Cabernet Cortis
Z Winogrona.org
(→Literatura: uzupełnienie) |
(→Aromaty: uzupeł.) |
||
(Nie pokazano 7 wersji pomiędzy niniejszymi.) | |||
Linia 41: | Linia 41: | ||
"Dojrzewanie" - podobnie jak [[Pinot Noir]] | "Dojrzewanie" - podobnie jak [[Pinot Noir]] | ||
+ | *[https://www.vinievitiresistenti.it/wp-content/uploads/2020/12/Schede-varietali-Cabernet-Cortis.pdf Opis ampelograficzny] | ||
== Genealogia == | == Genealogia == | ||
Linia 46: | Linia 47: | ||
Cabernet Cortis → 86,7%''V.vinifera'' + 3,5%''V.rupestris'' + 1,55%''V.riparia'' | Cabernet Cortis → 86,7%''V.vinifera'' + 3,5%''V.rupestris'' + 1,55%''V.riparia'' | ||
+ 1,55%''V.berlan''. + 0,4%''V.lincen.'' + 6,25%''V.amurensis'' | + 1,55%''V.berlan''. + 0,4%''V.lincen.'' + 6,25%''V.amurensis'' | ||
- | + | ==Fenologia== | |
+ | *[http://www.winogrona.org/images/b/b1/Cabernet_Cortis_fenologia.PNG fenologia 2012-20 - półn. Mazowsze] | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
Deklarowana duża odporność na choroby (jak dla odmian PIWI) ;Odmiana wrażliwa na zasychanie szypułek. | Deklarowana duża odporność na choroby (jak dla odmian PIWI) ;Odmiana wrażliwa na zasychanie szypułek. | ||
- | *wg badań belgijskich : [http://www.carah.be/images/experimentation/Vigne/Fiches_cepage_2019/FC_Cabernet_cortis_19.pdf (1)]; mączniak rzekomy : liście 7; grona 8; mączniak prawdziwy : liście 7; grona 8; szara pleśń: 8 pkt (w 9 cio punktowej skali OIV gdzie 1-największa podatność; 9- największa odporność) | + | *wg badań belgijskich : [http://www.carah.be/images/experimentation/Vigne/Fiches_cepage_2019/FC_Cabernet_cortis_19.pdf (1)]; mączniak rzekomy (Rpv3.3 i Rpv10) : liście 7; grona 8; mączniak prawdziwy (Ren3 i Ren9) : liście 7; grona 8; szara pleśń: 8 pkt (w 9 cio punktowej skali OIV gdzie 1-największa podatność; 9- największa odporność) |
== Cięcie == | == Cięcie == | ||
Linia 58: | Linia 60: | ||
*Parametry owoców w winnicy Taboo (Tarkowo, kujawsko-pomorskie):10-10-2009 zbiory - C.Cortis Blg: 26, kwas: 7, kg: 8, wydajność: 0,4kg na krzew | *Parametry owoców w winnicy Taboo (Tarkowo, kujawsko-pomorskie):10-10-2009 zbiory - C.Cortis Blg: 26, kwas: 7, kg: 8, wydajność: 0,4kg na krzew | ||
*[[File:Dojrzewanie CC -Pully-Szwajcaria.JPG|thumb|left|Parametry dojrzewania 2001-2004 roku odmiany 'Cabernet Cortis' w Pully/Szwajcaria ]] | *[[File:Dojrzewanie CC -Pully-Szwajcaria.JPG|thumb|left|Parametry dojrzewania 2001-2004 roku odmiany 'Cabernet Cortis' w Pully/Szwajcaria ]] | ||
- | *[http://images76.fotosik.pl/224/4092bb54ec8e6d6fgen.jpg Dojrzewanie 2012-15 północne Mazowsze]; ;[http://www.winogrona.org/index.php?title=Plik:C-Cortis2016-19-dojrz.jpg 2016-19] | + | *[http://images76.fotosik.pl/224/4092bb54ec8e6d6fgen.jpg Dojrzewanie 2012-15 północne Mazowsze]; ;[http://www.winogrona.org/index.php?title=Plik:C-Cortis2016-19-dojrz.jpg 2016-19]; ;[http://www.winogrona.org/images/c/ca/Cabernet_Cortis_2020.PNG dojrzewanie 2020] |
==Wino== | ==Wino== | ||
Linia 71: | Linia 73: | ||
Zapobieganie: owoce należy zbierać przy pełnej dojrzałości technologicznej | Zapobieganie: owoce należy zbierać przy pełnej dojrzałości technologicznej | ||
*Wg badań francuskich (- www.icv.fr) : '''Antocyjany''' (mg / L) (269-450) średnio 449mg/L; '''Garbniki''' (mg / L) (2320-3352) średnio 2721mg/L; '''Intensywność barwy''':10,4 5.8-15,2) średnio 10,4 | *Wg badań francuskich (- www.icv.fr) : '''Antocyjany''' (mg / L) (269-450) średnio 449mg/L; '''Garbniki''' (mg / L) (2320-3352) średnio 2721mg/L; '''Intensywność barwy''':10,4 5.8-15,2) średnio 10,4 | ||
- | + | *Wg WBI '''Opis sensoryczny''' - W zapachu i smaku pikantno-ziołowe i bogate w taniny czerwone wina z aromatami czarnego pieprzu, róży, papryki i czarnych jagód. Nadaje się również do win różowych o śródziemnomorskim, owocowo-korzennym stylu. | |
Linia 77: | Linia 79: | ||
*[http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf/20329_181_3959.pdf Cabernet Cortis 2007 (96pkt)] Großes Gold na PIWI Weinpreis 2012 [ [http://www.wsag.de/shop/anzeige.php?popup=1&id=20329 charakterystyka wina] | *[http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf/20329_181_3959.pdf Cabernet Cortis 2007 (96pkt)] Großes Gold na PIWI Weinpreis 2012 [ [http://www.wsag.de/shop/anzeige.php?popup=1&id=20329 charakterystyka wina] | ||
*[http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf_en/23867_242_5655.pdf Cabernet Cortis 2013 różowe bio (96pkt)] - 14%vol,cukier 7g/l' kwasy 6g/l | *[http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf_en/23867_242_5655.pdf Cabernet Cortis 2013 różowe bio (96pkt)] - 14%vol,cukier 7g/l' kwasy 6g/l | ||
+ | |||
+ | ===Aromaty=== | ||
*<gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | *<gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
Plik:Wina-CC-Pully-Szwajcaria.JPG|Cabernet Cortis - Ocena sensoryczna win 'Cabernet Cortis' - Pully/Szwajcaria | Plik:Wina-CC-Pully-Szwajcaria.JPG|Cabernet Cortis - Ocena sensoryczna win 'Cabernet Cortis' - Pully/Szwajcaria | ||
Plik:Aromaty C_Cortis.jpg|Włąściwości aromatyczne - C.Cortis - północne Włochy | Plik:Aromaty C_Cortis.jpg|Włąściwości aromatyczne - C.Cortis - północne Włochy | ||
</gallery> | </gallery> | ||
+ | *[http://www.winogrona.org/images/4/4b/Cabernet_cortis.pdf.pdf Profile aromatyczne win czerwonych i różowych wg WBI] | ||
+ | *[https://i0.wp.com/www.vinievitiresistenti.it/wp-content/uploads/2020/06/GrafCabCortis_Tavola-disegno-1.jpg?resize=1536%2C1146&ssl=1 C_Cortis – profil aromatyczny wg vinievitiresistanti.it] | ||
== Synonimy == | == Synonimy == | ||
Linia 90: | Linia 96: | ||
*http://observatoire-cepages-resistants.fr/wp-content/uploads/2019/01/FICHE_CEPAGE_CABERNET_CORTIS.pdf | *http://observatoire-cepages-resistants.fr/wp-content/uploads/2019/01/FICHE_CEPAGE_CABERNET_CORTIS.pdf | ||
*http://www.carah.be/images/experimentation/Vigne/Fiches_cepage_2019/FC_Cabernet_cortis_19.pdf | *http://www.carah.be/images/experimentation/Vigne/Fiches_cepage_2019/FC_Cabernet_cortis_19.pdf | ||
+ | *[http://www.winogrona.org/images/7/7d/Fiche_technique_cepage_resistant_cabernet_cortis_rouge_rose.pdf Karta techniczna Cabernet Cortis wg INRA] | ||
===Linki=== | ===Linki=== | ||
*http://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=20005 | *http://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=20005 |
Aktualna wersja na dzień 20:30, 18 maj 2023
Cabernet Cortis | |
---|---|
Grono odmiany Cabernet Cortis; foto:ZbyszekB | |
Rodzice | Cabernet Sauvignon x Solaris |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Niemcy |
Masa grona | 140 g |
Masa jagód | 1,8 g |
smak | korzenny |
Termin dojrzewania | 1-20.10 |
Mrozoodporność | -22 °C251,15 K -7,6 °F 452,07 °R |
Kolor gron | ciemne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 20,8 °Bx |
Opis
Nowa (1982r.) odmiana przerobowa z Freiburga. Mieszaniec złożony (Cabernet SauvignonxSolaris(Merzling X (Saperavi Severnyi X Muskat Ottonel)) sklasyfikowany jako vitis vinifera. Podwyższona odporność na choroby i mróz, średniowczesny termin dojrzewania oraz ciekawy charakter wina w typie Cabernet Sauvignon sprawiają, że jest to interesująca odmiana do nasadzeń w Polsce. Sezon 2010 ujawnił dużą podatność odmiany na zamieranie szypułek. Odmiana wymaga jeszcze sprawdzenia w danych lokalizacjach.
Wg J.Lisek (Skierniewice)
Mieszaniec wielokrotny z przewagą cech winorośli właściwej.
Krzew rośnie silnie..
Liście: duże , z trzema lub pięcioma wyraźnie zarysowanymi klapami, karbowane.
Grona: średniej wielkości cylindryczno-stożkowe, średnio zwarte lub zwarte, o wadze ok.140g.
Jagody: granatowoczarne z obfitym woskowym nalotem, kuliste, małe, o masie ok.1,8g
Owoce dojrzewają : średnio wcześnie , najczęściej kilka dni przed odmianą Regent
Mrozoodporność: (Skierniewice) średnio -20C do -25C : zima 2008/2009 – utrata 55,5% pąków ; zima 2009/2010 - utrata 65,0% pąków. [1]
"Dojrzewanie" - podobnie jak Pinot Noir
Genealogia
CABERNET CORTIS = Cabernet Sauvignon x Solaris
Cabernet Cortis → 86,7%V.vinifera + 3,5%V.rupestris + 1,55%V.riparia + 1,55%V.berlan. + 0,4%V.lincen. + 6,25%V.amurensis
Fenologia
Choroby
Deklarowana duża odporność na choroby (jak dla odmian PIWI) ;Odmiana wrażliwa na zasychanie szypułek.
- wg badań belgijskich : (1); mączniak rzekomy (Rpv3.3 i Rpv10) : liście 7; grona 8; mączniak prawdziwy (Ren3 i Ren9) : liście 7; grona 8; szara pleśń: 8 pkt (w 9 cio punktowej skali OIV gdzie 1-największa podatność; 9- największa odporność)
Cięcie
Krzew plonuje dobrze przy różnych formach prowadzenia , także przy cięciu „na głowę”, Guyot, i sznur poziomy z czopami (3-5 pąków na łozie) [1]
Parametry
- J.Lisek - Skierniewice 2009 : zbiór 21/09; masa grona -148g; masa jagody 1,68g; ekstrakt 20,9% (refraktometrem)
- Parametry owoców w winnicy Taboo (Tarkowo, kujawsko-pomorskie):10-10-2009 zbiory - C.Cortis Blg: 26, kwas: 7, kg: 8, wydajność: 0,4kg na krzew
- Dojrzewanie 2012-15 północne Mazowsze; ;2016-19; ;dojrzewanie 2020
Wino
Wino bardzo dobrej jakości , w typie win z Bordeaux (zbliżone pod względem barwy , zawartości tanin i lekkiego owocowego aromatu do „Cabernet Sawignon”[1]
Wg niemieckich źródeł m.in.sibbus :
wina o smaku przypominającym Cabernet Sauvignon. Wino intensywnie czerwone i o dużej ilości fenoli.
Młode wina wykazują silne pikantne nuty, które potrzebują trochę czasu, aby się dobrze zintegrować. Dobrze reagują na starzenie w dębowych beczkach.
Wg innych źródeł młode wino C.Cortis wykazuje aromaty zielne podobne do win CS z mniej dojrzałych owoców.
- Wg badań szwajcarskich (Swiss Dz Vitic. Arboric. Hortic. Cz. 37 (1): 71-75 2005)
Głęboki kolor, dobra struktura. Wino bogate w polifenole, czasami ściągające. Czasami ziołowe nuty oznaczone (zielona papryka, gencjana). Zapobieganie: owoce należy zbierać przy pełnej dojrzałości technologicznej
- Wg badań francuskich (- www.icv.fr) : Antocyjany (mg / L) (269-450) średnio 449mg/L; Garbniki (mg / L) (2320-3352) średnio 2721mg/L; Intensywność barwy:10,4 5.8-15,2) średnio 10,4
- Wg WBI Opis sensoryczny - W zapachu i smaku pikantno-ziołowe i bogate w taniny czerwone wina z aromatami czarnego pieprzu, róży, papryki i czarnych jagód. Nadaje się również do win różowych o śródziemnomorskim, owocowo-korzennym stylu.
- Cabernet Cortis 2010 (97pkt), Großes Gold ,biodynamisch; na PIWI Weinpreis 2012 charakterystyka wina,
- Cabernet Cortis 2007 (96pkt) Großes Gold na PIWI Weinpreis 2012 [ charakterystyka wina
- Cabernet Cortis 2013 różowe bio (96pkt) - 14%vol,cukier 7g/l' kwasy 6g/l
Aromaty
- Profile aromatyczne win czerwonych i różowych wg WBI
- C_Cortis – profil aromatyczny wg vinievitiresistanti.it
Synonimy
FR 437-82 r
Literatura
- http://observatoire-cepages-resistants.fr/wp-content/uploads/2017/11/fiche-varietale_cabernet-cortisvf.pdf
- http://observatoire-cepages-resistants.fr/wp-content/uploads/2019/01/FICHE_CEPAGE_CABERNET_CORTIS.pdf
- http://www.carah.be/images/experimentation/Vigne/Fiches_cepage_2019/FC_Cabernet_cortis_19.pdf
- Karta techniczna Cabernet Cortis wg INRA
Linki
- http://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=20005
- http://www.winegrowers.info/varieties/Vine_varieties/Cabernet%20Cortis.htm
- http://en.wikipedia.org/wiki/Cabernet_Cortis
- http://lescepages.free.fr/cabernet_cortis.html
- http://cs.wikipedia.org/wiki/Cabernet_Cortis#cite_note-1 czeska - (genealogia wg.winogrona.org)
- https://pl.wikipedia.org/wiki/Cabernet_Cortis
- http://de.wikipedia.org/wiki/Cabernet_Cortis
Na forum
Cabernet Cortis w temacie o Acolonie
Cabernet Cortis w temacie o Cabernet Carbon
Multimedia
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
- wg Antes: grono
- wg glossary wein-plus: grono i liść
Inne zdjęcia
Antes:grona,owocujący krzew; Wikimedia:grona; ; album; ;Bredwine:grona; ;Winnica Zawisza:owocujące krzewy
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Fakty o Cabernet Cortis — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feedCięcie 3-5 oczek/m2 + Dojrzewanie 1-20.10 + Gatunek Hybryda międzygatunkowa + Kolor gron ciemne + Kraj Niemcy + Masa 140 g + Masa jagód 1,8 g + Mrozoodpornosc 251,15 K (-22 °C, -7,6 °F, 452,07 °R) + Odmiana Cabernet Cortis +, Cabernet Sauvignon +, Solaris + i Regent + Smak Korzenny + Wzrost silny + Zastosowanie Zastosowanie przerobowe + Zawartość cukrów 20,8 +