Csillam
Z Winogrona.org
Csillam | |
---|---|
![]() Csillam - krzew 04/09/2022; foto:RobertR | |
Rodzice | Seibel 4643 X BLAUFRAENKISCH |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Węgry |
Masa grona | 190 g |
Rozmiary jagód | 15 x 16 mm |
Masa jagód | 2,2 g |
Mrozoodporność | -24 °C249,15 K -11,2 °F 448,47 °R |
Kolor gron | jasno-żółte |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 21 °Bx |
Zawartość kwasów | 8 g/l |
Opis
Proszę uzupełnić. Odmiana wyhodowana w 1966r przez zespół naukowców instytutu w Budapeszcie i jako rodowód wskazano wtedy SV 12-375 X CSABA GOENGYE. Najnowsze badania genetyczne wykazały jednak innych rodziców a mianowicie : ROI DES NOIRS (Seibel 4643) X BLAUFRAENKISCH
'Csillam' oprócz odporności na mączniaki wykazuja jako jedna z nielicznych odmian, także odpornoiść na czarną zgniliznę winorośli.
Dojrzewa wcześniej od odmiany 'Bianca' (do skorygowania po obserwacji w polskich warunkach)
Mrozoodporność około -24°C; podobna jak dla odmiany Bianca
Pokrój krzewu uporządkowany, wzrost pędów pionowy
Choroby
Odporna na mączniaki i czarną zgniliznę winorośli
Cięcie
Synonimy
Kozma CSFT 194 , Mika
Tematy na naszym forum
http://www.winogrona.org/forum/odmiany/csillam-t15538.html
Literatura
- https://ojs.openagrar.de/index.php/VITIS/article/view/7151/7542
- https://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=14317
- http://real-j.mtak.hu/20468/2/KG_2013_45_02_.pdf
- https://www.researchgate.net/publication/317400501_Origin_of_'Csillam'_a_promising_source_for_black_rot_resistance
- http://www.winorosl.pl/odmiana/?id=1115&filter
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację
koronka; ;liść; ;grono; ;krzew
Inne zdjęcia
grono i liść; ;grona; ;grona i liście
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | jasno-żółte + |
Kraj | Węgry + |
Masa | 190 g + |
Masa jagód | 2,2 g + |
Mrozoodpornosc | 249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R) + |
Odmiana | Csillam + |
Rozmiar jagód | 15 x 16 mm + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 21 + |
Zawartość kwasów | 8 + |