modified on 4 lis 2018 at 19:40 ••• 77 817 views

Timur

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Literatura)
(Literatura)
Linia 72: Linia 72:
== Literatura ==
== Literatura ==
http://www.winogrona.org/forum/viewtopic.php?t=9341#154997
http://www.winogrona.org/forum/viewtopic.php?t=9341#154997
 +
 +
 +
===Linki===
 +
Linki na forum winogrona.org :
 +
[http://www.winogrona.org/forum/odmiany/timur-i-smak-jego-jagod-t9341.html Timur i smak jego jagód];
== Zdjęcia ==
== Zdjęcia ==

Wersja z 18:27, 24 wrz 2014

Timur
Timur Foto W.Jarosz
Timur Foto W.Jarosz
Rodzice Frumoasa Albe x Wostorg
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Rosja
Masa grona 400-600 g
Rozmiary jagód 29x21 mm
Masa jagód 6-8 g
smak Lekki muszkat - gdy dojrzałe
Termin dojrzewania 11-20.09
Ilość dni dojrzewania 105-113
Mrozoodporność -25 °C248,15 K
-13 °F
446,67 °R
Kolor gron jasne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie deserowe
Zawartość cukrów 23 °Bx
Zawartość kwasów 7 g/l

Opis

Jagody lekko szpiczaste, grono wygląda jak jeżyk. Na wystawie południowej zaczyna dojrzewać już pod koniec sierpnia .Owoce kruche z delikatną skórką, pod koniec września bardzo słodkie.

Grona: duże w kształcie cylindrycznym lub nieco stożkowym, średnio luźne.

Jagody: duże, owalno-szpiczaste, zielono-żółte z bursztynowym zabarwieniem od słonecznej strony.

Miąższ: ścisły, z ziołwym posmakiem, a gdy owoce dobrze dojrzeją wyczuwalny lekki posmak muskatu.

Krzewy rosną średnio silnie. Łoza drewnieje wcześnie i dobrze na całej długości.

Do dobrego owocowania potrzebuje : ciepłych - lekkich i suchych gleb, dużo starego drewna i minimalną tylko dawkę azotu. Bardzo dobrze plonuje pod osłoną ścian; dojrzewa wtedy jako jedna z pierwszych odmian z bardzo dużą zawartością cukrów - nawet powyżej 25%.

Przy chłodnej i deszczowej aurze źle zapylone jagody są bezpestkowe i całkiem duże. W eksremalnych latach mogą się trafiać całe grona bezpestkowe. Grona i jagody osiągają wówczas mniejsze rozmiary.

Zalecane podkładki : Kober 5BB i SO4

(źródło: Всероссийский НИИ виноградарства и виноделия им. Я.И. Потапенко пр. Баклановский, 166 г. Новочеркасск, Ростовская область, Россия)

porównawcza ocena badań w stosunku do innych odmian:

НОВЫЕ ПЕРСПЕКТИВНЫЕ СТОЛОВЫЕ СОРТА ВИНОГРАДА

http://vinograd7.ru/docs/statjii/nperspektivnye.htm

Genealogia

TIMUR = Frumoasa Albe x Wostorg Timur → 74,03%V.vinifera + 0,78%V.labrusca + 1,46%V.rupestris + 2,34%V.berlandieri + 1,95%V.riparia + 0,3%V.lincecumi + 0,19%V.aestivalis + 0,2%V.cinerea + 18,75%V.amurensis


Choroby

m.rz. - 7 ; m.pr.-5 ; botytis - 7

Cięcie

Łoza na 8-10 pąków, przy 30-40 pąków na krzew. Plonuje także z pąków przynasadowych (możliwe b.krótkie cięcie)

Synonimy

Literatura

http://www.winogrona.org/forum/viewtopic.php?t=9341#154997


Linki

Linki na forum winogrona.org : Timur i smak jego jagód;

Zdjęcia

Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany

Lisc;  ;grona;  ;liść;  ;koronka;  ;kwiatostan

Inne zdjęcia

Blogspot:owocujący krzew; 16/08/2010 grona, Winstok: grona Ukraina: grono w Kijowie;Winnica Nieznanowice:grono;Szkółka w Zawadzie:grono; A.Bubliczienko:grona

Zdjęcia wykonane przez forumowiczów

Fakty o Timur — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie11-20.09  +
Drewnienie łozybardzo dobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Ilość dni105-113  +
Kolor gronjasne  +
KrajRosja  +
Masa400 -600g  +
Masa jagód6-8 g  +
Mrozoodpornosc248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R)  +
Obsada gron30-40 szt.  +
OdmianaTimur  +, Frumoasa Albe  + i Wostorg  +
Plennośćwysoka  +
Płodność latorośli1,3-1,8 %  +
Rozmiar jagód29x21 mm  +
SmakLekki muszkat - gdy dojrzałe  +
Wzrostśrednio silny  +
ZastosowanieZastosowanie deserowe  +
Zawartość cukrów23  +
Zawartość kwasów7  +