modified on 4 kwi 2023 at 16:23 ••• 32 350 views

Kerling

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Opis: uzupełnienie)
m
Linia 4: Linia 4:
|zdjęcie = Kernling-gr7.jpg
|zdjęcie = Kernling-gr7.jpg
|opis zdjęcia = Kernling - grona 2011; foto ZB
|opis zdjęcia = Kernling - grona 2011; foto ZB
-
|rodzice = mutacja odmiany[[odmiana::Kerner]]
+
|rodzice = mutacja odmiany [[odmiana::Kerner]]
|gatunek = Vitis vinifera  
|gatunek = Vitis vinifera  
|kraj pochodzenia = Niemcy
|kraj pochodzenia = Niemcy
Linia 49: Linia 49:
Plik:Kernling-gr8.jpg|Kernling-grono - 2011;; foto:ZbyszekB
Plik:Kernling-gr8.jpg|Kernling-grono - 2011;; foto:ZbyszekB
Plik:Kernling-gr9.jpg|Kernling - masa gron - 2011;; foto:ZbyszekB
Plik:Kernling-gr9.jpg|Kernling - masa gron - 2011;; foto:ZbyszekB
-
 
-
 
</gallery>
</gallery>
[[Kategoria:Odmiany]]
[[Kategoria:Odmiany]]

Wersja z 22:24, 30 paź 2011

Kernling
Kernling - grona 2011; foto ZB
Kernling - grona 2011; foto ZB
Rodzice mutacja odmiany Kerner
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Niemcy
Masa grona 150-250 g
Rozmiary jagód 15-17 mm
smak typu riesling
SAT 2600
Termin dojrzewania 1-10.10
Mrozoodporność -23 °C250,15 K
-9,4 °F
450,27 °R
Kolor gron różowe-szare
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe

Opis

Mutacja odmiany Kerner o różowo-szarych owocach .Hodowca : Herrn Ludwig Hochdörffer, Landau-Nußdorf / Rheinpfalz . Odmiana do wyrobu białego wina w typie Rieslinga. Zalecana do uprawy w najcieplejszych regionach kraju - tam gdzie odmiana Riesling nie dojrzewa wystarczająco dobrze.
Do wypróbowania.

Wzrost krzewu średnio-silny. Kwitnienie późne. Veraison przy ok.15[Bx]. Pędy boczne (pasierby) nieliczne. Liście ciemno zielone, średniej wielkości do dużych.

Zbiory na tydzień przed odmianą macierzystą Kerner. Zebrane w tym czasie co i Kerner wykazują większy ekstrakt cukrowy 1-2[Bx] i mniejszą zawartość kwasów.

Choroby

Odmiana mocno podatna na mączniaka rzekomego, ale mniej podatna niż odmiana Kerner

Cięcie

8-10 oczek /m2

Synonimy

"13 80"

Literatura

Zdjęcia

Fakty o Kerling — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie1-10.10  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor gronróżowe-szare  +
KrajNiemcy  +
Masa150 -250g  +
Mrozoodpornosc250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R)  +
OdmianaKernling  +, Kerner  + i Riesling  +
Rozmiar jagód15-17 mm  +
Sat2.600  +
SmakTypu riesling  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +