modified on 4 kwi 2023 at 16:23 ••• 32 995 views

Kerling

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Choroby)
(Zdjęcia: + fotka)
Linia 39: Linia 39:
Plik:Kernling-L.jpg|Kernling-liść; foto:ZbyszekB
Plik:Kernling-L.jpg|Kernling-liść; foto:ZbyszekB
Plik:Kernling-k2.jpg|Kernling-koronka; foto:ZbyszekB
Plik:Kernling-k2.jpg|Kernling-koronka; foto:ZbyszekB
 +
Plik:Kernling-kw1.jpg|Kernling-kwiatostany; foto:ZbyszekB
</gallery>
</gallery>
[[Kategoria:Odmiany]]
[[Kategoria:Odmiany]]

Wersja z 13:52, 13 cze 2011

Kernling
Rodzice mutacja odmianyKerner
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Niemcy
Masa grona 150g g
Rozmiary jagód 15 mm mm
smak typu riesling
Termin dojrzewania 1-10.10
Mrozoodporność -23 °C250,15 K
-9,4 °F
450,27 °R
Kolor gron różowe-szare
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe

Opis

Mutacja odmiany Kerner o różowo-szarych owocach . Odmiana do wyrobu białego wina w typie Rieslinga. Zalecana do uprawy w najcieplejszych regionach kraju - tam gdzie odmiana Riesling nie dojrzewa wystarczająco dobrze.
Do wypróbowania.


Choroby

Odmiana mocno podatna na mączniaka rzekomego.

Cięcie

Synonimy

Literatura

Zdjęcia

Fakty o Kerling — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie1-10.10  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor gronróżowe-szare  +
KrajNiemcy  +
Masa150 gg  +
Mrozoodpornosc250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R)  +
OdmianaKernling  +, Kerner  + i Riesling  +
Rozmiar jagód15 mm mm  +
SmakTypu riesling  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +