modified on 23 lut 2024 at 14:15 ••• 26 341 views

Gamaret

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Inne zdjęcia)
(aktualizacja)
Linia 1: Linia 1:
{{Odmiana infobox
{{Odmiana infobox
-
|odmiana = Gamaret
+
|kolor=#99B3FF
-
|kolor = #99B3FF
+
|odmiana=Gamaret
-
|zdjęcie =
+
|rodzice=[[odmiana::Gamay Noir]] x [[odmiana::Reichensteiner]]
-
|opis zdjęcia =  
+
|gatunek=Vitis vinifera
-
|rodzice = [[odmiana::Gamay Noir]] x [[odmiana::Reichensteiner]]
+
|kraj pochodzenia=Szwajcaria
-
|gatunek = Vitis vinifera
+
|masa grona=150
-
|kraj pochodzenia = Szwajcaria
+
|rozmiary jagód=15 x 15
-
|masa grona = 150
+
|smak=prosty
-
|smak = prosty
+
|SAT=2800
-
|SAT = 2800
+
|termin dojrzewania=5-15.10
-
|mrozoodporność = -23
+
|mrozoodporność=-23
-
|kolor gron = ciemne
+
|kolor gron=ciemne
-
|nasiona = TAK
+
|zapylanie=własnopylna
-
|zapylanie = własnopylna
+
|zastosowanie=przerobowe
-
|zastosowanie = przerobowe
+
|nasiona=TAK
 +
|drewnienie łozy=dobre
}}
}}
-
 
== Opis ==
== Opis ==
 +
Odmiana wyhodowana w 1970r. przez Andre Jaquinet w Research Station Zakład w Pulley ,Szwajcaria.
 +
 +
'''Wzrost:''' średni, pędy wiotkie.
 +
 +
'''Grona:''' małe lub średnie, baryłkowate, średnio zwarte.
 +
 +
'''Jagody:''' okrągłe lu eliptyczne, małe lub średniej wielkości, niebiesko-czarne.
 +
 +
'''Odporność na mróz:''' -23st.C (największa u vinifer – podobnie jak [[odmiana::Riesling]])
 +
 +
'''Parametry moszczu:''' kolor rubinowy, cukier do 19%, kwasy średnio 7,8-9g/l.
 +
 +
'''Dojrzewanie :''' w drugiej dekadzie października.(podobnie jak odmiana [[odmiana::Pinot Noir]])
 +
 +
Klon - nr 1117
 +
== Choroby ==
== Choroby ==
 +
Odmiana odporna na mączniaka prawdziwego i bardzo odporna na szarą pleśń.
 +
Mało odporna na mączniaka rzekomego podobnie jak Chrupka Złota i Merlot.
 +
Niewiele odporniejsza (na m.rz.) niż Muller Thurgau.{wg prób i badań szwajcarskich)
 +
== Cięcie ==
== Cięcie ==
 +
==Parametry==
 +
'''1.''' zbiór normalny w tym czasie co PN
 +
 +
cukier - 87 Oe; kwas ogółem - 9,1g/l; kwas winowy - 7g/l; kwas jabłkowy - 3,9g/l; pH - 2,97
 +
 +
'''2.''' zbiór opóźniony o 2 do 3 tygodni
 +
 +
cukier - 90 Oe; kwas ogółem - 8,1g/l; kwas winowy - 6,4g/l; kwas jabłkowy - 3,4g/l; pH - 3,01
 +
 +
za okres 1996-1999
 +
==Wino==
==Wino==
 +
'''Wino:''' Nadaje się do kupażu z odmianami o większej zawartości cukrów a mniejszej kwasów np.: Garanoir, Regent.
 +
Standardowe wina z tej odmiany w Szwajcarii to cuvee 50/50 z Garanoir, który gromadzi więcej cukru ale mniej kwasów i dojrzewa około tygodnia wcześniej; w podobnym czasie jak Regent.
 +
Cuvee: Gamaret&Garanoir&Rondo może być namiastką wina z odmiany [[odmiana::Pinot Noir]]
 +
[wg danych szwajcarskich – źródłowych]
 +
 +
[http://www.lesperrieres.ch/wrgt-gamaret-geneve-e.php wino gamaret]
 +
== Synonimy ==
== Synonimy ==
 +
== Literatura ==
== Literatura ==
 +
===Linki===
 +
1 . http://www.rapazfreres.ch/Cepages/cep_gamaret.htm
 +
 +
2. http://lescepages.free.fr/gamaret.html
 +
 +
== Zdjęcia ==
== Zdjęcia ==
===Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany===
===Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany===
[http://plantgrape.plantnet-project.org/img/Gamaret_BG_TL_0008_modif_PlantGrap.JPG koronka];  ;[http://plantgrape.plantnet-project.org/img/Gamaret_FA_TL_4280_modif_PlantGrap.JPG liść];  ;[http://plantgrape.plantnet-project.org/img/Gamaret_GR_SP_1_modif_PlantGrap.JPG grono]
[http://plantgrape.plantnet-project.org/img/Gamaret_BG_TL_0008_modif_PlantGrap.JPG koronka];  ;[http://plantgrape.plantnet-project.org/img/Gamaret_FA_TL_4280_modif_PlantGrap.JPG liść];  ;[http://plantgrape.plantnet-project.org/img/Gamaret_GR_SP_1_modif_PlantGrap.JPG grono]
===Inne zdjęcia===
===Inne zdjęcia===
-
Rebschulen Auer [http://www.rebschulen.ch/0_gross/Rote_Keltersorten/Gamaret.jpg grono];  ;Weingut: [http://www.weingut-lindenmann.ch/images/stories/gamaret.jpg grona]
+
Rebschulen Auer [http://www.rebschulen.ch/0_gross/Rote_Keltersorten/Gamaret.jpg grono];  ;Weingut: [http://www.weingut-lindenmann.ch/images/stories/gamaret.jpg grona];  ; Wikimedia:[http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d0/C%C3%A9pages_du_Vully_Gamaret.jpg krzewy]
Linia 34: Linia 79:
'''Koronka'''
'''Koronka'''
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4>
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4>
-
Plik:foto1.jpg|opis zdjęcia
+
Plik:Gamaret-k.jpg|Gamaret - koronka; Foto: ZbyszekB
-
Plik:foto2.jpg|opis zdjęcia
+
</gallery>
</gallery>
'''Liście'''
'''Liście'''
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4>
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4>
 +
Plik:Gamaret-L1.jpg|Gamaret - liście; Foto: ZbyszekB
 +
Plik:Gamaret-L2.jpg|Gamaret - liść; Foto: ZbyszekB
Linia 46: Linia 92:
'''Kwiatostan'''
'''Kwiatostan'''
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4>
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4>
-
 
+
Plik:Gamaret-p-k.jpg|Gamaret - pąki kwiatowe; Foto: ZbyszekB
</gallery>
</gallery>
Linia 52: Linia 98:
'''Grona'''
'''Grona'''
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4>
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4>
-
 
+
Plik:Gamaret-gr1.jpg|Gamaret - koniec przebarwiania jagód; Foto: ZbyszekB
</gallery>
</gallery>

Wersja z 16:50, 8 lut 2016

Gamaret
Rodzice Gamay Noir x Reichensteiner
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Szwajcaria
Masa grona 150 g
Rozmiary jagód 15 x 15 mm
smak prosty
SAT 2800
Termin dojrzewania 5-15.10
Mrozoodporność -23 °C250,15 K
-9,4 °F
450,27 °R
Kolor gron ciemne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe

Opis

Odmiana wyhodowana w 1970r. przez Andre Jaquinet w Research Station Zakład w Pulley ,Szwajcaria.

Wzrost: średni, pędy wiotkie.

Grona: małe lub średnie, baryłkowate, średnio zwarte.

Jagody: okrągłe lu eliptyczne, małe lub średniej wielkości, niebiesko-czarne.

Odporność na mróz: -23st.C (największa u vinifer – podobnie jak Riesling)

Parametry moszczu: kolor rubinowy, cukier do 19%, kwasy średnio 7,8-9g/l.

Dojrzewanie : w drugiej dekadzie października.(podobnie jak odmiana Pinot Noir)

Klon - nr 1117

Choroby

Odmiana odporna na mączniaka prawdziwego i bardzo odporna na szarą pleśń. Mało odporna na mączniaka rzekomego podobnie jak Chrupka Złota i Merlot. Niewiele odporniejsza (na m.rz.) niż Muller Thurgau.{wg prób i badań szwajcarskich)

Cięcie

Parametry

1. zbiór normalny w tym czasie co PN

cukier - 87 Oe; kwas ogółem - 9,1g/l; kwas winowy - 7g/l; kwas jabłkowy - 3,9g/l; pH - 2,97

2. zbiór opóźniony o 2 do 3 tygodni

cukier - 90 Oe; kwas ogółem - 8,1g/l; kwas winowy - 6,4g/l; kwas jabłkowy - 3,4g/l; pH - 3,01

za okres 1996-1999

Wino

Wino: Nadaje się do kupażu z odmianami o większej zawartości cukrów a mniejszej kwasów np.: Garanoir, Regent. Standardowe wina z tej odmiany w Szwajcarii to cuvee 50/50 z Garanoir, który gromadzi więcej cukru ale mniej kwasów i dojrzewa około tygodnia wcześniej; w podobnym czasie jak Regent. Cuvee: Gamaret&Garanoir&Rondo może być namiastką wina z odmiany Pinot Noir [wg danych szwajcarskich – źródłowych]

wino gamaret

Synonimy

Literatura

Linki

1 . http://www.rapazfreres.ch/Cepages/cep_gamaret.htm

2. http://lescepages.free.fr/gamaret.html


Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany

koronka;  ;liść;  ;grono

Inne zdjęcia

Rebschulen Auer grono;  ;Weingut: grona;  ; Wikimedia:krzewy


Zdjęcia wykonane przez forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Gamaret — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie5-15.10  +
Drewnienie łozydobre  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor gronciemne  +
KrajSzwajcaria  +
Masa150 g  +
Mrozoodpornosc250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R)  +
OdmianaGamaret  +, Gamay Noir  +, Reichensteiner  +, Riesling  + i Pinot Noir  +
Rozmiar jagód15 x 15 mm  +
Sat2.800  +
SmakProsty  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +