modified on 25 wrz 2010 at 11:41 ••• 32 609 views

Kerling

Z Winogrona.org

Kernling
Rodzice mutacja odmianyKerner
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Niemcy
Masa grona 150g g
Rozmiary jagód 15 mm mm
smak typu riesling
Termin dojrzewania 1-10.10
Mrozoodporność -23 °C250,15 K
-9,4 °F
450,27 °R
Kolor gron różowe-szare
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe

Opis

Mutacja odmiany Kerner o różowo-szarych owocach . Odmiana do wyrobu białego wina w typie Rieslinga. Zalecana do uprawy w najcieplejszych regionach kraju - tam gdzie odmiana Riesling nie dojrzewa wystarczająco dobrze.
Do wypróbowania.


Choroby

Odmiana mocno podatna na mączniaka rzekomego.

Cięcie

Synonimy

Literatura

Zdjęcia

Fakty o Kerling — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie1-10.10  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor gronróżowe-szare  +
KrajNiemcy  +
Masa150 gg  +
Mrozoodpornosc250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R)  +
OdmianaKernling  +, Kerner  + i Riesling  +
Rozmiar jagód15 mm mm  +
SmakTypu riesling  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +