Calandro
Z Winogrona.org
(→Literatura: uszk. link) |
(→Choroby: uzupełnienie) |
||
(Nie pokazano 7 wersji pomiędzy niniejszymi.) | |||
Linia 2: | Linia 2: | ||
|kolor=#99B3FF | |kolor=#99B3FF | ||
|odmiana=Calandro | |odmiana=Calandro | ||
+ | |zdjęcie=150820923 Calandro.jpg | ||
+ | |opis zdjęcia=Calandro - grono 15/08/2023; foto; RobertR | ||
|rodzice=[[odmiana::Domina]] X [[odmiana::Regent]] | |rodzice=[[odmiana::Domina]] X [[odmiana::Regent]] | ||
|gatunek=Hybryda międzygatunkowa | |gatunek=Hybryda międzygatunkowa | ||
Linia 39: | Linia 41: | ||
==Genealogia== | ==Genealogia== | ||
'''Calandro''' -- 90,02%''Vitis vinifera'' + 0,88%''V.labrusca'' + 7,16%''V.rupestris'' + 0,78%''V.berlandieri'' + 0,48%''V.riparia'' + 0,68%''V.lincecumii'' | '''Calandro''' -- 90,02%''Vitis vinifera'' + 0,88%''V.labrusca'' + 7,16%''V.rupestris'' + 0,78%''V.berlandieri'' + 0,48%''V.riparia'' + 0,68%''V.lincecumii'' | ||
+ | |||
+ | https://www.brabantsewijnbouwers.nl/starnet/media/gallery/Druivensoorten/Geilweilerhof_stamboom_Calandro_-_Reberger.jpg | ||
+ | |||
==Parametry== | ==Parametry== | ||
+ | Skierniewice : | ||
+ | zbiór 2/10; 1,89kg/krzew; masa grona 105g; masa jagody 1,48g; ekstrakt cukrowy 21,8% | ||
+ | http://www.inhort.pl/files/program_wieloletni/PW_2015_2020_IO_IHAR/zadanie_1.3/2016/1.3_2016_Artykul_Lisek.pdf | ||
==Wino== | ==Wino== | ||
+ | *https://www.lesvinsbelges.be/629-thickbox_default/calandro-2013.jpg ; Calandro 2015 - | ||
+ | Kolorowe czerwone wino, pełne, bogate w taniny, giętkie i aksamitne, najlepsze młode do picia. | ||
+ | Aromaty wiśni, dębu, skóry, przypraw, owoców jammy, dymu, porzeczki. | ||
+ | Przechowywane w dębowej beczce.- Alk. 12,5% obj. - 0,2g/l cukru resztkowego | ||
+ | *http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf_en/30399_362_10634.pdf | ||
+ | *http://www.wsag.de/wein.php?id=30399&lang=fr | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
Linia 47: | Linia 61: | ||
(do sprawdzenia w polskich warunkach) | (do sprawdzenia w polskich warunkach) | ||
+ | *Wg badań niemieckich geny Rpv3.1 (mączniak rzekomy) ; Ren3 i Ren9 (mączniak prawdziwy) | ||
+ | |||
== Cięcie == | == Cięcie == | ||
Linia 52: | Linia 68: | ||
GF 84-58-1233 | GF 84-58-1233 | ||
== Literatura == | == Literatura == | ||
+ | *http://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=21797 | ||
+ | *https://www.traubenshow.de/informationen-zu-rebsorten/ertragsrebsorten-auswahl-in-deutschland-a-z/198-c/calandro/1911-rebsortenbeschreibung-des-bundessortenamtes-calandro | ||
+ | *https://www.julius-kuehn.de/media/Veroeffentlichungen/Flyer/Rebsorte-Calandro.pdf | ||
+ | *http://www.rebschule-mueller.de/Rebsorten/Calandro/Calandro.htm | ||
+ | ==Opinie== | ||
+ | Calandro – dojrzewa w pierwszej połowie października, dobra jakość owoców, ale nieodporna na mróz i gnicie | ||
+ | https://www.e-sadownictwo.pl/wiadomosci/inne/5038-winorosle-do-uprawy-w-polsce-cz-2 | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
===Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany=== | ===Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany=== |
Aktualna wersja na dzień 20:50, 27 wrz 2023
Calandro | |
---|---|
Calandro - grono 15/08/2023; foto; RobertR | |
Rodzice | Domina X Regent |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Niemcy |
Masa grona | 150 g |
Termin dojrzewania | 1-10.10 |
Mrozoodporność | -23 °C250,15 K -9,4 °F 450,27 °R |
Kolor gron | ciemne, |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 20,41 °Bx |
Zawartość kwasów | 8,6 g/l |
Opis
Jedna z najnowszych krzyżówek powstała w 1984 roku. Instytut Hodowlany: Geilweilerhof Grapevine.
Wpisana do rejestru Niemieckiego Federalnego Urzędu Odmian Winorośli pod numerem 274 (na dzień dzisiejszy 9/02/2011), nie rejestrowana do ochrony w Polsce i UE
Wzrost średnio silny. Pokrój wzniesiony, prosty.
Dojrzewa w pierwszej dekadzie października (podobnie jak Regent)
Grona bardziej zwarte niż u odmiany rodzicielskiej Regent o wadze ok.150g.
Plonowanie o ok.15% niższe niż u Regent
Ekstrakt 85 Oe nieco większy niż u odmiany Regent(83 Oe)
Kwasowość moszczu 8,6g/l , większa niż u odmiany Regent (7,7g/l)
Mrozoodporność prawdopodobnie nieco niższa od Regent ze względu na większy udział procentowy V.vinifera w genach (statystycznie) niż u odmiany Regent
(do sprawdzenia w polskich warunkach)
Genealogia
Calandro -- 90,02%Vitis vinifera + 0,88%V.labrusca + 7,16%V.rupestris + 0,78%V.berlandieri + 0,48%V.riparia + 0,68%V.lincecumii
Parametry
Skierniewice : zbiór 2/10; 1,89kg/krzew; masa grona 105g; masa jagody 1,48g; ekstrakt cukrowy 21,8% http://www.inhort.pl/files/program_wieloletni/PW_2015_2020_IO_IHAR/zadanie_1.3/2016/1.3_2016_Artykul_Lisek.pdf
Wino
- https://www.lesvinsbelges.be/629-thickbox_default/calandro-2013.jpg ; Calandro 2015 -
Kolorowe czerwone wino, pełne, bogate w taniny, giętkie i aksamitne, najlepsze młode do picia. Aromaty wiśni, dębu, skóry, przypraw, owoców jammy, dymu, porzeczki. Przechowywane w dębowej beczce.- Alk. 12,5% obj. - 0,2g/l cukru resztkowego
- http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf_en/30399_362_10634.pdf
- http://www.wsag.de/wein.php?id=30399&lang=fr
Choroby
Odporność na choroby niewiele mniejsza od odmiany Regent
(do sprawdzenia w polskich warunkach)
- Wg badań niemieckich geny Rpv3.1 (mączniak rzekomy) ; Ren3 i Ren9 (mączniak prawdziwy)
Cięcie
Synonimy
GF 84-58-1233
Literatura
- http://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=21797
- https://www.traubenshow.de/informationen-zu-rebsorten/ertragsrebsorten-auswahl-in-deutschland-a-z/198-c/calandro/1911-rebsortenbeschreibung-des-bundessortenamtes-calandro
- https://www.julius-kuehn.de/media/Veroeffentlichungen/Flyer/Rebsorte-Calandro.pdf
- http://www.rebschule-mueller.de/Rebsorten/Calandro/Calandro.htm
Opinie
Calandro – dojrzewa w pierwszej połowie października, dobra jakość owoców, ale nieodporna na mróz i gnicie
https://www.e-sadownictwo.pl/wiadomosci/inne/5038-winorosle-do-uprawy-w-polsce-cz-2
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
liść; ; liść, ; grono, ;grona;
Inne zdjęcia
Zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | 1-10.10 + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | ciemne, + |
Kraj | Niemcy + |
Masa | 150 g + |
Mrozoodpornosc | 250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R) + |
Odmiana | Calandro +, Domina + i Regent + |
Wzrost | średnio silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 20,41 + |
Zawartość kwasów | 8,6 + |