa jagód=2
 +
|SAT=2600
 +
|termin dojrzewania=21-30.09
|mrozoodporność=-28
|mrozoodporność=-28
|kolor gron=ciemne,
|kolor gron=ciemne,
|zapylanie=własnopylna
|zapylanie=własnopylna
|zastosowanie=przerobowe
|zastosowanie=przerobowe
 +
|zawartość cukrów=21
 +
|zawartość kwasów=9
}}
}}
== Opis ==
== Opis ==
Odmiana została uzyskana w 1894 roku przez francuskiego winogrodnika i szkółkarza François Baco z Bélus (departament Landes). W okresie międzywojennym była rozpowszechniona we Francji (głównie w Burgundii i Anjou). Obecnie  uprawiana głównie we wschodniej Kanadzie i stanie Nowy Jork, gdzie zajmuje kilkaset hektarów. Krzewy Baco noir są dość wytrzymałe na mróz i choroby. Owoce wcześnie dojrzewają i odznaczają się aromatem zbliżonym do winorośli europejskiej.
Odmiana została uzyskana w 1894 roku przez francuskiego winogrodnika i szkółkarza François Baco z Bélus (departament Landes). W okresie międzywojennym była rozpowszechniona we Francji (głównie w Burgundii i Anjou). Obecnie  uprawiana głównie we wschodniej Kanadzie i stanie Nowy Jork, gdzie zajmuje kilkaset hektarów. Krzewy Baco noir są dość wytrzymałe na mróz i choroby. Owoce wcześnie dojrzewają i odznaczają się aromatem zbliżonym do winorośli europejskiej.
Grona małe do średnich, cylindryczne, zwarte. Jagody o małych rozmiarach i okrągłym kształcie z czarną skórką, miękką miazgą i zielnym smakiem.
Grona małe do średnich, cylindryczne, zwarte. Jagody o małych rozmiarach i okrągłym kształcie z czarną skórką, miękką miazgą i zielnym smakiem.
 +
 +
Wg źródeł francuskich: "Baco Noir to jedna z najbogatszych odmian winorośli w resweratrol  (571 ± 30 μg/100  g świeżych winogron), ale o niskiej zawartości polifenoli: - Fenole ogółem.: 217,0 mg/100ml;  całkowite flawonoidy.
 +
97,8 mg/100ml ; całkowite antocyjany 101,6 mg/100ml;  Resweratrol 571 μg / 100  g 
== Choroby ==
== Choroby ==
Linia 16: Linia 25:
Mało podatny na mączniaka rzekomego, antraknozę, plamistość liści i Phomopsis.
Mało podatny na mączniaka rzekomego, antraknozę, plamistość liści i Phomopsis.
== Wina ==
== Wina ==
-
"Wina czerwone powstające w wyniku dłuższej maceracji zawierają sporo czerwonego barwnika i kwasów oraz umiarkowaną zawartość tanin. Jako wina młode są często dość ostre, z lekkim trawiasto-ziołowym posmakiem charakterystycznym dla V. riparia. Mają jednak odpowiednią strukturę i dobrze dojrzewają, szczególnie w beczce. Nabierają wówczas równowagi i rozwijają złożone aromaty dojrzałych leśnych owoców, cygar, dymu i przypraw korzennych. Z odmiany baco noir powstawały w ostatnich latach bodaj najlepsze kanadyjskie wina czerwone".(cyt.Czas wina)
+
*"Wina czerwone powstające w wyniku dłuższej maceracji zawierają sporo czerwonego barwnika i kwasów oraz umiarkowaną zawartość tanin. Jako wina młode są często dość ostre, z lekkim trawiasto-ziołowym posmakiem charakterystycznym dla V. riparia. Mają jednak odpowiednią strukturę i dobrze dojrzewają, szczególnie w beczce. Nabierają wówczas równowagi i rozwijają złożone aromaty dojrzałych leśnych owoców, cygar, dymu i przypraw korzennych. Z odmiany baco noir powstawały w ostatnich latach bodaj najlepsze kanadyjskie wina czerwone".(cyt.Czas wina)
 +
*Czerwone wino ma intensywny kolor. Jest trochę gorzkie i poprawia się wraz ze starzeniem się w drewnie. Wino różowe jest uważane za przyzwoite z aromatami wanilii i suszonych śliwek, które wymaga co najmniej 8 miesięcy leżakowania, aby osiągnąć swój szczyt.(cytat z https://fr.wikipedia.org/wiki/Baco_noir)
== Cięcie ==
== Cięcie ==
Linia 32: Linia 42:
== Zdjęcia ułatwiające identyfikację ==
== Zdjęcia ułatwiające identyfikację ==
-
*wg AtlasRevy:  
+
*wg AtlasRevy: [http://www.atlasrevy.wz.cz/baco/Baco_vcelka.JPG  pąk];  ;[http://www.atlasrevy.wz.cz/baco/baco_vcelka2.jpg  rozwijający się pąk];  ;[http://www.atlasrevy.wz.cz/baco/baco_vrchol.jpg  koronka];  ;[http://www.atlasrevy.wz.cz/baco/baco_list.jpg  liść];  ;[http://www.atlasrevy.wz.cz/baco/baco_list2.jpg  liść2];  ;[http://www.atlasrevy.wz.cz/baco/baco_zil.jpg  unerwienie liścia];  ;[http://www.atlasrevy.wz.cz/baco/baco_hrozen.jpg  grono];  ;[http://www.atlasrevy.wz.cz/baco/baco_hrozny.jpg  grona]
*Inne: [http://cdn.shopify.com/s/files/1/1537/5553/products/12084_grande.jpg?v=1486446139 grona]
*Inne: [http://cdn.shopify.com/s/files/1/1537/5553/products/12084_grande.jpg?v=1486446139 grona]

Aktualna wersja na dzień 20:32, 25 kwi 2022

Baco noir
Rodzice Folle blanche x Vitis riparia
Rozmiary jagód 16x15 mm
Masa jagód 2 g
SAT 2600
Termin dojrzewania 21-30.09
Mrozoodporność -28 °C245,15 K
-18,4 °F
441,27 °R
Kolor gron ciemne,
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 21 °Bx
Zawartość kwasów 9 g/l

Opis

Odmiana została uzyskana w 1894 roku przez francuskiego winogrodnika i szkółkarza François Baco z Bélus (departament Landes). W okresie międzywojennym była rozpowszechniona we Francji (głównie w Burgundii i Anjou). Obecnie uprawiana głównie we wschodniej Kanadzie i stanie Nowy Jork, gdzie zajmuje kilkaset hektarów. Krzewy Baco noir są dość wytrzymałe na mróz i choroby. Owoce wcześnie dojrzewają i odznaczają się aromatem zbliżonym do winorośli europejskiej. Grona małe do średnich, cylindryczne, zwarte. Jagody o małych rozmiarach i okrągłym kształcie z czarną skórką, miękką miazgą i zielnym smakiem.

Wg źródeł francuskich: "Baco Noir to jedna z najbogatszych odmian winorośli w resweratrol  (571 ± 30 μg/100  g świeżych winogron), ale o niskiej zawartości polifenoli: - Fenole ogółem.: 217,0 mg/100ml;  całkowite flawonoidy. 97,8 mg/100ml ; całkowite antocyjany 101,6 mg/100ml; Resweratrol 571 μg / 100  g 

Choroby

Jest umiarkowanie podatne na zamierania Eutypa, mączniaka prawdziwego i zgnilizny botrytis. Mało podatny na mączniaka rzekomego, antraknozę, plamistość liści i Phomopsis.

Wina

  • "Wina czerwone powstające w wyniku dłuższej maceracji zawierają sporo czerwonego barwnika i kwasów oraz umiarkowaną zawartość tanin. Jako wina młode są często dość ostre, z lekkim trawiasto-ziołowym posmakiem charakterystycznym dla V. riparia. Mają jednak odpowiednią strukturę i dobrze dojrzewają, szczególnie w beczce. Nabierają wówczas równowagi i rozwijają złożone aromaty dojrzałych leśnych owoców, cygar, dymu i przypraw korzennych. Z odmiany baco noir powstawały w ostatnich latach bodaj najlepsze kanadyjskie wina czerwone".(cyt.Czas wina)
  • Czerwone wino ma intensywny kolor. Jest trochę gorzkie i poprawia się wraz ze starzeniem się w drewnie. Wino różowe jest uważane za przyzwoite z aromatami wanilii i suszonych śliwek, które wymaga co najmniej 8 miesięcy leżakowania, aby osiągnąć swój szczyt.(cytat z https://fr.wikipedia.org/wiki/Baco_noir)

Cięcie

Synonimy

Baco 1, Baco N ° 1, Baco # 1, Bacoi, Bago, Bakon, Bako Speiskii

Klony

The George

Tematy na naszym forum

Literatura

Zdjęcia ułatwiające identyfikację

Zdjęcia

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Baco noir — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie21-30.09  +
Kolor gronciemne,  +
Masa jagód2 g  +
Mrozoodpornosc245,15 K (-28 °C, -18,4 °F, 441,27 °R)  +
OdmianaBaco noir  +
Rozmiar jagód16x15 mm  +
Sat2.600  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów21  +
Zawartość kwasów9  +