Dionis
Z Winogrona.org
Dionis | |
---|---|
Rodzice | Cabernet Franc klon E11 x Panonia |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Serbia |
Masa grona | 180-230 g |
smak | Odmianowy |
SAT | 2700 |
Mrozoodporność | -22 °C |
Kolor gron | ciemny, czarny |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 23 °Bx |
Zawartość kwasów | 6,5 g/l |
Opis
Dionizos. Po 16 latach testów, kontroli jakości i reprodukcji materiału do reprodukcji, nauka dała odpowiedź. Stworzyła odmianę nadającą się do ekologicznej produkcji wysokiej jakości win czerwonych.Odmiana Dionis powstała w Sremski Karlovci z krzyżówki wykonanej w 2001 roku pomiędzy odmianą Cabernet Franc, klon E 11 i odmianą Panonia, która charakteryzuje się wysoką odpornością na mączniaka rzekomego i oidium (mączniaka prawdziwego). Celem było stworzenie czarnej odmiany winorośli odpornej na najważniejsze choroby grzybowe o jakości najlepszych odmian Vitis vinifera.Autorami odmiany są Petar Cindrić, Nada Korać i Dragoslav Ivanišević.
Choroby
Wysoka odpornością na mączniaka rzekomego i oidium (mączniaka prawdziwego).
Cięcie
Synonimy
Dojrzewanie
Wina
To wino wyważone, czerwone rubinowe, aromaty owocowe, umiarkowane ciało, ocena 18,5/20
Tematy na naszym forum
Literatura
- https://vojvodjanske.rs/dionis-nas-adut-za-dobro-crveno-eko-vino/
- https://www.agroklub.rs/vinogradarstvo/dionis-nas-adut-za-dobro-crveno-eko-vino/46877/
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikacje
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Drewnienie łozy | zadowalające + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | ciemny, czarny + |
Kraj | Serbia + |
Masa | 180 -230g + |
Mrozoodpornosc | 251,15 K (-22 °C, -7,6 °F, 452,07 °R) + |
Odmiana | Dionis + |
Plenność | średnia + |
Sat | 2.700 + |
Smak | Odmianowy + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 23 + |
Zawartość kwasów | 6,5 + |