Timur
Z Winogrona.org
Timur | |
---|---|
Timur - grono 08/08/2018;foto:RomanL | |
Rodzice | Frumoasa Albe x Wostorg |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Rosja |
Masa grona | 400-600 g |
Rozmiary jagód | 29x21 mm |
Masa jagód | 6-8 g |
smak | Lekki muszkat - gdy dojrzałe |
Termin dojrzewania | 11-20.09 |
Ilość dni dojrzewania | 105-113 |
Mrozoodporność | -25 °C248,15 K -13 °F 446,67 °R |
Kolor gron | jasne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | deserowe |
Zawartość cukrów | 23 °Bx |
Zawartość kwasów | 7 g/l |
Opis
Jagody lekko szpiczaste, grono wygląda jak jeżyk. Na wystawie południowej zaczyna dojrzewać już pod koniec sierpnia .Owoce kruche z delikatną skórką, pod koniec września bardzo słodkie.
Grona: duże w kształcie cylindrycznym lub nieco stożkowym, średnio luźne.
Jagody: duże, owalno-szpiczaste, zielono-żółte z bursztynowym zabarwieniem od słonecznej strony.
Miąższ: ścisły, z ziołwym posmakiem, a gdy owoce dobrze dojrzeją wyczuwalny lekki posmak muskatu.
Krzewy rosną średnio silnie. Łoza drewnieje wcześnie i dobrze na całej długości.
Do dobrego owocowania potrzebuje : ciepłych - lekkich i suchych gleb, dużo starego drewna i minimalną tylko dawkę azotu. Bardzo dobrze plonuje pod osłoną ścian; dojrzewa wtedy jako jedna z pierwszych odmian z bardzo dużą zawartością cukrów - nawet powyżej 25%.
Przy chłodnej i deszczowej aurze źle zapylone jagody są bezpestkowe i całkiem duże. W eksremalnych latach mogą się trafiać całe grona bezpestkowe. Grona i jagody osiągają wówczas mniejsze rozmiary.
Zalecane podkładki : Kober 5BB i SO4
(źródło: Всероссийский НИИ виноградарства и виноделия им. Я.И. Потапенко пр. Баклановский, 166 г. Новочеркасск, Ростовская область, Россия)
porównawcza ocena badań w stosunku do innych odmian:
НОВЫЕ ПЕРСПЕКТИВНЫЕ СТОЛОВЫЕ СОРТА ВИНОГРАДА
http://vinograd7.ru/docs/statjii/nperspektivnye.htm
Genealogia
TIMUR = Frumoasa Albe x Wostorg Timur → 74,03%V.vinifera + 0,78%V.labrusca + 1,46%V.rupestris + 2,34%V.berlandieri + 1,95%V.riparia + 0,3%V.lincecumi + 0,19%V.aestivalis + 0,2%V.cinerea + 18,75%V.amurensis
Choroby
m.rz. - 7 ; m.pr.-5 ; botytis - 7 (w skali 1-9)
- Skierniewice 2008-2013 : m.pr, 2,7 ; m.rz. 2,5 ; nekroza korowa 2,5 (w skali 1-5); sz.pl. 2,5 (w skali 1-6)
- Analogicznie dla Chrupki Złotej : m.pr, 3,5 ; m.rz. 3,7 ; nekroza korowa 1,5 (w skali 1-5); sz.pl. 2,0 (w skali 1-6)
Cięcie
Łoza na 8-10 pąków, przy 30-40 pąków na krzew. Plonuje także z pąków przynasadowych (możliwe b.krótkie cięcie)
Parametry dojrzewania
- J.Lisek - Skierniewice za lata 2008-2013; zbiory ok. 19/09; masa grona - 112 g; masa jagody (śr.ze 100 szt) - 5,82 g; obc.krzewu śr. 0,95 kg; ekstrakt - 16,3%
- Kliknij aby powiększyć
Synonimy
Literatura
Linki
Linki na forum winogrona.org :
Multimedia
Zdjęcia
Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany
Lisc; ;liść; ;koronka; ;kwiatostan
Inne zdjęcia
Blogspot:owocujący krzew; 16/08/2010 grona,Ukraina: grono w Kijowie;Winnica Nieznanowice:grono;Szkółka w Zawadzie:grono; A.Bubliczienko:grona
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | 11-20.09 + |
Drewnienie łozy | bardzo dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Ilość dni | 105-113 + |
Kolor gron | jasne + |
Kraj | Rosja + |
Masa | 400 -600g + |
Masa jagód | 6-8 g + |
Mrozoodpornosc | 248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R) + |
Obsada gron | 30-40 szt. + |
Odmiana | Timur +, Frumoasa Albae + i Wostorg + |
Plenność | wysoka + |
Płodność latorośli | 1,3-1,8 % + |
Rozmiar jagód | 29x21 mm + |
Smak | Lekki muszkat - gdy dojrzałe + |
Wzrost | średnio silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |
Zawartość cukrów | 23 + |
Zawartość kwasów | 7 + |