Drożdże szlachetne - specyfikacja szczepów
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Drożdże do win czerwonych) |
(→Drożdże szlachetne - specyfikacja szczepów) |
||
Linia 10: | Linia 10: | ||
|'''Rekomendowany (maksymalny) alkohol''' | |'''Rekomendowany (maksymalny) alkohol''' | ||
|'''Optymalne (skrajne) temp. pracy''' | |'''Optymalne (skrajne) temp. pracy''' | ||
- | |'''Wydajność cukier/ | + | |'''Wydajność cukier/1% alk.''' |
|'''Zapotrzebowanie na azot''' | |'''Zapotrzebowanie na azot''' | ||
|'''Produkcja zw. siarki''' | |'''Produkcja zw. siarki''' | ||
Linia 21: | Linia 21: | ||
|14,5% (15%) | |14,5% (15%) | ||
|10-18°C (8-30°C) | |10-18°C (8-30°C) | ||
- | |16,3 g/l | + | |16,3 g/l |
|Duże | |Duże | ||
|Niska | |Niska | ||
Linia 43: | Linia 43: | ||
|13% (15%) | |13% (15%) | ||
|17-30°C (12-35°C) | |17-30°C (12-35°C) | ||
- | |16,5 g/l | + | |16,5 g/l |
|Duże | |Duże | ||
|Niska | |Niska | ||
Linia 59: | Linia 59: | ||
|'''Rekomendowany (maksymalny) alkohol''' | |'''Rekomendowany (maksymalny) alkohol''' | ||
|'''Optymalne (skrajne) temp. pracy''' | |'''Optymalne (skrajne) temp. pracy''' | ||
- | |'''Wydajność cukier/ | + | |'''Wydajność cukier/1% alk.''' |
|'''Zapotrzebowanie na azot''' | |'''Zapotrzebowanie na azot''' | ||
|'''Produkcja zw. siarki''' | |'''Produkcja zw. siarki''' | ||
Linia 92: | Linia 92: | ||
|15% (15%) | |15% (15%) | ||
|14-30°C (?°C) | |14-30°C (?°C) | ||
- | |17,6g | + | |17,6g |
|Średnie | |Średnie | ||
|Niska | |Niska | ||
Linia 103: | Linia 103: | ||
|14,5% (>15%) | |14,5% (>15%) | ||
|17-30°C (?°C) | |17-30°C (?°C) | ||
- | |16,5 g/l | + | |16,5 g/l |
|Wysokie | |Wysokie | ||
|Nie wytwarza | |Nie wytwarza | ||
Linia 119: | Linia 119: | ||
|'''Rekomendowany (maksymalny) alkohol''' | |'''Rekomendowany (maksymalny) alkohol''' | ||
|'''Optymalne (skrajne) temp. pracy''' | |'''Optymalne (skrajne) temp. pracy''' | ||
- | |'''Wydajność cukier/ | + | |'''Wydajność cukier/1% alk.''' |
|'''Zapotrzebowanie na azot''' | |'''Zapotrzebowanie na azot''' | ||
|'''Produkcja zw. siarki''' | |'''Produkcja zw. siarki''' | ||
Linia 130: | Linia 130: | ||
|?% (18%) | |?% (18%) | ||
|10-30°C (10-35°C) | |10-30°C (10-35°C) | ||
- | |16,2 g/l | + | |16,2 g/l |
|Małe | |Małe | ||
|Nie wytwarza | |Nie wytwarza | ||
Linia 141: | Linia 141: | ||
|15% (18%) | |15% (18%) | ||
|14-30°C (12-35°C) | |14-30°C (12-35°C) | ||
- | |17,2 g/l | + | |17,2 g/l |
|Średnie | |Średnie | ||
|Niska | |Niska | ||
Linia 152: | Linia 152: | ||
|13,5% (15%) | |13,5% (15%) | ||
|17-30°C (8-30°C) | |17-30°C (8-30°C) | ||
- | |16,5 g/l | + | |16,5 g/l |
|Średnie | |Średnie | ||
|Niska | |Niska |
Wersja z 13:13, 15 wrz 2020
Spis treści |
Drożdże szlachetne - specyfikacja szczepów
Drożdże do win białych
__Szczep__ | Gatunek | Rekomendowany (maksymalny) alkohol | Optymalne (skrajne) temp. pracy | Wydajność cukier/1% alk. | Zapotrzebowanie na azot | Produkcja zw. siarki | Prod. kwasow. lotnej | Do wtórnej fermentacji |
CK S102 | S. cerevisiae | 14,5% (15%) | 10-18°C (8-30°C) | 16,3 g/l | Duże | Niska | Niska | Nie |
GV S107 | S. cerevisiae | 15% (?%) | 10-30°C (10-35°C) | ? | Średnie | Średnio niska | Niska | Nie |
UCLM S325 | S. cerevisiae | 13% (15%) | 17-30°C (12-35°C) | 16,5 g/l | Duże | Niska | Niska | Nie |
Drożdże do win czerwonych
__Szczep__ | Gatunek | Rekomendowany (maksymalny) alkohol | Optymalne (skrajne) temp. pracy | Wydajność cukier/1% alk. | Zapotrzebowanie na azot | Produkcja zw. siarki | Prod. kwasow. lotnej | Do wtórnej fermentacji |
HD S62 | S. cerevisiae x S. bayanus | 15% (>15%) | 17-24°C (14-30°C) | ? | Średnio niskie | ? | ? | Tak |
HD S135 | S. cerevisiae x S. bayanus | 15% (>15%) | 17-24°C (14-30°C) | ? | Niskie | ? | ? | Tak |
NDA 21 | S. cerevisiae | 15% (15%) | 14-30°C (?°C) | 17,6g | Średnie | Niska | Niska | Nie |
UCLM S377 | S. cerevisiae | 14,5% (>15%) | 17-30°C (?°C) | 16,5 g/l | Wysokie | Nie wytwarza | Niska | Nie |
Drożdże uniwersalne
__Szczep__ | Gatunek | Rekomendowany (maksymalny) alkohol | Optymalne (skrajne) temp. pracy | Wydajność cukier/1% alk. | Zapotrzebowanie na azot | Produkcja zw. siarki | Prod. kwasow. lotnej | Do wtórnej fermentacji |
BC S103 | S. bayanus | ?% (18%) | 10-30°C (10-35°C) | 16,2 g/l | Małe | Nie wytwarza | Niska | Tak |
SC 22 | S. cerevisiae | 15% (18%) | 14-30°C (12-35°C) | 17,2 g/l | Średnie | Niska | Niska | Nie |
STG S101 | S. cerevisiae | 13,5% (15%) | 17-30°C (8-30°C) | 16,5 g/l | Średnie | Niska | Niska | Nie |
VR 44 | S. bayanus | 16% (16%) | 10-30°C (10-40°C) | 16,5 g/l cukru na 1% alk. | Bardzo małe | Niska | Niska | Tak |