Dunaj
Z Winogrona.org
Dunaj | |
---|---|
Rodzice | ( Muscat Bouchet x Oporto) x Svatovavřineckie(St Laurent) |
Gatunek | vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Słowacja |
Masa grona | 197 g |
Rozmiary jagód | 14-16 mm |
Masa jagód | 1,5 g |
smak | słaby muszkat |
SAT | 2600 |
Termin dojrzewania | 21-30.09 |
Mrozoodporność | -23 °C250,15 K -9,4 °F 450,27 °R |
Kolor gron | ciemne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Pochodzenie i rozmnażanie: Nowa odmiana wyhodowana w Słowackim Instytucie Uprawy Winorośli i Wina w Bratysławie, przez dr Dorota POSPÍŠILOVÁ . Testowana i wprowadzona do uprawy przez ing.Ondrej KORPÁS w rolniczej spółdzielni Ruban i Strekov. Próby i badania trwały ponad 20 lat. Dunaj został zarejestrowany w 1992r , a od 1997r 0dmiana ta jest prawnie chroniona.
Koronka całowicie otwarta, listki podkoronkowe brąowa na górnej stronie
Liście 3 i 5 klapowe, yatoka ogonkowa otwarta w kształcie „U”, zatoki boczne górne - głębokie.
Grona Średniej długości (ok.16 cm) i masie (180-300 g), stożkowe, bez skrzydełek, luźne.
Jagody kuliste, małe (13 mm;1,5g), o cienkiej skórce granatowo czarnej
Cechy fenologiczne: Wiosną rozwój pąków jest późny, ale kwitnie jako jedna z pierwszych i wybarwia się wcześnie. Dojrzewa pod koniec września.
Gleby: Rośnie dobrze na każdej glebie. Przy wysokich dawkach azotu(N) w glebie, może zrzucać kwiatostany.
Plonowanie i jakość: Przy plonowaniu około 10 t ha ,zawartość cukrów 21kg/hl, kwasowość zróżnicowana w zależności od rodzaju gleby; na glebach lekkich ok.7,5g/l ; na ciężkich 8-12g/l Grona raczej luźne,co zapobiega szarej pleśni
Odporność na przymrozki i mrozy: Mniej niż inne odmiany narażona na późne wiosenne przymrozki. Wytrzymałość na zimowe mrozy bardzo dobra,a badania laboratoryjne potwierdzają, że bardziej odporna nawet niż Riesling.
Wartość użytkowa: Odmiana nadaje się do wyrobu win odmianowych wysokiej jakości, do długiego przechowywania, a także wina z wyróżnikiem - kabinetné (Kabinett), Młode wino o rubinowym kolorze. Starsze wina przybierają brązowawy odcień i charakterystyczny smak czekolady, pod warunkiem,że krzewy nie były przeciążone (max.do 10T/ha)
[Wg Europejska Baza Winorośli Zbyszekb 16:42, 5 gru 2013 (UTC)]
Choroby
Nieco podatna na mączniaka prawdziwego,ale dość odporna na rzekomego. Prawie całkowicie odporna na Botrytis (szarą pleśń)
Prowadzenie i cięcie
Lepiej służą mu formy wysokie(np.kurtyna) i większa ilość starego drewna. Cięcie średnie na 8-10 pąków/m2. Pierwsze 3 pąki u nasady łozy słabo owocują.
Synonimy
MBOP X SV 6/10
Wino
- Dunaj 2004, ,etykieta, ,charakterystyka i ocena
- Dunaj 2007, ,charakterystyka i ocena 89pkt
- Dunaj 2009, ,charakterystyka i ocena 86 pkt
Literatura
Ampelografia Słowacka 2006
Linki
Opinie na forum:
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
Inne zdjęcia
Winnica Nieznanowice:grono;Szkółka w Zawadzie:grono,owocujący krzew;trhfvin:grono, ,ovine.cz:grono; ;Vitiselekt:owocujący krzew; ;Vino_sk:grono
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
brak
Dojrzewanie | 21-30.09 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | ciemne + |
Kraj | Słowacja + |
Masa | 197 g + |
Masa jagód | 1,5 g + |
Mrozoodpornosc | 250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R) + |
Odmiana | Dunaj + |
Rozmiar jagód | 14-16 mm + |
Sat | 2.600 + |
Smak | Słaby muszkat + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |