modified on 23 maj 2024 at 20:37 ••• 61 831 views

Sfinks

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Literatura)
(Literatura)
Linia 46: Linia 46:
http://vinograd7.ru/docs/vernisazh/podrobno/sfinks.htm
http://vinograd7.ru/docs/vernisazh/podrobno/sfinks.htm
 +
 +
http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=570&view=odmiana
== Zdjęcia ==
== Zdjęcia ==

Wersja z 22:17, 15 kwi 2013

Sfinks
Sfinks-grona 2011-szklarnia; foto: Zbigniew Baran
Sfinks-grona 2011-szklarnia; foto: Zbigniew Baran
Rodzice Straszienskij x Timur
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Ukraina
Masa grona 500-700 g
Rozmiary jagód 32x28 mm
Masa jagód 9-11 g
smak Odmianowy
SAT 2150-2250
Ilość dni dojrzewania 100-105
Mrozoodporność -23 °C250,15 K
-9,4 °F
450,27 °R
Kolor gron ciemne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie deserowe
Zawartość cukrów 17 °Bx
Zawartość kwasów 6 g/l

Opis

Ukraińska odmiana autorstwa Zagorulko.

Bardzo wczesny, doskonały smak, na który trzeba trochę poczekać po wybarwieniu, duże kształtne grona, duże wyrównane jagody, świetne drewnienie.

Choroby

Cięcie

Na Ukrainie zalecają na 4-6 oczek.

Synonimy

Literatura

http://vinograd.info/sorta/stolovye/sfinks.html

http://vinograd7.ru/docs/vernisazh/podrobno/sfinks.htm

http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=570&view=odmiana

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany

- Sfinks – liść;  ;- Sfinks – koronka:  ;- Sfinks – grono

Inne zdjęcia

ovine.cz grona; Szkółka w Zawadzie:grona;Bredwine:grona;  ;Winnica Sfinks:owocujące krzewy

Zdjęcia wykonane przez forumowiczów

brak
Fakty o Sfinks — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcie4 - 6 oczek/m2  +
Drewnienie łozydobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Ilość dni100-105  +
Kolor gronciemne  +
KrajUkraina  +
Masa500 -700g  +
Masa jagód9-11 g  +
Mrozoodpornosc250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R)  +
Obciążenie30 - 35 płodnych oczek na krzew  +
Obsada gron1,3-1,5 szt.  +
OdmianaSfinks  +, Straszienskij  + i Timur  +
Plennośćwysoka  +
Płodność latorośli70-75 %  +
Rozmiar jagód32x28 mm  +
Sat2.150 -2250  +
SmakOdmianowy  +
Wzrostśrednio silny  +
ZastosowanieZastosowanie deserowe  +
Zawartość cukrów17  +
Zawartość kwasów6  +