modified on 20 mar 2016 at 20:58 ••• 23 128 views

Biełyj KoKł

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
m
(Inne zdjęcia: grono)
 
(Nie pokazano 9 wersji pomiędzy niniejszymi.)
Linia 1: Linia 1:
= Opis =  
= Opis =  
-
 
-
 
{{Odmiana infobox
{{Odmiana infobox
|kolor=#99B3FF
|kolor=#99B3FF
|odmiana=Biełyj KoKł
|odmiana=Biełyj KoKł
-
|zdjęcie=
+
|zdjęcie=Bielyjkokl_85.jpg
-
|opis zdjęcia=
+
|opis zdjęcia=Biełyj Kokł - grono; foto: Grzegorz(Mcgr3gor)
|rodzice=[[Kesza-1]] x [[Kubań]]
|rodzice=[[Kesza-1]] x [[Kubań]]
|gatunek=Hybryda międzygatunkowa
|gatunek=Hybryda międzygatunkowa
Linia 14: Linia 12:
|masa jagód=12-14
|masa jagód=12-14
|smak=zharmonizowany
|smak=zharmonizowany
-
|termin dojrzewania=5-10.09
+
|termin dojrzewania=15.09
|ilość dni dojrzewania=120-125
|ilość dni dojrzewania=120-125
|mrozoodporność=-24
|mrozoodporność=-24
|kolor gron=żółte
|kolor gron=żółte
-
|zapylanie=
 
|zastosowanie=deserowe
|zastosowanie=deserowe
|zawartość cukrów=17
|zawartość cukrów=17
Linia 32: Linia 29:
== Opis ==
== Opis ==
-
Nowa odmiana deserowa o wczesnej porze dojrzewania. W Novoczerkassku dojrzewa około 15 sierpnia. W polskich warunkach, w uprawie polowej  powinna dojrzewać około 5-15 września. Krzewy mają wzrost średni.  
+
Nowa odmiana deserowa o wczesnej porze dojrzewania. W Novoczerkassku dojrzewa około 15 sierpnia. W polskich warunkach, w uprawie polowej  powinna dojrzewać około 5-15 września (do sprawdzenia w polskich warunkach). Krzewy mają wzrost średni.  
'''Grona''' są średnie do dużych, stożkowe, o średniej gęstości, ciężar 400-600.
'''Grona''' są średnie do dużych, stożkowe, o średniej gęstości, ciężar 400-600.
Linia 42: Linia 39:
'''Miąższ''' jest soczysty, zwarty, średnio gruba skóra.  
'''Miąższ''' jest soczysty, zwarty, średnio gruba skóra.  
-
Polecane umiarkowane obciążeniu krzewów - regulacja plonów ze względu na tendencję do przeciążenia. Owoce odporne na transport.
+
Drewnienie łozy dobre; płodność latorośli: 55-70%; obsada gron: 1,1-1,5na latorośli; obciążenie: 30-35 pączków na krzew. Polecane regulacja plonów ze względu na tendencję do przeciążenia. Owoce odporne na transport.
 +
 
 +
Opis pochodzi ze strony rosyjskiej, a jak będzie w uprawie w Polsce, to się dopiero okaże.
== Genealogia ==
== Genealogia ==
Linia 67: Linia 66:
== Zdjęcia ==
== Zdjęcia ==
 +
===Inne zdjęcia===
 +
H. Schmidt: [https://www.rebschule-schmidt.de/media/catalog/product/cache/1/image/960x1280/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/b/i/bielyi-kokl.jpg grono];  ;Resistantgrapes; [https://resistantgrapes.com/image/cache/catalog/early-ripening-table-grapes/kokl-table-grape-vine-900x900.jpg grono]
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
 +
 +
 +
</gallery>
 +
 +
== Zdjęcia forumowiczów ==
 +
 +
'''Koronka'''
 +
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4>
 +
Plik:Bielyjkokl_13 .jpg|Biełyj KoKł - koronka;foto: Grzegorz(McGr3gor)
 +
 +
</gallery>
 +
 +
'''Liście'''
 +
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4>
 +
 +
 +
</gallery>
 +
 +
'''Kwiatostan'''
 +
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4>
 +
Plik:Bielyjkokl_65.jpg|Biełyj KoKł - przekwitły kwiatostan; foto: Grzegorz(McGr3gor)
 +
 +
</gallery>
 +
 +
'''Grona'''
 +
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4>
 +
Plik:Bielyjkokl_81.jpg|Biełyj KoKł - veraisonl foto: Grzegorz(McGr3gor)
 +
 +
</gallery>
 +
 +
'''Jagody'''
 +
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4>
 +
 +
 +
</gallery>
 +
 +
'''Krzew'''
 +
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4>
Linia 123: Linia 162:
<headertabs/>
<headertabs/>
 +
[[Kategoria:Odmiany]]
[[Kategoria:Odmiany]]

Aktualna wersja na dzień 20:58, 20 mar 2016

Biełyj KoKł
Biełyj Kokł - grono; foto: Grzegorz(Mcgr3gor)
Biełyj Kokł - grono; foto: Grzegorz(Mcgr3gor)
Rodzice Kesza-1 x Kubań
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Ukraina
Masa grona 400-600 g
Rozmiary jagód 33,5 x 23,6 mm
Masa jagód 12-14 g
smak zharmonizowany
Termin dojrzewania 15.09
Ilość dni dojrzewania 120-125
Mrozoodporność -24 °C249,15 K
-11,2 °F
448,47 °R
Kolor gron żółte
Zastosowanie deserowe
Zawartość cukrów 17 °Bx
Zawartość kwasów 5 g/l

Opis

Nowa odmiana deserowa o wczesnej porze dojrzewania. W Novoczerkassku dojrzewa około 15 sierpnia. W polskich warunkach, w uprawie polowej powinna dojrzewać około 5-15 września (do sprawdzenia w polskich warunkach). Krzewy mają wzrost średni.

Grona są średnie do dużych, stożkowe, o średniej gęstości, ciężar 400-600.

Jagody są bardzo duże 33,5 x 23,6 mm, średnia waga 12-14 g, owalne, rzadko jajowate-brodawkowate, białe, półprzezroczyste w słońcu z opalenizną.

Smak jest harmonijny,

Miąższ jest soczysty, zwarty, średnio gruba skóra.

Drewnienie łozy dobre; płodność latorośli: 55-70%; obsada gron: 1,1-1,5na latorośli; obciążenie: 30-35 pączków na krzew. Polecane regulacja plonów ze względu na tendencję do przeciążenia. Owoce odporne na transport.

Opis pochodzi ze strony rosyjskiej, a jak będzie w uprawie w Polsce, to się dopiero okaże.

Genealogia

Choroby

Bardzo odporna na mączniaka rzekomego, umiarkowanie odporna na mączniaka prawdziwego, odporna na Botrytis .


Cięcie

Polecane średnie na 6-8 oczek, możliwe cięcie krótkie na 3-4 pąki (płodne pierwsze oczka)


Synonimy

FVK-4-2


Literatura

http://vinograd.info/sorta/stolovye/fvk-4-2-kokl-belyi.html


Linki

Zdjęcia

Inne zdjęcia

H. Schmidt: grono;  ;Resistantgrapes; grono

Zdjęcia forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew


Kwitnienie:


Daty kwitnienia w poszczególnych latach:


Przebieg dojrzewania w poszczególnych latach:


Zawartość cukrów w przedziale - ze średnią wartością  %.

Fakty o Biełyj KoKł — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięciena 6-8 pąków oczek/m2  +
Dojrzewanie15.09  +
Drewnienie łozydobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Ilość dni120-125  +
Kolor gronżółte  +
KrajUkraina  +
Masa400 -600g  +
Masa jagód12-14 g  +
Mrozoodpornosc249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R)  +
Obciążenie30-35 pączków na krzew płodnych oczek na krzew  +
Obsada gron1,1-1,5 szt.  +
OdmianaBiełyj KoKł  +
Płodność latorośli55-70% %  +
Rozmiar jagód33,5 x 23,6 mm  +
SmakZharmonizowany  +
Wzrostśredni  +
ZastosowanieZastosowanie deserowe  +
Zawartość cukrów17  +
Zawartość kwasów5  +