modified on 7 sie 2023 at 21:08 ••• 34 115 views

Czekoladowa

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Zdjęcia: grono)
Linia 48: Linia 48:
== Zdjęcia ==
== Zdjęcia ==
 +
Winstok: [http://www.winstok.republika.pl/nowosci/czekoladowa.jpg grono]
<gallery widths=180px heights=180px perrow=3>
<gallery widths=180px heights=180px perrow=3>
Plik:Czekoladowa 23.07.12 .jpg|Foto: kapitan
Plik:Czekoladowa 23.07.12 .jpg|Foto: kapitan

Wersja z 21:49, 21 lut 2013

Czekoladowa
Czekoladowa - grono, fot. Wielkamalpa1
Czekoladowa - grono, fot. Wielkamalpa1
Rodzice wariacja lub mutacja odmiany Kardinał Ustoicziwyj Magaracz x (Cardinal x Antiej Magaraczskij)
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Polska
Masa grona 400-700 g
Rozmiary jagód 26x22 mm
Masa jagód 6 g
smak muszkat, czekoladowy posmak
SAT 2100
Termin dojrzewania b.wczesna
Mrozoodporność -22 °C251,15 K
-7,6 °F
452,07 °R
Kolor gron ciemne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie deserowe
Zawartość cukrów 17 °Bx
Zawartość kwasów 7 g/l

Opis

Polska odmiana wychodowana przez Ryszarda Piątka w Zawadzie. Charakterystyczną cechą odmiany jest powrót do owalnych jagód na owocujących pasierbach, tak jak u odmiany matecznej. Przy wysokim szczepieniu na silnie rosnących podkładkach plenność odmiany jest bardzo wysoka ze skłonnością do nadmiernego owocowania.

Genealogia

treść

Choroby

podwyższona

Cięcie

średnie, 6 - 8 oczek/m²

Synonimy

PR-D-88-1

Literatura

http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=10&view=odmiana

Zdjęcia

Winstok: grono

Fakty o Czekoladowa — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcie6-8 oczek/m2  +
Dojrzewanieb.wczesna  +
Drewnienie łozyzadowalające  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronciemne  +
KrajPolska  +
Masa400 -700g  +
Masa jagód6 g  +
Mrozoodpornosc251,15 K (-22 °C, -7,6 °F, 452,07 °R)  +
Obciążenie30-40 płodnych oczek na krzew  +
Obsada gron1,3-1,5 szt.  +
OdmianaCzekoladowa  +, Kardinał Ustoicziwyj Magaracz  +, Cardinal  + i Antiej Magaraczskij  +
Plennośćwysoka  +
Płodność latorośli70-80 %  +
Rozmiar jagód26x22 mm  +
Sat2.100  +
SmakMuszkat, czekoladowy posmak  +
Wzrostśednio silny  +
ZastosowanieZastosowanie deserowe  +
Zawartość cukrów17  +
Zawartość kwasów7  +