modified on 7 sie 2023 at 21:08 ••• 32 169 views

Czekoladowa

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Zdjęcia)
(Opis)
Linia 20: Linia 20:
== Opis ==
== Opis ==
 +
Polska odmiana wychodowana przez Ryszarda Piątka w Zawadzie.
Charakterystyczną cechą odmiany jest powrót do owalnych jagód na owocujących pasierbach, tak jak u odmiany matecznej. Przy wysokim szczepieniu na silnie rosnących podkładkach plenność odmiany jest bardzo wysoka ze skłonnością do nadmiernego owocowania.
Charakterystyczną cechą odmiany jest powrót do owalnych jagód na owocujących pasierbach, tak jak u odmiany matecznej. Przy wysokim szczepieniu na silnie rosnących podkładkach plenność odmiany jest bardzo wysoka ze skłonnością do nadmiernego owocowania.

Wersja z 22:43, 22 sty 2013

Czekoladowa
Czekoladowa - grono, fot. Wielkamalpa1
Czekoladowa - grono, fot. Wielkamalpa1
Rodzice wariacja lub mutacja odmiany Kardinał Ustoicziwyj Magaracz x (Cardinał x Antiej Magaraczskij)
Gatunek hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Polska, R. Piątek
Masa grona 400-700 g
Rozmiary jagód 26x22 mm mm
smak muszkat, czekoladowy posmak
SAT 2100
Termin dojrzewania b.wczesna
Mrozoodporność -22 °C251,15 K
-7,6 °F
452,07 °R
Kolor gron ciemne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie deserowe

Opis

Polska odmiana wychodowana przez Ryszarda Piątka w Zawadzie. Charakterystyczną cechą odmiany jest powrót do owalnych jagód na owocujących pasierbach, tak jak u odmiany matecznej. Przy wysokim szczepieniu na silnie rosnących podkładkach plenność odmiany jest bardzo wysoka ze skłonnością do nadmiernego owocowania.

Genealogia

treść

Choroby

podwyższona

Cięcie

średnie, 6 - 8 oczek/m²

Synonimy

PR-D-88-1

Literatura

http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=10&view=odmiana

Zdjęcia

Fakty o Czekoladowa — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanieb.wczesna  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronciemne  +
KrajPolska, R. Piątek  +
Masa400 -700g  +
Mrozoodpornosc251,15 K (-22 °C, -7,6 °F, 452,07 °R)  +
OdmianaCzekoladowa  +, Kardinał Ustoicziwyj Magaracz  +, Cardinał  + i Antiej Magaraczskij  +
Rozmiar jagód26x22 mm mm  +
Sat2.100  +
SmakMuszkat, czekoladowy posmak  +
ZastosowanieZastosowanie deserowe  +