Drożdże szlachetne - specyfikacja szczepów
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Drożdże do win białych) |
(→Drożdże szlachetne - specyfikacja szczepów) |
||
Linia 50: | Linia 50: | ||
|} | |} | ||
+ | |||
=='''Drożdże do win czerwonych'''== | =='''Drożdże do win czerwonych'''== | ||
Linia 59: | Linia 60: | ||
|'''Rekomendowany (maksymalny) alkohol''' | |'''Rekomendowany (maksymalny) alkohol''' | ||
|'''Optymalne (skrajne) temp. pracy''' | |'''Optymalne (skrajne) temp. pracy''' | ||
- | |'''Wydajność''' | + | |'''Wydajność cukier/alkohol''' |
|'''Zapotrzebowanie na azot''' | |'''Zapotrzebowanie na azot''' | ||
|'''Produkcja zw. siarki''' | |'''Produkcja zw. siarki''' | ||
Linia 110: | Linia 111: | ||
|} | |} | ||
+ | |||
=='''Drożdże uniwersalne'''== | =='''Drożdże uniwersalne'''== | ||
Linia 119: | Linia 121: | ||
|'''Rekomendowany (maksymalny) alkohol''' | |'''Rekomendowany (maksymalny) alkohol''' | ||
|'''Optymalne (skrajne) temp. pracy''' | |'''Optymalne (skrajne) temp. pracy''' | ||
- | |'''Wydajność''' | + | |'''Wydajność cukier/alkohol''' |
|'''Zapotrzebowanie na azot''' | |'''Zapotrzebowanie na azot''' | ||
|'''Produkcja zw. siarki''' | |'''Produkcja zw. siarki''' |
Wersja z 12:47, 15 wrz 2020
Spis treści |
Drożdże szlachetne - specyfikacja szczepów
Drożdże do win białych
_Szczep_ | Gatunek | Rekomendowany (maksymalny) alkohol | Optymalne (skrajne) temp. pracy | Wydajność cukier/alkohol | Zapotrzebowanie na azot | Produkcja zw. siarki | Prod. kwasow. lotnej | Do wtórnej fermentacji |
CK S102 | S. cerevisiae | 14,5% (15%) | 8-18°C (10-30°C) | 16,3 g/l cukru na 1% alk. | Duże | Niska | Niska | Nie |
GV S107 | S. cerevisiae | 15% (?%) | 10-30°C (10-35°C) | ? | Średnie | Średnio-niska | Niska | Nie |
UCLM S325 | S. cerevisiae | 13% (15%) | 17-30°C (12-35°C) | 16,5 g/l cukru na 1% alk. | Duże | Niska | Niska | Nie |
Drożdże do win czerwonych
_Szczep_ | Gatunek | Rekomendowany (maksymalny) alkohol | Optymalne (skrajne) temp. pracy | Wydajność cukier/alkohol | Zapotrzebowanie na azot | Produkcja zw. siarki | Prod. kwasow. lotnej | Do wtórnej fermentacji |
HD S62 | S. cerevisiae x S. bayanus | 15% (>15%) | 17-24°C (14-30°C) | ? | Średnio niskie | ? | ? | Tak |
HD S135 | S. cerevisiae x S .bayanus | 15% (>15%) | 17-24°C (14-30°C) | ? | Niskie | ? | ? | Tak |
NDA 21 | S. cerevisiae | 15% (15%) | 14-30°C (?°C) | 17,6g cukru na 1% alk. | Średnie | Niska | Niska | Nie |
UCLM S377 | S. cerevisiae | 14,5% (>15%) | 17-30°C (?°C) | ? | Wysokie | ? | ? | Nie |
Drożdże uniwersalne
_Szczep_ | Gatunek | Rekomendowany (maksymalny) alkohol | Optymalne (skrajne) temp. pracy | Wydajność cukier/alkohol | Zapotrzebowanie na azot | Produkcja zw. siarki | Prod. kwasow. lotnej | Do wtórnej fermentacji |
BC S103 | S. bayanus | ?% (18%) | 10-30°C (10-35°C) | 16,2 g/l cukru daje 1% alkoholu | Małe | Nie wytwarza | poniżej 0,2g/l | Tak |
SC 22 | S. cerevisiae | 15% (18%) | 14-30°C (°C) | ? | niskie | ? | ? | nie |
STG S101 | S. cerevisiae | 13,5% (15%) | 17-30°C (14-30°C) | ? | średnie | ? | ? | nie |
VR 44 | S. bayanus | 16% (?%) | 10-30°C (?°C) | ? | bardzo małe | ? | ? | Tak |