Kardynał Mołdawski
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Zdjęcia: + zdjęcie) |
|||
| Linia 1: | Linia 1: | ||
{{Odmiana infobox | {{Odmiana infobox | ||
| - | |odmiana = Kardynał Mołdawski | + | |kolor=Ciemne |
| - | |zdjęcie = Kardynal_moldawski_grono1.jpg | + | |odmiana=Kardynał Mołdawski |
| - | |opis zdjęcia = Grono Kardynała Mołdawskiego | + | |zdjęcie=Kardynal_moldawski_grono1.jpg |
| - | |rodzice = [[odmiana::Csaba Gyoengye]] x [[odmiana::Cardinal]] x [[odmiana::SV- (?)]] | + | |opis zdjęcia=Grono Kardynała Mołdawskiego |
| - | |gatunek = | + | |rodzice=[[odmiana::Csaba Gyoengye]] x [[odmiana::Cardinal]] x [[odmiana::SV- (?)]] |
| - | |masa grona = 800 | + | |gatunek=Hybryda międzygatunkowa |
| - | |rozmiary jagód = 25x20 mm | + | |kraj pochodzenia=Mołdawia |
| - | |smak = muszkat | + | |masa grona=800 |
| - | |termin dojrzewania = 15-30.09 | + | |rozmiary jagód=25x20 mm |
| - | |mrozoodporność = -23 | + | |masa jagód=6 |
| - | |kolor gron = | + | |smak=muszkat |
| - | + | |termin dojrzewania=15-30.09 | |
| - | |zapylanie = własnopylna | + | |mrozoodporność=-23 |
| - | |zastosowanie = deserowe | + | |kolor gron=ciemne, |
| - | | | + | |zapylanie=własnopylna |
| + | |zastosowanie=deserowe | ||
| + | |zawartość cukrów=17 | ||
| + | |zawartość kwasów=7 | ||
| + | |nasiona=TAK | ||
}} | }} | ||
| - | |||
== Opis == | == Opis == | ||
Grona duże, zbite. Jagody okrągłe, zróżnicowane od bardzo dużych do średnich. Skórka bardzo cienka. W smaku wyraźnie wyczuwalny muszkat-bardzo smaczne. Grona zbite, w związku z tym w mokre lata tendencja do pękania jagód. | Grona duże, zbite. Jagody okrągłe, zróżnicowane od bardzo dużych do średnich. Skórka bardzo cienka. W smaku wyraźnie wyczuwalny muszkat-bardzo smaczne. Grona zbite, w związku z tym w mokre lata tendencja do pękania jagód. | ||
Wersja z 23:24, 23 sty 2013
| Kardynał Mołdawski | |
|---|---|
| Grono Kardynała Mołdawskiego | |
| Rodzice | Csaba Gyoengye x Cardinal x SV- (?) |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
| Kraj pochodzenia | Mołdawia |
| Masa grona | 800 g |
| Rozmiary jagód | 25x20 mm mm |
| Masa jagód | 6 g |
| smak | muszkat |
| Termin dojrzewania | 15-30.09 |
| Mrozoodporność | -23 °C250,15 K -9,4 °F 450,27 °R |
| Kolor gron | ciemne, |
| Zapylanie | własnopylna |
| Zastosowanie | deserowe |
| Zawartość cukrów | 17 °Bx |
| Zawartość kwasów | 7 g/l |
Opis
Grona duże, zbite. Jagody okrągłe, zróżnicowane od bardzo dużych do średnich. Skórka bardzo cienka. W smaku wyraźnie wyczuwalny muszkat-bardzo smaczne. Grona zbite, w związku z tym w mokre lata tendencja do pękania jagód.
Choroby
Odporność wysoka
Cięcie
Synonimy
x-4-21
Literatura
treść
Zdjęcia
Fakty o Kardynał Mołdawski — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
| Dojrzewanie | 15-30.09 + |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
| Kolor gron | ciemne, + |
| Kraj | Mołdawia + |
| Masa | 800 g + |
| Masa jagód | 6 g + |
| Mrozoodpornosc | 250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R) + |
| Odmiana | Kardynał Mołdawski +, Csaba Gyoengye +, Cardinal + i SV- (?) + |
| Rozmiar jagód | 25x20 mm mm + |
| Smak | Muszkat + |
| Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |
| Zawartość cukrów | 17 + |
| Zawartość kwasów | 7 + |

