modified on 4 lis 2024 at 22:07 ••• 11 818 views

Drożdże szlachetne - specyfikacja szczepów

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Drożdże do win czerwonych)
(Drożdże szlachetne - specyfikacja szczepów)
Linia 10: Linia 10:
|'''Rekomendowany (maksymalny) alkohol'''
|'''Rekomendowany (maksymalny) alkohol'''
|'''Optymalne (skrajne) temp. pracy'''
|'''Optymalne (skrajne) temp. pracy'''
-
|'''Wydajność cukier/alkohol'''
+
|'''Wydajność cukier/1% alk.'''
|'''Zapotrzebowanie na azot'''
|'''Zapotrzebowanie na azot'''
|'''Produkcja zw. siarki'''
|'''Produkcja zw. siarki'''
Linia 21: Linia 21:
|14,5% (15%)
|14,5% (15%)
|10-18°C (8-30°C)
|10-18°C (8-30°C)
-
|16,3 g/l cukru na 1% alk.
+
|16,3 g/l  
|Duże  
|Duże  
|Niska  
|Niska  
Linia 43: Linia 43:
|13% (15%)
|13% (15%)
|17-30°C (12-35°C)
|17-30°C (12-35°C)
-
|16,5 g/l cukru na 1% alk.
+
|16,5 g/l  
|Duże  
|Duże  
|Niska
|Niska
Linia 59: Linia 59:
|'''Rekomendowany (maksymalny) alkohol'''
|'''Rekomendowany (maksymalny) alkohol'''
|'''Optymalne (skrajne) temp. pracy'''
|'''Optymalne (skrajne) temp. pracy'''
-
|'''Wydajność cukier/alkohol'''
+
|'''Wydajność cukier/1% alk.'''
|'''Zapotrzebowanie na azot'''
|'''Zapotrzebowanie na azot'''
|'''Produkcja zw. siarki'''
|'''Produkcja zw. siarki'''
Linia 92: Linia 92:
|15% (15%)
|15% (15%)
|14-30°C (?°C)
|14-30°C (?°C)
-
|17,6g cukru na 1% alk.
+
|17,6g  
|Średnie
|Średnie
|Niska
|Niska
Linia 103: Linia 103:
|14,5% (>15%)
|14,5% (>15%)
|17-30°C (?°C)
|17-30°C (?°C)
-
|16,5 g/l cukru na 1% alk.
+
|16,5 g/l  
|Wysokie
|Wysokie
|Nie wytwarza
|Nie wytwarza
Linia 119: Linia 119:
|'''Rekomendowany (maksymalny) alkohol'''
|'''Rekomendowany (maksymalny) alkohol'''
|'''Optymalne (skrajne) temp. pracy'''
|'''Optymalne (skrajne) temp. pracy'''
-
|'''Wydajność cukier/alkohol'''
+
|'''Wydajność cukier/1% alk.'''
|'''Zapotrzebowanie na azot'''
|'''Zapotrzebowanie na azot'''
|'''Produkcja zw. siarki'''
|'''Produkcja zw. siarki'''
Linia 130: Linia 130:
|?% (18%)
|?% (18%)
|10-30°C (10-35°C)
|10-30°C (10-35°C)
-
|16,2 g/l cukru na 1% alk.
+
|16,2 g/l  
|Małe  
|Małe  
|Nie wytwarza  
|Nie wytwarza  
Linia 141: Linia 141:
|15% (18%)
|15% (18%)
|14-30°C (12-35°C)
|14-30°C (12-35°C)
-
|17,2 g/l cukru na 1% alk.
+
|17,2 g/l  
|Średnie
|Średnie
|Niska
|Niska
Linia 152: Linia 152:
|13,5% (15%)
|13,5% (15%)
|17-30°C (8-30°C)
|17-30°C (8-30°C)
-
|16,5 g/l cukru na 1% alk.
+
|16,5 g/l  
|Średnie
|Średnie
|Niska
|Niska

Wersja z 13:13, 15 wrz 2020

Spis treści

Drożdże szlachetne - specyfikacja szczepów

Drożdże do win białych

__Szczep__ Gatunek Rekomendowany (maksymalny) alkohol Optymalne (skrajne) temp. pracy Wydajność cukier/1% alk. Zapotrzebowanie na azot Produkcja zw. siarki Prod. kwasow. lotnej Do wtórnej fermentacji
CK S102 S. cerevisiae 14,5% (15%) 10-18°C (8-30°C) 16,3 g/l Duże Niska Niska Nie
GV S107 S. cerevisiae 15% (?%) 10-30°C (10-35°C) ? Średnie Średnio niska Niska Nie
UCLM S325 S. cerevisiae 13% (15%) 17-30°C (12-35°C) 16,5 g/l Duże Niska Niska Nie

Drożdże do win czerwonych

__Szczep__ Gatunek Rekomendowany (maksymalny) alkohol Optymalne (skrajne) temp. pracy Wydajność cukier/1% alk. Zapotrzebowanie na azot Produkcja zw. siarki Prod. kwasow. lotnej Do wtórnej fermentacji
HD S62 S. cerevisiae x S. bayanus 15% (>15%) 17-24°C (14-30°C) ? Średnio niskie ? ? Tak
HD S135 S. cerevisiae x S. bayanus 15% (>15%) 17-24°C (14-30°C) ? Niskie ? ? Tak
NDA 21 S. cerevisiae 15% (15%) 14-30°C (?°C) 17,6g Średnie Niska Niska Nie
UCLM S377 S. cerevisiae 14,5% (>15%) 17-30°C (?°C) 16,5 g/l Wysokie Nie wytwarza Niska Nie

Drożdże uniwersalne

__Szczep__ Gatunek Rekomendowany (maksymalny) alkohol Optymalne (skrajne) temp. pracy Wydajność cukier/1% alk. Zapotrzebowanie na azot Produkcja zw. siarki Prod. kwasow. lotnej Do wtórnej fermentacji
BC S103 S. bayanus ?% (18%) 10-30°C (10-35°C) 16,2 g/l Małe Nie wytwarza Niska Tak
SC 22 S. cerevisiae 15% (18%) 14-30°C (12-35°C) 17,2 g/l Średnie Niska Niska Nie
STG S101 S. cerevisiae 13,5% (15%) 17-30°C (8-30°C) 16,5 g/l Średnie Niska Niska Nie
VR 44 S. bayanus 16% (16%) 10-30°C (10-40°C) 16,5 g/l cukru na 1% alk. Bardzo małe Niska Niska Tak

Tematy na forum o drożdżach

  1. http://www.winogrona.org/forum/wytwarzanie-wina/drozdze-cos-malo-o-nich-mowimy-t6361.html
  2. http://www.winogrona.org/forum/propozycje-artykulow/dro-d-e-szlachetne-specyfikacje-odmian-szczepow-t13632.html