Chrupka Złota – Winogrona.org
modified on 23 lut 2024 at 13:16 ••• 70 171 views

Chrupka Złota

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Zdjęcia)
Linia 39: Linia 39:
Plik:Chrupka Złota - listki i koronka.JPG|Chrupka Złota - listki podkoronkowe i koronka, fot. Krzysztof Mróz
Plik:Chrupka Złota - listki i koronka.JPG|Chrupka Złota - listki podkoronkowe i koronka, fot. Krzysztof Mróz
Plik:Chrupka Złota - listki spód.JPG|Chrupka Złota - listki podkoronkowe od spodu, fot. Krzysztof Mróz
Plik:Chrupka Złota - listki spód.JPG|Chrupka Złota - listki podkoronkowe od spodu, fot. Krzysztof Mróz
-
</gallery>
+
Plik:Chrupka złota - grona.JPG|Chrupka Złota - grona, fot. Krzysztof Mróz</gallery>
[[Kategoria:Odmiany]]
[[Kategoria:Odmiany]]

Wersja z 10:28, 12 sie 2010

Chrupka Złota
Chrupka Złota - lisć, Foto: Robert Rojczyk
Chrupka Złota - lisć, Foto: Robert Rojczyk
Rodzice Vitis vinifera
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Egipt?
Masa grona 150 g
Rozmiary jagód 14 mm mm
smak bardzo smaczna
SAT 2500
Termin dojrzewania 21-30.09
Mrozoodporność -21 °C252,15 K
-5,8 °F
453,87 °R
Kolor gron żółto-zielone
Zastosowanie deserowe

Opis

Jedna z najstarszych odmian winorośli uprawiana jeszcze w starożytnym Egipcie. Pomimo niewielkich gron i jagód ze względu na znakomity smak do tej pory uprawiana jest w całej winiarskiej Europie. Dość odporna na choroby. Ze względu na niezbyt wysoką mrozoodporność powinna być lekko okrywana na zimę.[1] [2] [3] [4] [5] [6]

Choroby

Cięcie

W celu uzyskania wysokiej jakości owoców do bezpośredniego spozycia preferowane jest cięcie krótkie - na 5-7 oczek.

Synonimy

Amber Chasselas, Bieła Pleminka Praskawa, Chasselas Blanc, Chasselas Blanc Croquant, Chasselas Dore, Dorin, Fabian, Fendant, Gutedel, Junker, Marzemina Bianca, Moster, Queen Victoria, Royal Muscadine, Szasła, Tribianco Tedesco, Weisser Gutedel.

Literatura

  1. Sękowski, B., & Myśliwiec, R. (1996). 101 odmian winorośli do uprawy w Polsce (1 ed.) Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. Bib
  2. Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, H., & Schmid, J. (1994). Farbatlas Rebsorten. 300 Sorten und Ihre Weine. (1 ed.) Stuttgart: Verlag Eugen Ulmer. Bib
  3. Rejman, A. (Ed.). (1994). Pomologia. Odmianoznawstwo roślin sadowniczych. Warszawa: PWRiL. Bib
  4. Sękowski, B. (1993). Pomologia systematyczna. t. IIWydawnictwo Naukowe PWN. Bib
  5. Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, E. H., Schmid, J., & Schuman, F. (1997). Guide des cepages. 300 cepages et leurs vins. Paris: Les Editions E.Ulmer. Bib
  6. Hillerbrand, W., Lott, H., & Pfaff, F. (1998). Taschenbuch der Rebsorten (1 ed.) Mainz: Fachferlag Fraund. Bib


Zdjęcia

Fakty o Chrupka Złota — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie21-30.09  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor gronżółto-zielone  +
KrajEgipt?  +
Masa150 g  +
Mrozoodpornosc252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R)  +
OdmianaChrupka Złota  +
Rozmiar jagód14 mm mm  +
Sat2.500  +
SmakBardzo smaczna  +
ZastosowanieZastosowanie deserowe  +