Drożdże szlachetne - specyfikacja szczepów
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Drożdże szlachetne - specyfikacja szczepów) |
(→Drożdże do win czerwonych) |
||
| Linia 69: | Linia 69: | ||
|'''[[HDS135]]''' | |'''[[HDS135]]''' | ||
|S. cerevisiae x S .bayanus | |S. cerevisiae x S .bayanus | ||
| - | | | + | |15% (>15%) |
|17-24°C (14-30°C) | |17-24°C (14-30°C) | ||
|? | |? | ||
| Linia 77: | Linia 77: | ||
|tak | |tak | ||
| + | |- style="background-color:Gainsboro" | ||
| + | |'''[[NDA 21]]''' | ||
| + | |S. cerevisiae | ||
| + | |15% (15%) | ||
| + | |14-30°C (?°C) | ||
| + | |? | ||
| + | |średnie | ||
| + | |? | ||
| + | |? | ||
| + | |nie | ||
| - | | | + | |- style="background-color:Gainsboro" |
| + | |'''[[UCLM S377]]''' | ||
| + | |S. cerevisiae | ||
| + | |14,5% (>15%) | ||
| + | |17-30°C (?°C) | ||
| + | |? | ||
| + | |wysokie | ||
| + | |? | ||
| + | |? | ||
| + | |nie | ||
| + | |} | ||
=='''Drożdże uniwersalne'''== | =='''Drożdże uniwersalne'''== | ||
Wersja z 12:11, 15 wrz 2020
Spis treści |
Drożdże szlachetne - specyfikacja szczepów
Drożdże do win białych
| _Szczep_ | Gatunek | Rekomendowany (maksymalny) alkohol | Optymalne (skrajne) temp. pracy | Wydajność | Zapotrzebowanie na azot | Produkcja związków siarki | Prod. kwasow. lotnej | Do wtórnej fermentacji |
| CK S102 | S. cerevisiae | 14,5% (15%) | 8-18°C (10-30°C) | 16,3 g/l cukru daje 1% alkoholu | Duże | Niska | poniżej 0,24g/l | Nie |
| UCLM S325 | S. cerevisiae | 13% (15%) | 17-30°C (?°C) | ? | Duże | ? | ? | Nie |
Drożdże do win czerwonych
| _Szczep_ | Gatunek | Rekomendowany (maksymalny) alkohol | Optymalne (skrajne) temp. pracy | Wydajność | Zapotrzebowanie na azot | Produkcja związków siarki | Prod. kwasow. lotnej | Do wtórnej fermentacji |
| HD S62 | S. cerevisiae x S .bayanus | 15% (>15%) | 17-24°C (14-30°C) | ? | niskie | Słabe wiązanie SO2 | ? | tak |
| HDS135 | S. cerevisiae x S .bayanus | 15% (>15%) | 17-24°C (14-30°C) | ? | Niskie | ? | ? | tak |
| NDA 21 | S. cerevisiae | 15% (15%) | 14-30°C (?°C) | ? | średnie | ? | ? | nie |
| UCLM S377 | S. cerevisiae | 14,5% (>15%) | 17-30°C (?°C) | ? | wysokie | ? | ? | nie |
Drożdże uniwersalne
| _Szczep_ | Gatunek | Rekomendowany (maksymalny) alkohol | Optymalne (skrajne) temp. pracy | Wydajność | Zapotrzebowanie na azot | Produkcja związków siarki | Prod. kwasow. lotnej | Do wtórnej fermentacji |
| BC S103 | S. bayanus | ?% (18%) | 10-30°C (10-35°C) | 16,2 g/l cukru daje 1% alkoholu | Małe | Nie wytwarza | poniżej 0,2g/l | Tak |
| SC 22 | S. cerevisiae | 15% (18%) | 14-30°C (°C) | ? | niskie | ? | ? | nie |
| STG S101 | S. cerevisiae | 13,5% (15%) | 17-30°C (14-30°C) | ? | średnie | ? | ? | nie
|

