modified on 4 lis 2024 at 22:07 ••• 17 531 views

Drożdże szlachetne - specyfikacja szczepów

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Drożdże szlachetne - specyfikacja szczepów)
(Drożdże do win czerwonych)
Linia 69: Linia 69:
|'''[[HDS135]]'''
|'''[[HDS135]]'''
|S. cerevisiae x S .bayanus
|S. cerevisiae x S .bayanus
-
|> 15% (?%)
+
|15% (>15%)
|17-24°C (14-30°C)
|17-24°C (14-30°C)
|?
|?
Linia 77: Linia 77:
|tak
|tak
 +
|- style="background-color:Gainsboro"
 +
|'''[[NDA 21]]'''
 +
|S. cerevisiae
 +
|15% (15%)
 +
|14-30°C (?°C)
 +
|?
 +
|średnie
 +
|?
 +
|?
 +
|nie
-
|}
+
|- style="background-color:Gainsboro"
 +
|'''[[UCLM S377]]'''
 +
|S. cerevisiae
 +
|14,5% (>15%)
 +
|17-30°C (?°C)
 +
|?
 +
|wysokie
 +
|?
 +
|?
 +
|nie
 +
|}
=='''Drożdże uniwersalne'''==
=='''Drożdże uniwersalne'''==

Wersja z 12:11, 15 wrz 2020

Spis treści

Drożdże szlachetne - specyfikacja szczepów

Drożdże do win białych

_Szczep_ Gatunek Rekomendowany (maksymalny) alkohol Optymalne (skrajne) temp. pracy Wydajność Zapotrzebowanie na azot Produkcja związków siarki Prod. kwasow. lotnej Do wtórnej fermentacji
CK S102 S. cerevisiae 14,5% (15%) 8-18°C (10-30°C) 16,3 g/l cukru daje 1% alkoholu Duże Niska poniżej 0,24g/l Nie
UCLM S325 S. cerevisiae 13% (15%) 17-30°C (?°C) ? Duże ? ? Nie


Drożdże do win czerwonych

_Szczep_ Gatunek Rekomendowany (maksymalny) alkohol Optymalne (skrajne) temp. pracy Wydajność Zapotrzebowanie na azot Produkcja związków siarki Prod. kwasow. lotnej Do wtórnej fermentacji
HD S62 S. cerevisiae x S .bayanus 15% (>15%) 17-24°C (14-30°C) ? niskie Słabe wiązanie SO2 ? tak
HDS135 S. cerevisiae x S .bayanus 15% (>15%) 17-24°C (14-30°C) ? Niskie ? ? tak
NDA 21 S. cerevisiae 15% (15%) 14-30°C (?°C) ? średnie ? ? nie
UCLM S377 S. cerevisiae 14,5% (>15%) 17-30°C (?°C) ? wysokie ? ? nie

Drożdże uniwersalne

_Szczep_ Gatunek Rekomendowany (maksymalny) alkohol Optymalne (skrajne) temp. pracy Wydajność Zapotrzebowanie na azot Produkcja związków siarki Prod. kwasow. lotnej Do wtórnej fermentacji
BC S103 S. bayanus ?% (18%) 10-30°C (10-35°C) 16,2 g/l cukru daje 1% alkoholu Małe Nie wytwarza poniżej 0,2g/l Tak
SC 22 S. cerevisiae 15% (18%) 14-30°C (°C) ? niskie ? ? nie
STG S101 S. cerevisiae 13,5% (15%) 17-30°C (14-30°C) ? średnie ? ? nie


Tematy na forum o drożdżach

  1. http://www.winogrona.org/forum/wytwarzanie-wina/drozdze-cos-malo-o-nich-mowimy-t6361.html
  2. http://www.winogrona.org/forum/propozycje-artykulow/dro-d-e-szlachetne-specyfikacje-odmian-szczepow-t13632.html