Czekoladowa
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
| Linia 5: | Linia 5: | ||
|opis zdjęcia=Czekoladowa - grono, fot. Wielkamalpa1 | |opis zdjęcia=Czekoladowa - grono, fot. Wielkamalpa1 | ||
|rodzice=wariacja lub mutacja odmiany [[odmiana::Kardinał Ustoicziwyj Magaracz]] x ([[odmiana::Cardinal]] x [[odmiana::Antiej Magaraczskij]]) | |rodzice=wariacja lub mutacja odmiany [[odmiana::Kardinał Ustoicziwyj Magaracz]] x ([[odmiana::Cardinal]] x [[odmiana::Antiej Magaraczskij]]) | ||
| + | |gatunek=Hybryda międzygatunkowa | ||
|kraj pochodzenia=Polska | |kraj pochodzenia=Polska | ||
|masa grona=400-700 | |masa grona=400-700 | ||
|rozmiary jagód=26x22 | |rozmiary jagód=26x22 | ||
| + | |masa jagód=6 | ||
|smak=muszkat, czekoladowy posmak | |smak=muszkat, czekoladowy posmak | ||
|SAT=2100 | |SAT=2100 | ||
| Linia 15: | Linia 17: | ||
|zapylanie=własnopylna | |zapylanie=własnopylna | ||
|zastosowanie=deserowe | |zastosowanie=deserowe | ||
| + | |zawartość cukrów=17 | ||
| + | |zawartość kwasów=7 | ||
|nasiona=TAK | |nasiona=TAK | ||
| + | |wzrost=śednio silny | ||
| + | |drewnienie łozy=zadowalające | ||
| + | |płodność latorośli=70-80 | ||
| + | |obsada gron=1,3-1,5 | ||
| + | |obciążenie=30-40 | ||
| + | |plenność=wysoka | ||
| + | |cięcie=6-8 | ||
}} | }} | ||
== Opis == | == Opis == | ||
Wersja z 16:39, 1 lut 2013
| Czekoladowa | |
|---|---|
| Czekoladowa - grono, fot. Wielkamalpa1 | |
| Rodzice | wariacja lub mutacja odmiany Kardinał Ustoicziwyj Magaracz x (Cardinal x Antiej Magaraczskij) |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
| Kraj pochodzenia | Polska |
| Masa grona | 400-700 g |
| Rozmiary jagód | 26x22 mm |
| Masa jagód | 6 g |
| smak | muszkat, czekoladowy posmak |
| SAT | 2100 |
| Termin dojrzewania | b.wczesna |
| Mrozoodporność | -22 °C251,15 K -7,6 °F 452,07 °R |
| Kolor gron | ciemne |
| Zapylanie | własnopylna |
| Zastosowanie | deserowe |
| Zawartość cukrów | 17 °Bx |
| Zawartość kwasów | 7 g/l |
Opis
Polska odmiana wychodowana przez Ryszarda Piątka w Zawadzie. Charakterystyczną cechą odmiany jest powrót do owalnych jagód na owocujących pasierbach, tak jak u odmiany matecznej. Przy wysokim szczepieniu na silnie rosnących podkładkach plenność odmiany jest bardzo wysoka ze skłonnością do nadmiernego owocowania.
Genealogia
treść
Choroby
podwyższona
Cięcie
średnie, 6 - 8 oczek/m²
Synonimy
PR-D-88-1
Literatura
http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=10&view=odmiana
Zdjęcia
Fakty o Czekoladowa — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
| Cięcie | 6-8 oczek/m2 + |
| Dojrzewanie | b.wczesna + |
| Drewnienie łozy | zadowalające + |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
| Kolor gron | ciemne + |
| Kraj | Polska + |
| Masa | 400 -700g + |
| Masa jagód | 6 g + |
| Mrozoodpornosc | 251,15 K (-22 °C, -7,6 °F, 452,07 °R) + |
| Obciążenie | 30-40 płodnych oczek na krzew + |
| Obsada gron | 1,3-1,5 szt. + |
| Odmiana | Czekoladowa +, Kardinał Ustoicziwyj Magaracz +, Cardinal + i Antiej Magaraczskij + |
| Plenność | wysoka + |
| Płodność latorośli | 70-80 % + |
| Rozmiar jagód | 26x22 mm + |
| Sat | 2.100 + |
| Smak | Muszkat, czekoladowy posmak + |
| Wzrost | śednio silny + |
| Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |
| Zawartość cukrów | 17 + |
| Zawartość kwasów | 7 + |

