modified on 22 lut 2021 at 20:25 ••• 28 611 views

Turan

Z Winogrona.org

Turan
Rodzice ( Teinturier x Kadarka ) x ( Medoc Noir x Csaba Gyoengye )
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Węgry
Masa grona 152 g
Rozmiary jagód 14 x 15 mm
Masa jagód 1,8 g
smak lekki muszkat
SAT 2400
Termin dojrzewania 1-15.09
Mrozoodporność -20 °C253,15 K
-4 °F
455,67 °R
Kolor gron ciemne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 22 °Bx
Zawartość kwasów 6,2 g/l

Opis

Węgierska odmiana o wysokiej zawartości barwnika, używana do barwienia win o słabym kolorze. Możliwa do uprawy w cieplejszych rejonach kraju. Mrozoodporność około -20st.C.

Wzrost krzewów średnio silny, pokrój prosty. Liście średniej wielkości, lekko pofałowane, ciemnozielone, matowe z bocznymi zatokami często zamkniętymi.

Grona: średniej wielkości ok.120g ,lekko stożkowe, średnio wypełnione.

Jagody: małe do średnich, najczęściej okrągłe o ciemnej granatowej skórce pokrytej białawym nalotem.

Wino: niezwykle ciemne i bardzo bogate w taniny, aksamitne; typu owocowe, korzenne. Dodatek Turana wpływa korzystnie na jakość win mieszanych(cuvee)

Choroby

na mączniaki średnio podatna; ale bardzo podatna na szarą pleśń (mimo wczesnego dojrzewania)

Cięcie

Synonimy

Agria

Wino

Nadaje się do wyrobu słodkich win , ponieważ gromadzi dużo cukru.Na Węgrzech stosowana często jako mieszanka win z Nero i CS.

Literatura

Zdjęcia

Fotki ułatwiające identyfikację odmiany

liść; spód liścia; kwiatostan,  ;kwiaty;  ; grono, jagody, pestki;  ;grono

szczegółowe dane obserwacyjne

Inne zdjęcia

stcoemgen:grono;  ; vynmedis:grona


Zdjęcia dodane przez forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Turan — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie1-15.09  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor gronciemne  +
KrajWęgry  +
Masa152 g  +
Masa jagód1,8 g  +
Mrozoodpornosc253,15 K (-20 °C, -4 °F, 455,67 °R)  +
OdmianaTuran  +, Teinturier  +, Kadarka  +, Medoc Noir  + i Csaba Gyoengye  +
Rozmiar jagód14 x 15 mm  +
Sat2.400  +
SmakLekki muszkat  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów22  +
Zawartość kwasów6,2  +