Kerling
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Choroby) |
(→Choroby) |
||
Linia 26: | Linia 26: | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
- | Odmiana podatna na mączniaka rzekomego | + | Odmiana mocno podatna na mączniaka rzekomego. |
== Cięcie == | == Cięcie == |
Wersja z 11:41, 25 wrz 2010
Kernling | |
---|---|
Rodzice | mutacja odmianyKerner |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Niemcy |
Masa grona | 150g g |
Rozmiary jagód | 15 mm mm |
smak | typu riesling |
Termin dojrzewania | 1-10.10 |
Mrozoodporność | -23 °C250,15 K -9,4 °F 450,27 °R |
Kolor gron | różowe-szare |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Mutacja odmiany Kerner o różowo-szarych owocach .
Odmiana do wyrobu białego wina w typie Rieslinga. Zalecana do uprawy w najcieplejszych regionach kraju - tam gdzie odmiana Riesling nie dojrzewa wystarczająco dobrze.
Do wypróbowania.
Choroby
Odmiana mocno podatna na mączniaka rzekomego.
Cięcie
Synonimy
Literatura
Zdjęcia
Fakty o Kerling — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie | 1-10.10 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | różowe-szare + |
Kraj | Niemcy + |
Masa | 150 gg + |
Mrozoodpornosc | 250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R) + |
Odmiana | Kernling +, Kerner + i Riesling + |
Rozmiar jagód | 15 mm mm + |
Smak | Typu riesling + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |