St. Croix
Z Winogrona.org
m (→Literatura) |
|||
Linia 4: | Linia 4: | ||
|zdjęcie=St-croix1.jpg | |zdjęcie=St-croix1.jpg | ||
|opis zdjęcia='St. Croix' - grona, fot. kt70 | |opis zdjęcia='St. Croix' - grona, fot. kt70 | ||
+ | |rodzice=ES 283 x ES 193 | ||
|gatunek=Hybryda międzygatunkowa | |gatunek=Hybryda międzygatunkowa | ||
|kraj pochodzenia=USA, 1983 | |kraj pochodzenia=USA, 1983 | ||
|masa grona=80-120 | |masa grona=80-120 | ||
|rozmiary jagód=13-15 | |rozmiary jagód=13-15 | ||
+ | |masa jagód=2-3 | ||
|smak=Prosty | |smak=Prosty | ||
|termin dojrzewania=początek października | |termin dojrzewania=początek października | ||
Linia 14: | Linia 16: | ||
|zapylanie=własnopylna | |zapylanie=własnopylna | ||
|zastosowanie=przerobowe | |zastosowanie=przerobowe | ||
+ | |zawartość cukrów=21 | ||
+ | |zawartość kwasów=10 | ||
|nasiona=TAK | |nasiona=TAK | ||
|wzrost=silny | |wzrost=silny | ||
|drewnienie łozy=dobre | |drewnienie łozy=dobre | ||
+ | |płodność latorośli=90 | ||
+ | |obsada gron=1.8 | ||
+ | |obciążenie=45 | ||
|plenność=średnia | |plenność=średnia | ||
|cięcie=długie | |cięcie=długie |
Wersja z 20:47, 27 gru 2012
St. Croix | |
---|---|
'St. Croix' - grona, fot. kt70 | |
Rodzice | ES 283 x ES 193 |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | USA, 1983 |
Masa grona | 80-120 g |
Rozmiary jagód | 13-15 mm |
Masa jagód | 2-3 g |
smak | Prosty |
Termin dojrzewania | początek października |
Mrozoodporność | około -32 °C241,15 K -25,6 °F 434,07 °R |
Kolor gron | Granatowe |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 21 °Bx |
Zawartość kwasów | 10 g/l |
Opis
Odmiana została wyselekcjonowana przez Elmera Swensona i udostępniona w 1983 roku przez University of Minnesota do uprawy w środkowo-zachodnich stanach USA. Krzew rośnie energicznie, rodzi granatowe grona średniej wielkości, jest średnioplenny. Potrafi owocować po przymrozkach wiosennych z pąków zapasowych. Jagody są kuliste, przeciętnie o średnicy 13-15 mm. 'St. Croix' należy do odmian dość odpornych na podstawowe choroby grzybowe, wytrzymuje spadki temperatur poniżej -32 st. C. Wina z tej odmiany są intensywnie czerwone, z niskimi taninami, mają owocowe aromaty z dominującą nutą porzeczki. Odmiana może być przydatna do uprawy w rejonach o stosunkowo długim sezonie wegetacyjnym i dość mroźnych zimach (Małopolska, Podkarpacie, Lubelskie i Świętokrzyskie).
Choroby
raczej odporna na podstawowe choroby grzybowe; odporność zbliżona do odmiany 'Marechal Foch'.
Cięcie
długie
Synonimy
ES 2-3-21
Tematy na naszym forum
http://www.winogrona.org/forum/odmiany/st-croix-i-sabrevois-lekkie-rozczarowanie-t5230.html
Literatura
R. Myśliwiec, Uprawa winorośli, Kraków 2009. [ http://www.winnica.golesz.pl/ksiazki.html ]
http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/acc/display.pl?1007760
Zdjęcia
Cięcie | długie oczek/m2 + |
Dojrzewanie | początek października + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | Granatowe + |
Kraj | USA, 1983 + |
Masa | 80 -120g + |
Masa jagód | 2-3 g + |
Mrozoodpornosc | 241,15 K (-32 °C, -25,6 °F, 434,07 °R) + |
Obciążenie | 45 płodnych oczek na krzew + |
Obsada gron | 1.8 szt. + |
Odmiana | St. Croix + |
Plenność | średnia + |
Płodność latorośli | 90 % + |
Rozmiar jagód | 13-15 mm + |
Smak | Prosty + |
Wzrost | silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 21 + |
Zawartość kwasów | 10 + |