modified on 18 maj 2023 at 20:30 ••• 98 242 views

Cabernet Cortis

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Choroby: uzup)
(Aromaty: uzupeł.)
 
(Nie pokazano 4 wersji pomiędzy niniejszymi.)
Linia 41: Linia 41:
"Dojrzewanie" - podobnie jak [[Pinot Noir]]
"Dojrzewanie" - podobnie jak [[Pinot Noir]]
 +
*[https://www.vinievitiresistenti.it/wp-content/uploads/2020/12/Schede-varietali-Cabernet-Cortis.pdf  Opis ampelograficzny]
== Genealogia ==
== Genealogia ==
Linia 72: Linia 73:
Zapobieganie: owoce należy zbierać przy pełnej dojrzałości technologicznej
Zapobieganie: owoce należy zbierać przy pełnej dojrzałości technologicznej
*Wg badań francuskich (- www.icv.fr) : '''Antocyjany''' (mg / L)  (269-450) średnio 449mg/L; '''Garbniki''' (mg / L)  (2320-3352) średnio 2721mg/L; '''Intensywność barwy''':10,4 5.8-15,2) średnio 10,4
*Wg badań francuskich (- www.icv.fr) : '''Antocyjany''' (mg / L)  (269-450) średnio 449mg/L; '''Garbniki''' (mg / L)  (2320-3352) średnio 2721mg/L; '''Intensywność barwy''':10,4 5.8-15,2) średnio 10,4
-
 
+
*Wg WBI '''Opis sensoryczny''' -  W zapachu i smaku pikantno-ziołowe i bogate w taniny czerwone wina z aromatami czarnego pieprzu, róży, papryki i czarnych jagód. Nadaje się również do win różowych o śródziemnomorskim, owocowo-korzennym stylu.
Linia 78: Linia 79:
*[http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf/20329_181_3959.pdf Cabernet Cortis 2007 (96pkt)] Großes Gold na PIWI Weinpreis 2012 [  [http://www.wsag.de/shop/anzeige.php?popup=1&id=20329 charakterystyka wina]
*[http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf/20329_181_3959.pdf Cabernet Cortis 2007 (96pkt)] Großes Gold na PIWI Weinpreis 2012 [  [http://www.wsag.de/shop/anzeige.php?popup=1&id=20329 charakterystyka wina]
*[http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf_en/23867_242_5655.pdf Cabernet Cortis 2013 różowe bio (96pkt)] - 14%vol,cukier 7g/l' kwasy 6g/l
*[http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf_en/23867_242_5655.pdf Cabernet Cortis 2013 różowe bio (96pkt)] - 14%vol,cukier 7g/l' kwasy 6g/l
 +
 +
===Aromaty===
*<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
*<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
Plik:Wina-CC-Pully-Szwajcaria.JPG|Cabernet Cortis - Ocena sensoryczna win 'Cabernet Cortis' - Pully/Szwajcaria
Plik:Wina-CC-Pully-Szwajcaria.JPG|Cabernet Cortis - Ocena sensoryczna win 'Cabernet Cortis' - Pully/Szwajcaria
Plik:Aromaty C_Cortis.jpg|Włąściwości aromatyczne - C.Cortis - północne Włochy
Plik:Aromaty C_Cortis.jpg|Włąściwości aromatyczne - C.Cortis - północne Włochy
</gallery>
</gallery>
 +
*[http://www.winogrona.org/images/4/4b/Cabernet_cortis.pdf.pdf  Profile aromatyczne win czerwonych i różowych wg WBI]
 +
*[https://i0.wp.com/www.vinievitiresistenti.it/wp-content/uploads/2020/06/GrafCabCortis_Tavola-disegno-1.jpg?resize=1536%2C1146&ssl=1  C_Cortis – profil aromatyczny wg vinievitiresistanti.it]
== Synonimy ==
== Synonimy ==
Linia 91: Linia 96:
*http://observatoire-cepages-resistants.fr/wp-content/uploads/2019/01/FICHE_CEPAGE_CABERNET_CORTIS.pdf
*http://observatoire-cepages-resistants.fr/wp-content/uploads/2019/01/FICHE_CEPAGE_CABERNET_CORTIS.pdf
*http://www.carah.be/images/experimentation/Vigne/Fiches_cepage_2019/FC_Cabernet_cortis_19.pdf
*http://www.carah.be/images/experimentation/Vigne/Fiches_cepage_2019/FC_Cabernet_cortis_19.pdf
 +
*[http://www.winogrona.org/images/7/7d/Fiche_technique_cepage_resistant_cabernet_cortis_rouge_rose.pdf  Karta techniczna Cabernet Cortis wg INRA]
===Linki===
===Linki===
*http://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=20005
*http://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=20005

Aktualna wersja na dzień 20:30, 18 maj 2023

Cabernet Cortis
Grono odmiany Cabernet Cortis; foto:ZbyszekB
Grono odmiany Cabernet Cortis; foto:ZbyszekB
Rodzice Cabernet Sauvignon x Solaris
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Niemcy
Masa grona 140 g
Masa jagód 1,8 g
smak korzenny
Termin dojrzewania 1-20.10
Mrozoodporność -22 °C251,15 K
-7,6 °F
452,07 °R
Kolor gron ciemne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 20,8 °Bx

Opis

Nowa (1982r.) odmiana przerobowa z Freiburga. Mieszaniec złożony (Cabernet SauvignonxSolaris(Merzling X (Saperavi Severnyi X Muskat Ottonel)) sklasyfikowany jako vitis vinifera. Podwyższona odporność na choroby i mróz, średniowczesny termin dojrzewania oraz ciekawy charakter wina w typie Cabernet Sauvignon sprawiają, że jest to interesująca odmiana do nasadzeń w Polsce. Sezon 2010 ujawnił dużą podatność odmiany na zamieranie szypułek. Odmiana wymaga jeszcze sprawdzenia w danych lokalizacjach.

Wg J.Lisek (Skierniewice)

Mieszaniec wielokrotny z przewagą cech winorośli właściwej.

Krzew rośnie silnie..

Liście: duże , z trzema lub pięcioma wyraźnie zarysowanymi klapami, karbowane.

Grona: średniej wielkości cylindryczno-stożkowe, średnio zwarte lub zwarte, o wadze ok.140g.

Jagody: granatowoczarne z obfitym woskowym nalotem, kuliste, małe, o masie ok.1,8g

Owoce dojrzewają : średnio wcześnie , najczęściej kilka dni przed odmianą Regent

Mrozoodporność: (Skierniewice) średnio -20C do -25C : zima 2008/2009 – utrata 55,5% pąków ; zima 2009/2010 - utrata 65,0% pąków. [1]

"Dojrzewanie" - podobnie jak Pinot Noir

Genealogia

CABERNET CORTIS = Cabernet Sauvignon x Solaris

Cabernet Cortis → 86,7%V.vinifera + 3,5%V.rupestris + 1,55%V.riparia 
+ 1,55%V.berlan. + 0,4%V.lincen. + 6,25%V.amurensis

Fenologia

Choroby

Deklarowana duża odporność na choroby (jak dla odmian PIWI) ;Odmiana wrażliwa na zasychanie szypułek.

  • wg badań belgijskich : (1); mączniak rzekomy (Rpv3.3 i Rpv10) : liście 7; grona 8; mączniak prawdziwy (Ren3 i Ren9) : liście 7; grona 8; szara pleśń: 8 pkt (w 9 cio punktowej skali OIV gdzie 1-największa podatność; 9- największa odporność)

Cięcie

Krzew plonuje dobrze przy różnych formach prowadzenia , także przy cięciu „na głowę”, Guyot, i sznur poziomy z czopami (3-5 pąków na łozie) [1]

Parametry

  • Parametry dojrzewania w 2012 roku odmiany 'Cabernet Cortis'
  • J.Lisek - Skierniewice 2009 : zbiór 21/09; masa grona -148g; masa jagody 1,68g; ekstrakt 20,9% (refraktometrem)
  • Parametry owoców w winnicy Taboo (Tarkowo, kujawsko-pomorskie):10-10-2009 zbiory - C.Cortis Blg: 26, kwas: 7, kg: 8, wydajność: 0,4kg na krzew
  • Parametry dojrzewania 2001-2004 roku odmiany 'Cabernet Cortis' w Pully/Szwajcaria
  • Dojrzewanie 2012-15 północne Mazowsze;  ;2016-19;  ;dojrzewanie 2020

Wino

Wino bardzo dobrej jakości , w typie win z Bordeaux (zbliżone pod względem barwy , zawartości tanin i lekkiego owocowego aromatu do „Cabernet Sawignon”[1]
Wg niemieckich źródeł m.in.sibbus : wina o smaku przypominającym Cabernet Sauvignon. Wino intensywnie czerwone i o dużej ilości fenoli. Młode wina wykazują silne pikantne nuty, które potrzebują trochę czasu, aby się dobrze zintegrować. Dobrze reagują na starzenie w dębowych beczkach.

Wg innych źródeł młode wino C.Cortis wykazuje aromaty zielne podobne do win CS z mniej dojrzałych owoców.

  • Wg badań szwajcarskich (Swiss Dz Vitic. Arboric. Hortic. Cz. 37 (1): 71-75 2005)

Głęboki kolor, dobra struktura. Wino bogate w polifenole, czasami ściągające. Czasami ziołowe nuty oznaczone (zielona papryka, gencjana). Zapobieganie: owoce należy zbierać przy pełnej dojrzałości technologicznej

  • Wg badań francuskich (- www.icv.fr) : Antocyjany (mg / L) (269-450) średnio 449mg/L; Garbniki (mg / L) (2320-3352) średnio 2721mg/L; Intensywność barwy:10,4 5.8-15,2) średnio 10,4
  • Wg WBI Opis sensoryczny - W zapachu i smaku pikantno-ziołowe i bogate w taniny czerwone wina z aromatami czarnego pieprzu, róży, papryki i czarnych jagód. Nadaje się również do win różowych o śródziemnomorskim, owocowo-korzennym stylu.


Aromaty