Gamaret
Z Winogrona.org
Grapeseater (dyskusja | wkład) (→Inne zdjęcia) |
(aktualizacja) |
||
| Linia 1: | Linia 1: | ||
{{Odmiana infobox | {{Odmiana infobox | ||
| - | + | |kolor=#99B3FF | |
| - | |kolor = #99B3FF | + | |odmiana=Gamaret |
| - | | | + | |rodzice=[[odmiana::Gamay Noir]] x [[odmiana::Reichensteiner]] |
| - | + | |gatunek=Vitis vinifera | |
| - | |rodzice = [[odmiana::Gamay Noir]] x [[odmiana::Reichensteiner]] | + | |kraj pochodzenia=Szwajcaria |
| - | |gatunek = Vitis vinifera | + | |masa grona=150 |
| - | |kraj pochodzenia = Szwajcaria | + | |rozmiary jagód=15 x 15 |
| - | |masa grona = 150 | + | |smak=prosty |
| - | |smak = prosty | + | |SAT=2800 |
| - | |SAT = 2800 | + | |termin dojrzewania=5-15.10 |
| - | |mrozoodporność = -23 | + | |mrozoodporność=-23 |
| - | |kolor gron = ciemne | + | |kolor gron=ciemne |
| - | + | |zapylanie=własnopylna | |
| - | |zapylanie = własnopylna | + | |zastosowanie=przerobowe |
| - | |zastosowanie = przerobowe | + | |nasiona=TAK |
| + | |drewnienie łozy=dobre | ||
}} | }} | ||
| - | |||
== Opis == | == Opis == | ||
| + | Odmiana wyhodowana w 1970r. przez Andre Jaquinet w Research Station Zakład w Pulley ,Szwajcaria. | ||
| + | |||
| + | '''Wzrost:''' średni, pędy wiotkie. | ||
| + | |||
| + | '''Grona:''' małe lub średnie, baryłkowate, średnio zwarte. | ||
| + | |||
| + | '''Jagody:''' okrągłe lu eliptyczne, małe lub średniej wielkości, niebiesko-czarne. | ||
| + | |||
| + | '''Odporność na mróz:''' -23st.C (największa u vinifer – podobnie jak [[odmiana::Riesling]]) | ||
| + | |||
| + | '''Parametry moszczu:''' kolor rubinowy, cukier do 19%, kwasy średnio 7,8-9g/l. | ||
| + | |||
| + | '''Dojrzewanie :''' w drugiej dekadzie października.(podobnie jak odmiana [[odmiana::Pinot Noir]]) | ||
| + | |||
| + | Klon - nr 1117 | ||
| + | |||
== Choroby == | == Choroby == | ||
| + | Odmiana odporna na mączniaka prawdziwego i bardzo odporna na szarą pleśń. | ||
| + | Mało odporna na mączniaka rzekomego podobnie jak Chrupka Złota i Merlot. | ||
| + | Niewiele odporniejsza (na m.rz.) niż Muller Thurgau.{wg prób i badań szwajcarskich) | ||
| + | |||
== Cięcie == | == Cięcie == | ||
| + | ==Parametry== | ||
| + | '''1.''' zbiór normalny w tym czasie co PN | ||
| + | |||
| + | cukier - 87 Oe; kwas ogółem - 9,1g/l; kwas winowy - 7g/l; kwas jabłkowy - 3,9g/l; pH - 2,97 | ||
| + | |||
| + | '''2.''' zbiór opóźniony o 2 do 3 tygodni | ||
| + | |||
| + | cukier - 90 Oe; kwas ogółem - 8,1g/l; kwas winowy - 6,4g/l; kwas jabłkowy - 3,4g/l; pH - 3,01 | ||
| + | |||
| + | za okres 1996-1999 | ||
| + | |||
==Wino== | ==Wino== | ||
| + | '''Wino:''' Nadaje się do kupażu z odmianami o większej zawartości cukrów a mniejszej kwasów np.: Garanoir, Regent. | ||
| + | Standardowe wina z tej odmiany w Szwajcarii to cuvee 50/50 z Garanoir, który gromadzi więcej cukru ale mniej kwasów i dojrzewa około tygodnia wcześniej; w podobnym czasie jak Regent. | ||
| + | Cuvee: Gamaret&Garanoir&Rondo może być namiastką wina z odmiany [[odmiana::Pinot Noir]] | ||
| + | [wg danych szwajcarskich – źródłowych] | ||
| + | |||
| + | [http://www.lesperrieres.ch/wrgt-gamaret-geneve-e.php wino gamaret] | ||
| + | |||
== Synonimy == | == Synonimy == | ||
| + | |||
== Literatura == | == Literatura == | ||
| + | ===Linki=== | ||
| + | 1 . http://www.rapazfreres.ch/Cepages/cep_gamaret.htm | ||
| + | |||
| + | 2. http://lescepages.free.fr/gamaret.html | ||
| + | |||
| + | |||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
===Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany=== | ===Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany=== | ||
[http://plantgrape.plantnet-project.org/img/Gamaret_BG_TL_0008_modif_PlantGrap.JPG koronka]; ;[http://plantgrape.plantnet-project.org/img/Gamaret_FA_TL_4280_modif_PlantGrap.JPG liść]; ;[http://plantgrape.plantnet-project.org/img/Gamaret_GR_SP_1_modif_PlantGrap.JPG grono] | [http://plantgrape.plantnet-project.org/img/Gamaret_BG_TL_0008_modif_PlantGrap.JPG koronka]; ;[http://plantgrape.plantnet-project.org/img/Gamaret_FA_TL_4280_modif_PlantGrap.JPG liść]; ;[http://plantgrape.plantnet-project.org/img/Gamaret_GR_SP_1_modif_PlantGrap.JPG grono] | ||
===Inne zdjęcia=== | ===Inne zdjęcia=== | ||
| - | Rebschulen Auer [http://www.rebschulen.ch/0_gross/Rote_Keltersorten/Gamaret.jpg grono]; ;Weingut: [http://www.weingut-lindenmann.ch/images/stories/gamaret.jpg grona] | + | Rebschulen Auer [http://www.rebschulen.ch/0_gross/Rote_Keltersorten/Gamaret.jpg grono]; ;Weingut: [http://www.weingut-lindenmann.ch/images/stories/gamaret.jpg grona]; ; Wikimedia:[http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d0/C%C3%A9pages_du_Vully_Gamaret.jpg krzewy] |
| Linia 34: | Linia 79: | ||
'''Koronka''' | '''Koronka''' | ||
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
| - | Plik: | + | Plik:Gamaret-k.jpg|Gamaret - koronka; Foto: ZbyszekB |
| - | + | ||
</gallery> | </gallery> | ||
'''Liście''' | '''Liście''' | ||
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
| + | Plik:Gamaret-L1.jpg|Gamaret - liście; Foto: ZbyszekB | ||
| + | Plik:Gamaret-L2.jpg|Gamaret - liść; Foto: ZbyszekB | ||
| Linia 46: | Linia 92: | ||
'''Kwiatostan''' | '''Kwiatostan''' | ||
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
| - | + | Plik:Gamaret-p-k.jpg|Gamaret - pąki kwiatowe; Foto: ZbyszekB | |
</gallery> | </gallery> | ||
| Linia 52: | Linia 98: | ||
'''Grona''' | '''Grona''' | ||
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
| - | + | Plik:Gamaret-gr1.jpg|Gamaret - koniec przebarwiania jagód; Foto: ZbyszekB | |
</gallery> | </gallery> | ||
Wersja z 16:50, 8 lut 2016
| Gamaret | |
|---|---|
| Rodzice | Gamay Noir x Reichensteiner |
| Gatunek | Vitis vinifera |
| Kraj pochodzenia | Szwajcaria |
| Masa grona | 150 g |
| Rozmiary jagód | 15 x 15 mm |
| smak | prosty |
| SAT | 2800 |
| Termin dojrzewania | 5-15.10 |
| Mrozoodporność | -23 °C250,15 K -9,4 °F 450,27 °R |
| Kolor gron | ciemne |
| Zapylanie | własnopylna |
| Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Odmiana wyhodowana w 1970r. przez Andre Jaquinet w Research Station Zakład w Pulley ,Szwajcaria.
Wzrost: średni, pędy wiotkie.
Grona: małe lub średnie, baryłkowate, średnio zwarte.
Jagody: okrągłe lu eliptyczne, małe lub średniej wielkości, niebiesko-czarne.
Odporność na mróz: -23st.C (największa u vinifer – podobnie jak Riesling)
Parametry moszczu: kolor rubinowy, cukier do 19%, kwasy średnio 7,8-9g/l.
Dojrzewanie : w drugiej dekadzie października.(podobnie jak odmiana Pinot Noir)
Klon - nr 1117
Choroby
Odmiana odporna na mączniaka prawdziwego i bardzo odporna na szarą pleśń. Mało odporna na mączniaka rzekomego podobnie jak Chrupka Złota i Merlot. Niewiele odporniejsza (na m.rz.) niż Muller Thurgau.{wg prób i badań szwajcarskich)
Cięcie
Parametry
1. zbiór normalny w tym czasie co PN
cukier - 87 Oe; kwas ogółem - 9,1g/l; kwas winowy - 7g/l; kwas jabłkowy - 3,9g/l; pH - 2,97
2. zbiór opóźniony o 2 do 3 tygodni
cukier - 90 Oe; kwas ogółem - 8,1g/l; kwas winowy - 6,4g/l; kwas jabłkowy - 3,4g/l; pH - 3,01
za okres 1996-1999
Wino
Wino: Nadaje się do kupażu z odmianami o większej zawartości cukrów a mniejszej kwasów np.: Garanoir, Regent. Standardowe wina z tej odmiany w Szwajcarii to cuvee 50/50 z Garanoir, który gromadzi więcej cukru ale mniej kwasów i dojrzewa około tygodnia wcześniej; w podobnym czasie jak Regent. Cuvee: Gamaret&Garanoir&Rondo może być namiastką wina z odmiany Pinot Noir [wg danych szwajcarskich – źródłowych]
Synonimy
Literatura
Linki
1 . http://www.rapazfreres.ch/Cepages/cep_gamaret.htm
2. http://lescepages.free.fr/gamaret.html
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
Inne zdjęcia
Rebschulen Auer grono; ;Weingut: grona; ; Wikimedia:krzewy
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
| Dojrzewanie | 5-15.10 + |
| Drewnienie łozy | dobre + |
| Gatunek | Vitis vinifera + |
| Kolor gron | ciemne + |
| Kraj | Szwajcaria + |
| Masa | 150 g + |
| Mrozoodpornosc | 250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R) + |
| Odmiana | Gamaret +, Gamay Noir +, Reichensteiner +, Riesling + i Pinot Noir + |
| Rozmiar jagód | 15 x 15 mm + |
| Sat | 2.800 + |
| Smak | Prosty + |
| Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |

