Eszter – Winogrona.org
modified on 1 maj 2023 at 20:45 ••• 48 429 views

Eszter

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
m (Synonimy)
(uzupełnienie)
Linia 1: Linia 1:
{{Odmiana infobox
{{Odmiana infobox
-
|odmiana = Eszter
+
|kolor=#99B3FF
-
|kolor = #99B3FF
+
|odmiana=Eszter
-
|zdjęcie = Eszter-grona_Z_Banasiak.jpg
+
|zdjęcie=Eszter-grona_Z_Banasiak.jpg
-
|opis zdjęcia = Eszter - grona, Foto: Zenon Banasiak
+
|opis zdjęcia=Eszter - grona, Foto: Zenon Banasiak
-
|rodzice = [[odmiana::Eger 2]] x [[odmiana::Magaracsi Esemege]]
+
|rodzice=[[odmiana::Eger 2]] x [[odmiana::Magaracsi Esemege]]
-
|gatunek = hybryda międzygatunkowa
+
|gatunek=Hybryda międzygatunkowa
-
|kraj pochodzenia = Węgry
+
|kraj pochodzenia=Węgry
-
|masa grona = 300
+
|masa grona=200-300
-
|rozmiary jagód = 18 mm
+
|rozmiary jagód=18 mm
-
|smak =  
+
|masa jagód=3,5
-
|SAT = 2300
+
|smak=Neutralny
-
|termin dojrzewania = 1-10.09
+
|SAT=2300
-
|mrozoodporność = -24
+
|termin dojrzewania=10-20.09
-
|kolor gron = fioletowe
+
|mrozoodporność=-23
-
|nasiona = TAK
+
|kolor gron=fioletowe
-
|zastosowanie = deserowe
+
|zapylanie=własnopylna
 +
|zastosowanie=deserowe
 +
|nasiona=TAK
 +
|wzrost=średnio silny
 +
|drewnienie łozy=dobre
 +
|cięcie=6-8
}}
}}
== Opis ==
== Opis ==
Bardzo wartościowa węgierska odmiana deserowa o atrakcyjnie wybarwiających się fioletowych owocach. Odporna na choroby, dość mrozoodporna i z krótkim okresem dojrzewania. Warta popularyzacji do uprawy w polskich warunkach klimatycznych.
Bardzo wartościowa węgierska odmiana deserowa o atrakcyjnie wybarwiających się fioletowych owocach. Odporna na choroby, dość mrozoodporna i z krótkim okresem dojrzewania. Warta popularyzacji do uprawy w polskich warunkach klimatycznych.
 +
 +
wg J.Lisek <bibref f="wino.bib">Lisek-2007</bibref>
 +
 +
Wzrost krzewu średnio silnie do umiarkowanego, na żyznych glebach silnie. Liście średniej wielkości , z trzema szerokimi klapami.
 +
 +
Grona: średniej wielkości cylindryczno-strżkowate, luźne lub średniozwarte.
 +
 +
Jagody: śednie do dużych, krótkoelipsoidalne, granatowoczarne.W niektórych latach jagody drobnieją wskutek złego zapylenia lub niedoboru magnezu ? na któego niedobór ta odmiana jest wrażliwa.<bibref f="wino.bib">Lisek-2011</bibref>
 +
 +
Miąższ: neutralny w smaku, smaczny
== Genealogia ==
== Genealogia ==
  Esther: 78,01% V.vinifera + 1,56% V.labrusca +14,58% V.rupestris  
  Esther: 78,01% V.vinifera + 1,56% V.labrusca +14,58% V.rupestris  
Linia 24: Linia 39:
== Choroby ==
== Choroby ==
-
 
+
Tolerancyjny na choroby grzybowe
== Cięcie ==
== Cięcie ==
-
 
+
Krzew preferuje cięcie na łozy  przynajmniej z 6-8 pąkami. Przy cięciu na czopy należy ciąć na minimum 4-5 oczek.
== Synonimy ==
== Synonimy ==
KOENIGLICHE ESTHER; ESZTER; [[R-65]]
KOENIGLICHE ESTHER; ESZTER; [[R-65]]
== Literatura ==
== Literatura ==
-
 
+
<bibreferences/>
== Zdjęcia ==
== Zdjęcia ==

Wersja z 20:36, 7 mar 2011

Eszter
Eszter - grona, Foto: Zenon Banasiak
Eszter - grona, Foto: Zenon Banasiak
Rodzice Eger 2 x Magaracsi Esemege
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Węgry
Masa grona 200-300 g
Rozmiary jagód 18 mm mm
Masa jagód 3,5 g
smak Neutralny
SAT 2300
Termin dojrzewania 10-20.09
Mrozoodporność -23 °C250,15 K
-9,4 °F
450,27 °R
Kolor gron fioletowe
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie deserowe

Opis

Bardzo wartościowa węgierska odmiana deserowa o atrakcyjnie wybarwiających się fioletowych owocach. Odporna na choroby, dość mrozoodporna i z krótkim okresem dojrzewania. Warta popularyzacji do uprawy w polskich warunkach klimatycznych.

wg J.Lisek [1]

Wzrost krzewu średnio silnie do umiarkowanego, na żyznych glebach silnie. Liście średniej wielkości , z trzema szerokimi klapami.

Grona: średniej wielkości cylindryczno-strżkowate, luźne lub średniozwarte.

Jagody: śednie do dużych, krótkoelipsoidalne, granatowoczarne.W niektórych latach jagody drobnieją wskutek złego zapylenia lub niedoboru magnezu ? na któego niedobór ta odmiana jest wrażliwa.[2]

Miąższ: neutralny w smaku, smaczny

Genealogia

Esther: 78,01% V.vinifera + 1,56% V.labrusca +14,58% V.rupestris 
+ 3,12% V.berlandieri + 2,64 % V.licencumii

Choroby

Tolerancyjny na choroby grzybowe

Cięcie

Krzew preferuje cięcie na łozy przynajmniej z 6-8 pąkami. Przy cięciu na czopy należy ciąć na minimum 4-5 oczek.

Synonimy

KOENIGLICHE ESTHER; ESZTER; R-65

Literatura

  1. Lisek, J. (2007). Winorośl w uprawie przydomowej i towarowej. Warszawa: Hortpress. Bib
  2. wino.bib/lisek-2011: Cite error 9; <BIBCITE_ERROR_9> Bib

Zdjęcia

Fakty o Eszter — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcie6-8 oczek/m2  +
Dojrzewanie10-20.09  +
Drewnienie łozydobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronfioletowe  +
KrajWęgry  +
Masa200 -300g  +
Masa jagód3,5 g  +
Mrozoodpornosc250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R)  +
OdmianaEszter  +, Eger 2  + i Magaracsi Esemege  +
Rozmiar jagód18 mm mm  +
Sat2.300  +
SmakNeutralny  +
Wzrostśrednio silny  +
ZastosowanieZastosowanie deserowe  +