Rösler
Z Winogrona.org
(→Wino: uzupeł) |
(→Zdjęcia forumowiczów: uzupeł.) |
||
(Nie pokazano 9 wersji pomiędzy niniejszymi.) | |||
Linia 55: | Linia 55: | ||
harmonijne z lekkim aromatem owoców leśnych.wg <bibref f="wino.bib">Lisek-2011</bibref> <br> | harmonijne z lekkim aromatem owoców leśnych.wg <bibref f="wino.bib">Lisek-2011</bibref> <br> | ||
*Wg WBI - Charakterystyka wina : Roesler produkuje bardzo ciemne, niebiesko-czerwone wina o wysokiej zawartości garbników i pełnym bukiecie przypominającym leśne jagody. Są idealne do leżakowania w barrique i obiecują długi okres przydatności do spożycia. Jednak nadal brakuje wystarczającej wiedzy (badań) na ten temat.(08/03/2023) | *Wg WBI - Charakterystyka wina : Roesler produkuje bardzo ciemne, niebiesko-czerwone wina o wysokiej zawartości garbników i pełnym bukiecie przypominającym leśne jagody. Są idealne do leżakowania w barrique i obiecują długi okres przydatności do spożycia. Jednak nadal brakuje wystarczającej wiedzy (badań) na ten temat.(08/03/2023) | ||
+ | *Wg Universytetu w Brnie (prof Pavlousek) - wino typu owocowego, owoce leśne oraz wiśnie | ||
*[http://www.weingrube.com/index.php?spr=deu&wein=5822&weingut=614&weinregion=16&xw=Roesler-Qualitätswein-2007-von-Hörth Roesler 2007 (czerwone wytrawne) srebrny medal 2010 PRO WINE] | *[http://www.weingrube.com/index.php?spr=deu&wein=5822&weingut=614&weinregion=16&xw=Roesler-Qualitätswein-2007-von-Hörth Roesler 2007 (czerwone wytrawne) srebrny medal 2010 PRO WINE] | ||
*[http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf/18735_161_3281.pdf Roesler 2007 (90pkt) złoto na PIWI Weinpreis 2011]; | *[http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf/18735_161_3281.pdf Roesler 2007 (90pkt) złoto na PIWI Weinpreis 2011]; | ||
* [http://www.winogrona.org/images/2/26/Roesler_-_wino_2009.JPG Lednice - Roesler 2009] | * [http://www.winogrona.org/images/2/26/Roesler_-_wino_2009.JPG Lednice - Roesler 2009] | ||
*[http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf_en/23959_242_5668.pdf Roesler 2012 (93pkt)] - 14,77%vol' cukier 2,07g/l. kwasy 5,2g/l, potencjał 2018r (PIWI 2014) | *[http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf_en/23959_242_5668.pdf Roesler 2012 (93pkt)] - 14,77%vol' cukier 2,07g/l. kwasy 5,2g/l, potencjał 2018r (PIWI 2014) | ||
- | *[https://www.enoportal.pl/wina/szczegoly/a4bb5af2-3262-4358-9a67-903d01fe9afb/ czerwone wytrawne 2017; 13,5%vol] | + | *[https://www.enoportal.pl/wina/szczegoly/a4bb5af2-3262-4358-9a67-903d01fe9afb/ czerwone wytrawne 2017; 13,5%vol] |
+ | *[https://results.wine-trophy.com/en/Service/WinePhoto?ti=BWT-W-23&sn=3154&size=big&type=png&name=BWT-W-23-3154_F Roesler Barrique 2019 red dry\]; 13.7%vol; Acidity (g/l):5.1; Residual sugar (g/l):1; Total sulfur (mg/l):85; Austria; Weinbau Köck; Berlin -winter tasting- 2023; [https://results.wine-trophy.com/en/Image/TrophyMedal?trophyPrefix=BWT-W-23&type=png&size=normal&medalRank=2 '''medal gold'''] | ||
*[http://www.winogrona.org/index.php?title=Plik:Roesler_2020.JPG cuvee Roesler 2020]; 12 % vol - dobrze zbudowane,dużo tanin, aromaty: jagód, borówek, ciemnych czereśni | *[http://www.winogrona.org/index.php?title=Plik:Roesler_2020.JPG cuvee Roesler 2020]; 12 % vol - dobrze zbudowane,dużo tanin, aromaty: jagód, borówek, ciemnych czereśni | ||
+ | *[https://www.wsag.de/shop/expertise.php?id=54009&lang=de Roesler 2022 ] 92pkt na PIWI 2023 (13/10/2023); 13,2%vol; TA 5,4g/l; cukier 2,4g/l; siarczyny 49mg/l; beczka, potencjał 2030r | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
Linia 106: | Linia 109: | ||
'''Grona''' | '''Grona''' | ||
- | <gallery widths= | + | <gallery widths=150px heights=150px perrow=5> |
Plik:Roesler_grona.jpg|Rösler-Grona; Foto: ZbyszekB | Plik:Roesler_grona.jpg|Rösler-Grona; Foto: ZbyszekB | ||
Plik:DSC7798.JPG|faza zielonego groszku fot.Andrzej Kalemba | Plik:DSC7798.JPG|faza zielonego groszku fot.Andrzej Kalemba | ||
Linia 117: | Linia 120: | ||
Plik:Roesler 24092022.jpg|Roesler - grona 24/09/2022; foto:ZbyszekB | Plik:Roesler 24092022.jpg|Roesler - grona 24/09/2022; foto:ZbyszekB | ||
Plik:Roesler 14102022.JPG|Roesler - grona 14/10/2022; foto:ZbyszekB | Plik:Roesler 14102022.JPG|Roesler - grona 14/10/2022; foto:ZbyszekB | ||
+ | Plik:15082023 Roesler grona.jpg|Roesler - grona 15/08/2023;foto:RobertR | ||
+ | Plik:Roesler 06082024.JPG|Roesler - faza veraison 06/08/2024; foto:ZbyszekB | ||
+ | Plik:Roesler 28082024.JPG|Roesler - grona 28/08/2024; foto:ZbyszekB | ||
+ | Plik:Roesler 15092024.JPG|Roesler - grona 15/09/2024; foto:ZbyszekB | ||
</gallery> | </gallery> | ||
Linia 133: | Linia 140: | ||
Plik:05092021Roesler.jpg|Roesler - szpaler 05/09/2021;foto:RobertR | Plik:05092021Roesler.jpg|Roesler - szpaler 05/09/2021;foto:RobertR | ||
Plik:Roesler 20072022.JPG|Roesler - krzew 20/07/2022;foto:ZbyszekB | Plik:Roesler 20072022.JPG|Roesler - krzew 20/07/2022;foto:ZbyszekB | ||
+ | Plik:Roesler-klon-S.jpg|Roesler (klon S) - szpaler 11/08/2024; foto:RobertR | ||
</gallery> | </gallery> | ||
[[Kategoria:Odmiany]] | [[Kategoria:Odmiany]] |
Aktualna wersja na dzień 21:07, 15 wrz 2024
Rösler | |
---|---|
Grono - Foto:RobertR | |
Rodzice | Zweigelt X (SV 18-402 X Lemberger) |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Austria |
Masa grona | 130 g |
Masa jagód | 1,4 g |
smak | Owocowy |
Termin dojrzewania | 1-10.10 |
Mrozoodporność | -23 °C250,15 K -9,4 °F 450,27 °R |
Kolor gron | Granatowe |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 18,5 °Bx |
Opis
Austriacki mieszaniec międzygatunkowy. Powstał w 1970r ze skrzyżowania Zweigelt X (SV 18-402 X Lemberger) przez dr G.Mayer w Instytucie Klosterneuburg i nazwany Roesler na cześć pamięci byłego dyr. tego Instytutu.(L.Roesler)
Krzew rośnie bujnie., wymaga solidnej konstrukcji, tworzącej podporę u nasady sztywnych, grubych pędów, które są podatne na wyłamywanie we wczesnych fazach rozwoju latorośli (od 30 do 50 cm długości). Mrozoodporność na poziomie -20 do -25 st. C.
Liście: bardzo duże, 3 lub 5-klapowe, pofałdowane między nerwami, u schyłku lata przebarwiające się na ciemnowiśniowy kolor.
Grona: średniej wielkości lub duże , stożkowate, średnio zwarte do zwartych.
Jagody: granatowoczarne, kuliste, małe.
Dojrzewanie: owoce dojrzewają późno (w Skierniewicach na 3 dni przed odmianą Dornfelder i 4 dni po odmianie Regent w roku 2009) wg[1]
Genealogia
Ochrona prawna odmiany
Zarejestrowana i chroniona prawem UE (zakaz rozmnażania bez zgody właściciela)
Nr rejestru: 13614 - zarejestrowana 21/06/2004 – ochrona do 31/12/2024
Hodowca odmiany: BUNDESLEHRANSTALT Höhere UND Bundesamt Wein FÜR UND Obstbau Wiener Straße 74 A AT - 3400 Klosterneuburg/AUSTRIA (tel. +43 224 33 79 10)
Właściciel licencji: j.w.
Parametry
- 2009r Skierniewice – zbiór 2/10 , masa grona 188g, masa jagody 1,76g, ekstrakt 18,5% (refraktometrem)
- monitoring dojrzewania Lednice 2009
Wino
harmonijne z lekkim aromatem owoców leśnych.wg [1]
- Wg WBI - Charakterystyka wina : Roesler produkuje bardzo ciemne, niebiesko-czerwone wina o wysokiej zawartości garbników i pełnym bukiecie przypominającym leśne jagody. Są idealne do leżakowania w barrique i obiecują długi okres przydatności do spożycia. Jednak nadal brakuje wystarczającej wiedzy (badań) na ten temat.(08/03/2023)
- Wg Universytetu w Brnie (prof Pavlousek) - wino typu owocowego, owoce leśne oraz wiśnie
- Roesler 2007 (czerwone wytrawne) srebrny medal 2010 PRO WINE
- Roesler 2007 (90pkt) złoto na PIWI Weinpreis 2011;
- Lednice - Roesler 2009
- Roesler 2012 (93pkt) - 14,77%vol' cukier 2,07g/l. kwasy 5,2g/l, potencjał 2018r (PIWI 2014)
- czerwone wytrawne 2017; 13,5%vol
- Roesler Barrique 2019 red dry\; 13.7%vol; Acidity (g/l):5.1; Residual sugar (g/l):1; Total sulfur (mg/l):85; Austria; Weinbau Köck; Berlin -winter tasting- 2023; medal gold
- cuvee Roesler 2020; 12 % vol - dobrze zbudowane,dużo tanin, aromaty: jagód, borówek, ciemnych czereśni
- Roesler 2022 92pkt na PIWI 2023 (13/10/2023); 13,2%vol; TA 5,4g/l; cukier 2,4g/l; siarczyny 49mg/l; beczka, potencjał 2030r
Choroby
odporność na mączniaki dobra, a na botrytis b.dobra wg Österreichisches REBSORTENVERZEICHNIS
Cięcie
Synonimy
KL 1358-1-47
Literatura
Zdjęcia
Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany
Inne Zdjęcia
Weinbau-koeck: owocujące krzewy; ;Winnica_Plechow: owocujący krzew; ;owocujące krzewy 2017
Zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | 1-10.10 + |
Drewnienie łozy | bardzo dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | Granatowe + |
Kraj | Austria + |
Masa | 130 g + |
Masa jagód | 1,4 g + |
Mrozoodpornosc | 250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R) + |
Odmiana | Rösler +, Dornfelder + i Regent + |
Plenność | wysoka + |
Smak | Owocowy + |
Wzrost | silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 18,5 + |