Cabernet Cortis
Z Winogrona.org
(→zdjęcia wykonane przez forumowiczów: koronka) |
(→Literatura: uzupełnienie) |
||
Linia 89: | Linia 89: | ||
*http://observatoire-cepages-resistants.fr/wp-content/uploads/2017/11/fiche-varietale_cabernet-cortisvf.pdf | *http://observatoire-cepages-resistants.fr/wp-content/uploads/2017/11/fiche-varietale_cabernet-cortisvf.pdf | ||
*http://observatoire-cepages-resistants.fr/wp-content/uploads/2019/01/FICHE_CEPAGE_CABERNET_CORTIS.pdf | *http://observatoire-cepages-resistants.fr/wp-content/uploads/2019/01/FICHE_CEPAGE_CABERNET_CORTIS.pdf | ||
+ | *http://www.carah.be/images/experimentation/Vigne/Fiches_cepage_2019/FC_Cabernet_cortis_19.pdf | ||
===Linki=== | ===Linki=== | ||
*http://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=20005 | *http://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=20005 |
Wersja z 17:01, 18 gru 2020
Cabernet Cortis | |
---|---|
Grono odmiany Cabernet Cortis; foto:ZbyszekB | |
Rodzice | Cabernet Sauvignon x Solaris |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Niemcy |
Masa grona | 140 g |
Masa jagód | 1,8 g |
smak | korzenny |
Termin dojrzewania | 1-20.10 |
Mrozoodporność | -22 °C251,15 K -7,6 °F 452,07 °R |
Kolor gron | ciemne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 20,8 °Bx |
Opis
Nowa (1982r.) odmiana przerobowa z Freiburga. Mieszaniec złożony (Cabernet SauvignonxSolaris(Merzling X (Saperavi Severnyi X Muskat Ottonel)) sklasyfikowany jako vitis vinifera. Podwyższona odporność na choroby i mróz, średniowczesny termin dojrzewania oraz ciekawy charakter wina w typie Cabernet Sauvignon sprawiają, że jest to interesująca odmiana do nasadzeń w Polsce. Sezon 2010 ujawnił dużą podatność odmiany na zamieranie szypułek. Odmiana wymaga jeszcze sprawdzenia w danych lokalizacjach.
Wg J.Lisek (Skierniewice)
Mieszaniec wielokrotny z przewagą cech winorośli właściwej.
Krzew rośnie silnie..
Liście: duże , z trzema lub pięcioma wyraźnie zarysowanymi klapami, karbowane.
Grona: średniej wielkości cylindryczno-stożkowe, średnio zwarte lub zwarte, o wadze ok.140g.
Jagody: granatowoczarne z obfitym woskowym nalotem, kuliste, małe, o masie ok.1,8g
Owoce dojrzewają : średnio wcześnie , najczęściej kilka dni przed odmianą Regent
Mrozoodporność: (Skierniewice) średnio -20C do -25C : zima 2008/2009 – utrata 55,5% pąków ; zima 2009/2010 - utrata 65,0% pąków. [1]
"Dojrzewanie" - podobnie jak Pinot Noir
Genealogia
CABERNET CORTIS = Cabernet Sauvignon x Solaris
Cabernet Cortis → 86,7%V.vinifera + 3,5%V.rupestris + 1,55%V.riparia + 1,55%V.berlan. + 0,4%V.lincen. + 6,25%V.amurensis
Choroby
Deklarowana duża odporność na choroby (jak dla odmian PIWI) ;Odmiana wrażliwa na zasychanie szypułek.
- wg badań belgijskich : (1); mączniak rzekomy : liście 7; grona 8; mączniak prawdziwy : liście 7; grona 8; szara pleśń: 8 pkt (w 9 cio punktowej skali OIV gdzie 1-największa podatność; 9- największa odporność)
Cięcie
Krzew plonuje dobrze przy różnych formach prowadzenia , także przy cięciu „na głowę”, Guyot, i sznur poziomy z czopami (3-5 pąków na łozie) [1]
Parametry
- J.Lisek - Skierniewice 2009 : zbiór 21/09; masa grona -148g; masa jagody 1,68g; ekstrakt 20,9% (refraktometrem)
- Parametry owoców w winnicy Taboo (Tarkowo, kujawsko-pomorskie):10-10-2009 zbiory - C.Cortis Blg: 26, kwas: 7, kg: 8, wydajność: 0,4kg na krzew
- Dojrzewanie 2012-15 północne Mazowsze; ;2016-19
Wino
Wino bardzo dobrej jakości , w typie win z Bordeaux (zbliżone pod względem barwy , zawartości tanin i lekkiego owocowego aromatu do „Cabernet Sawignon”[1]
Wg niemieckich źródeł m.in.sibbus :
wina o smaku przypominającym Cabernet Sauvignon. Wino intensywnie czerwone i o dużej ilości fenoli.
Młode wina wykazują silne pikantne nuty, które potrzebują trochę czasu, aby się dobrze zintegrować. Dobrze reagują na starzenie w dębowych beczkach.
Wg innych źródeł młode wino C.Cortis wykazuje aromaty zielne podobne do win CS z mniej dojrzałych owoców.
- Wg badań szwajcarskich (Swiss Dz Vitic. Arboric. Hortic. Cz. 37 (1): 71-75 2005)
Głęboki kolor, dobra struktura. Wino bogate w polifenole, czasami ściągające. Czasami ziołowe nuty oznaczone (zielona papryka, gencjana). Zapobieganie: owoce należy zbierać przy pełnej dojrzałości technologicznej
- Wg badań francuskich (- www.icv.fr) : Antocyjany (mg / L) (269-450) średnio 449mg/L; Garbniki (mg / L) (2320-3352) średnio 2721mg/L; Intensywność barwy:10,4 5.8-15,2) średnio 10,4
- Cabernet Cortis 2010 (97pkt), Großes Gold ,biodynamisch; na PIWI Weinpreis 2012 charakterystyka wina,
- Cabernet Cortis 2007 (96pkt) Großes Gold na PIWI Weinpreis 2012 [ charakterystyka wina
- Cabernet Cortis 2013 różowe bio (96pkt) - 14%vol,cukier 7g/l' kwasy 6g/l
Synonimy
FR 437-82 r
Literatura
- http://observatoire-cepages-resistants.fr/wp-content/uploads/2017/11/fiche-varietale_cabernet-cortisvf.pdf
- http://observatoire-cepages-resistants.fr/wp-content/uploads/2019/01/FICHE_CEPAGE_CABERNET_CORTIS.pdf
- http://www.carah.be/images/experimentation/Vigne/Fiches_cepage_2019/FC_Cabernet_cortis_19.pdf
Linki
- http://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=20005
- http://www.winegrowers.info/varieties/Vine_varieties/Cabernet%20Cortis.htm
- http://en.wikipedia.org/wiki/Cabernet_Cortis
- http://lescepages.free.fr/cabernet_cortis.html
- http://cs.wikipedia.org/wiki/Cabernet_Cortis#cite_note-1 czeska - (genealogia wg.winogrona.org)
- https://pl.wikipedia.org/wiki/Cabernet_Cortis
- http://de.wikipedia.org/wiki/Cabernet_Cortis
Na forum
Cabernet Cortis w temacie o Acolonie
Cabernet Cortis w temacie o Cabernet Carbon
Multimedia
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
- wg Antes: grono
- wg glossary wein-plus: grono i liść
Inne zdjęcia
Antes:grona,owocujący krzew; Wikimedia:grona; ; album; ;Bredwine:grona; ;Winnica Zawisza:owocujące krzewy
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Fakty o Cabernet Cortis — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feedCięcie 3-5 oczek/m2 + Dojrzewanie 1-20.10 + Gatunek Hybryda międzygatunkowa + Kolor gron ciemne + Kraj Niemcy + Masa 140 g + Masa jagód 1,8 g + Mrozoodpornosc 251,15 K (-22 °C, -7,6 °F, 452,07 °R) + Odmiana Cabernet Cortis +, Cabernet Sauvignon +, Solaris + i Regent + Smak Korzenny + Wzrost silny + Zastosowanie Zastosowanie przerobowe + Zawartość cukrów 20,8 +