Muskat Hamburski
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Literatura) |
(→Zdjęcia: aktualizacja) |
||
(Nie pokazano 7 wersji pomiędzy niniejszymi.) | |||
Linia 3: | Linia 3: | ||
|odmiana=Muskat Hamburski | |odmiana=Muskat Hamburski | ||
|zdjęcie=Rudolf_Goethe04.jpg | |zdjęcie=Rudolf_Goethe04.jpg | ||
+ | |opis zdjęcia=Żródło: Wikipedia | ||
|rodzice=[[odmiana::Frankenthal]] x [[odmiana::Muskat Aleksandryjski]] | |rodzice=[[odmiana::Frankenthal]] x [[odmiana::Muskat Aleksandryjski]] | ||
|gatunek=Vitis vinifera | |gatunek=Vitis vinifera | ||
Linia 29: | Linia 30: | ||
}} | }} | ||
== Opis == | == Opis == | ||
- | Odmiana | + | Odmiana wyprowadzona w 1850 roku. Mimo, że jest to raczej odmiana deserowa to pozwala uzyskać czerwone wino z aromatem muskatowym. Największe uprawy w USA. |
== Choroby == | == Choroby == | ||
Linia 36: | Linia 37: | ||
== Synonimy == | == Synonimy == | ||
+ | |||
+ | Muskat Hamburg, Balck Hamburg, Black Muskat, Aleatico, Black of Alexandria, Black Muskat of Alexandria | ||
== Tematy na naszym forum== | == Tematy na naszym forum== | ||
Linia 47: | Linia 50: | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
+ | ===Zdjęcia ułatwiające identyfikację=== | ||
+ | *wg Ampelogr. Węgierska: [http://www.winogrona.org/images/c/c5/2011_Muscat_Hamburg_prof_L.png profil liścia] | ||
+ | |||
+ | == Zdjęcia forumowiczów == | ||
+ | |||
+ | '''Koronka''' | ||
+ | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
+ | Plik:foto1.jpg|opis zdjęcia | ||
+ | Plik:foto2.jpg|opis zdjęcia | ||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Liście''' | ||
+ | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
+ | |||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Kwiatostan''' | ||
+ | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
+ | |||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Grona''' | ||
+ | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
+ | |||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Jagody''' | ||
+ | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
+ | |||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Krzew''' | ||
+ | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
+ | |||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
[[Kategoria:Odmiany]] | [[Kategoria:Odmiany]] |
Aktualna wersja na dzień 17:12, 17 maj 2020
Muskat Hamburski | |
---|---|
Żródło: Wikipedia | |
Rodzice | Frankenthal x Muskat Aleksandryjski |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Niemcy |
Masa grona | 400 g |
Rozmiary jagód | 25 mm |
Masa jagód | 6 g |
smak | Muszkat |
SAT | 2800 lub wyższy |
Termin dojrzewania | Póżny |
Ilość dni dojrzewania | nieznana |
Mrozoodporność | nieznana °Cwarning.png„nieznana °C” nie jest liczbą. |
Kolor gron | ciemne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | deserowe |
Zawartość cukrów | 18 °Bx |
Zawartość kwasów | 6 g/l |
Opis
Odmiana wyprowadzona w 1850 roku. Mimo, że jest to raczej odmiana deserowa to pozwala uzyskać czerwone wino z aromatem muskatowym. Największe uprawy w USA.
Choroby
Cięcie
Synonimy
Muskat Hamburg, Balck Hamburg, Black Muskat, Aleatico, Black of Alexandria, Black Muskat of Alexandria
Tematy na naszym forum
Literatura
http://en.wikipedia.org/wiki/Black_Muscat
http://www.bunchgrapes.com/muscat_hamburg_grapes.html
http://muscat-wines.com/index.php?option=com_content&view=article&id=66&Itemid=127
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację
- wg Ampelogr. Węgierska: profil liścia
Zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Fakty o Muskat Hamburski — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcie | n oczek/m2 + |
Dojrzewanie | Póżny + |
Drewnienie łozy | zadowalające + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Ilość dni | nieznana + |
Kolor gron | ciemne + |
Kraj | Niemcy + |
Masa | 400 g + |
Masa jagód | 6 g + |
Mrozoodpornosc | warning.png„nieznana °C” nie jest liczbą. |
Obciążenie | nieznane płodnych oczek na krzew + |
Obsada gron | nieznana szt. + |
Odmiana | Muskat Hamburski +, Frankenthal + i Muskat Aleksandryjski + |
Plenność | średnia + |
Płodność latorośli | średnia % + |
Rozmiar jagód | 25 mm + |
Sat | 2.800 lubwyższy + |
Smak | Muszkat + |
Wzrost | średni + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |
Zawartość cukrów | 18 + |
Zawartość kwasów | 6 + |