modified on 12 maj 2023 at 21:22 ••• 7 291 views

Julius

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany: *)
(Literatura: uzupeł.)
 
(Nie pokazano 5 wersji pomiędzy niniejszymi.)
Linia 39: Linia 39:
==Dojrzewanie==
==Dojrzewanie==
Na północy Włoch dojrzewa w 1 i 2 tygodniu września , przy GDDC ~1650°C (longitudine: 13°13ıE; latitudine 46°02ıN); w podobnym terminie do odmiany [[Regent]]
Na północy Włoch dojrzewa w 1 i 2 tygodniu września , przy GDDC ~1650°C (longitudine: 13°13ıE; latitudine 46°02ıN); w podobnym terminie do odmiany [[Regent]]
 +
===Parametry dojrzewania===
 +
<gallery widths=120px heights=15px perrow=1>
 +
Plik:Julius-par-doj.JPG|Julius - parametry dojrzewania
 +
</gallery>
 +
Kliknij aby powiększyć
 +
== Choroby ==
== Choroby ==
Odporna na m.rz; lekko podatna na m.pr. i botrytis
Odporna na m.rz; lekko podatna na m.pr. i botrytis
Linia 46: Linia 52:
UD - 36.030
UD - 36.030
==Wino==
==Wino==
 +
<gallery widths=80px heights=15px perrow=1>
 +
Plik:Julius-par-wina.JPG|Julius - parametry wina
 +
</gallery>
 +
Kliknij aby powiększyć
 +
*Wg VCR i WBI - '''Opis sensoryczny:'''
 +
Odmiana ta jest w stanie osiągnąć doskonałą akumulację cukru i kwasu w moszczu. Profil aromatyczny jest bardzo pozytywny ze względu na związki glikozydowe, które osiągają optymalny poziom intensywności i pełny charakter. Charakteryzuje się ponadprzeciętną koncentracją nut kwiatowych i owocowych. Nadaje się do produkcji win o średnim wyrafinowaniu, chociaż profil polifenolowy ma niską stabilność chromatyczną, ale z wysoką zawartością polifenoli i raczej wysoką zawartością flawonoidów.
 +
===Taniny===
 +
[http://www.winogrona.org/images/3/39/Julius.JPG Taniny wg VCR]
== Tematy na naszym forum==
== Tematy na naszym forum==
Linia 61: Linia 75:
* http://www.gamberorosso.it/media/k2/galleries/1022070/Metilico%20vini%20rossi.jpg  
* http://www.gamberorosso.it/media/k2/galleries/1022070/Metilico%20vini%20rossi.jpg  
* http://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=24894   
* http://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=24894   
-
* https://qui.uniud.it/notizieEventi/ricerca-e-innovazione/presentati-i-primi-vitigni-resistenti-alle-malattie/storia-di-un-progetto-di-successo-slide-dellintervento-del-prof-raffaele-testolin  
+
* https://qui.uniud.it/notizieEventi/ricerca-e-innovazione/presentati-i-primi-vitigni-resistenti-alle-malattie/storia-di-un-progetto-di-successo-slide-dellintervento-del-prof-raffaele-testolin
 +
*http://www.winogrona.org/images/2/2e/Julius.pdf
== Zdjęcia ==
== Zdjęcia ==
Linia 71: Linia 86:
===Inne zdjęcia===
===Inne zdjęcia===
-
Zdjęcia forumowiczów===
+
===Zdjęcia forumowiczów===
'''Koronka'''
'''Koronka'''
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>

Aktualna wersja na dzień 21:22, 12 maj 2023

Julius
Rodzice Regent x Kozma 20/3
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Włochy
Masa grona 130 g
Masa jagód 1,7 g
Termin dojrzewania przełom wrzesień-październik
Mrozoodporność -24 °C
Kolor gron granatowo-czarne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe

Opis

Odmiana wyhodowana w 2002 roku przez Instytut w Udine/Włochy. Zarejestrowana i dopuszczona do wyrobu win w UE w sierpniu 2015 roku.

Profilami: aromatycznym i smakowym, bardziej zbliżona do klasycznych winifer (stosunek antocyjanów do polifenolli i zawartość malvidyny)

Liście : średniej wielkości w kształcie klina; zazwyczaj 3 klapowe, rzadziej 5 klapowe. Zatoka ogonkowa otwarta w kształcie V. Zatoki boczne są płytkie. Brzegi liścia mają zęby średniej wielkości. Liście bezwłose. Jesienią zabarwienie liści: żółto-czerwone.

Grona : średniej wielkości 100-320g, średnio 130 g , cylindryczno stożkowe, zazwyczaj ze skrzydełkiem; kompaktowe.

Jagody : średniej wielkości, o masie około 1,7 g, kształt elipsoidalny, skórka średnio cienka, granatowo-czarna.

Miąższ : jest miękki, o neutralnym smaku, sok bezbarwny.

Genealogia

Kliknij aby powiększyć

Dojrzewanie

Na północy Włoch dojrzewa w 1 i 2 tygodniu września , przy GDDC ~1650°C (longitudine: 13°13ıE; latitudine 46°02ıN); w podobnym terminie do odmiany Regent

Parametry dojrzewania

Kliknij aby powiększyć

Choroby

Odporna na m.rz; lekko podatna na m.pr. i botrytis

Cięcie

Nie ma specjalnych wymagań; dobrze plonuje w formie guyota i innych form typu kordon

Synonimy

UD - 36.030

Wino

Kliknij aby powiększyć

  • Wg VCR i WBI - Opis sensoryczny:

Odmiana ta jest w stanie osiągnąć doskonałą akumulację cukru i kwasu w moszczu. Profil aromatyczny jest bardzo pozytywny ze względu na związki glikozydowe, które osiągają optymalny poziom intensywności i pełny charakter. Charakteryzuje się ponadprzeciętną koncentracją nut kwiatowych i owocowych. Nadaje się do produkcji win o średnim wyrafinowaniu, chociaż profil polifenolowy ma niską stabilność chromatyczną, ale z wysoką zawartością polifenoli i raczej wysoką zawartością flawonoidów.

Taniny

Taniny wg VCR

Tematy na naszym forum

Choroby

Odporna na m.rz; lekko podatna na m.pr. i botrytis

Cięcie

Nie ma specjalnych wymagań; dobrze plonuje w formie guyota i innych form typu kordon

Synonimy

UD - 36.030

Tematy na naszym forum

Literatura

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany

koronka;  ;liść liście grona zielone grona i liście

Inne zdjęcia

Zdjęcia forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Julius — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcieśrednie oczek/m2  +
Dojrzewanieprzełom wrzesień-październik  +
Drewnienie łozydobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor grongranatowo-czarne  +
KrajWłochy  +
Masa130 g  +
Masa jagód1,7 g  +
Mrozoodpornosc249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R)  +
OdmianaJulius  +
Plennośćwysoka  +
Płodność latorośli2 %  +
Wzrostśrednio silny  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem