Duna Gyongye
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia) |
|||
Linia 1: | Linia 1: | ||
- | |||
{{Odmiana infobox | {{Odmiana infobox | ||
- | + | |kolor=#99B3FF | |
- | |kolor = #99B3FF | + | |odmiana=Duna Gyongye |
- | |zdjęcie = 20100501_IMG_0844_duna_kwiat1_r800.jpg | + | |zdjęcie=20100501_IMG_0844_duna_kwiat1_r800.jpg |
- | |opis zdjęcia = młoda latorośl - fot. Space99 | + | |opis zdjęcia=młoda latorośl - fot. Space99 |
- | |rodzice = [[odmiana::Seibel 4986]] x [[odmiana::Perła Czabańska]] | + | |rodzice=[[odmiana::Seibel 4986]] x [[odmiana::Perła Czabańska]] |
- | |gatunek = | + | |gatunek=Hybryda międzygatunkowa |
- | |kraj pochodzenia = Węgry | + | |kraj pochodzenia=Węgry |
- | |masa grona = 130 | + | |masa grona=130 |
- | |rozmiary jagód = 15 | + | |rozmiary jagód=15 |
- | |smak = prosty | + | |masa jagód=2 |
- | |SAT = 2750 | + | |smak=prosty |
- | |termin dojrzewania = 1-15.10 | + | |SAT=2750 |
- | |mrozoodporność = -24 | + | |termin dojrzewania=1-15.10 |
- | |kolor gron = ciemne | + | |mrozoodporność=-24 |
- | |nasiona = TAK | + | |kolor gron=ciemne |
- | | | + | |zapylanie=własnopylna |
- | | | + | |zastosowanie=przerobowe |
+ | |zawartość cukrów=20 | ||
+ | |zawartość kwasów=9 | ||
+ | |nasiona=TAK | ||
+ | |wzrost=silny | ||
+ | |drewnienie łozy=bardzo dobre | ||
+ | |płodność latorośli=75-80 | ||
+ | |obsada gron=1,4-1,8 | ||
+ | |obciążenie=30-40 | ||
+ | |plenność=wysoka | ||
+ | |cięcie=6-8 | ||
}} | }} | ||
+ | = Opis = | ||
+ | |||
== Opis == | == Opis == |
Wersja z 23:48, 29 sty 2013
Duna Gyongye | |
---|---|
![]() młoda latorośl - fot. Space99 | |
Rodzice | Seibel 4986 x Perła Czabańska |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Węgry |
Masa grona | 130 g |
Rozmiary jagód | 15 mm |
Masa jagód | 2 g |
smak | prosty |
SAT | 2750 |
Termin dojrzewania | 1-15.10 |
Mrozoodporność | -24 °C |
Kolor gron | ciemne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 20 °Bx |
Zawartość kwasów | 9 g/l |
Opis
Odmiana wyhodowana przez Pal Kozma w Szigetcsep, na Węgrzech. Bardziej znana jako Kozma csvt 55 i pod tą nazwą prowadzone były badania przez Princeton University of Kentucky.Wyniki badań z lat 2001-2006 opublikowane.(sadzenie 1997) Mrozoodporność podobna jak u Gołubok.Wzrost krzewów raczej silny.Grona i owoce średniej wielkości.
Dojrzewa późno - kilka dni przed Cabernet Franc.
Moszcz o intensywnym kolorze i neutralnym smaku i zapachu.
Średnio 19% ekstrakt a pH 3,4
Wino było oceniane :przed zabutelkowaniem, po 2-ch a następnie po 4ch latach. Wykazuje pozytywne cechy po dłuższym leżakowaniu.
Genealogia
Kozma csvt 55: 75% V.vinifera + 15,62 % V.rupestris + 9,38 % V.lincecumii
Choroby
Odporność na choroby do sprawdzenia ?
Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy . Owoce są średnio odporne na mączniaka prawdziwego, a liście nieco bardziej podatne W skali 1 do 9 - wynik 5/6 {B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) .Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań.
Potrzebne 3-4 zabiegi chemiczne w sezonie - przeciw odium
Cięcie
treść
Synonimy
Literatura
http://www.uky.edu/Ag/NewCrops/easterngrape.pdf
Linki
Opinie na forum:
Zdjęcia
Kwitnienie:
Daty kwitnienia w poszczególnych latach:
Przebieg dojrzewania w poszczególnych latach:
Zawartość cukrów w przedziale - ze średnią wartością %.
Cięcie | 6-8 oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 1-15.10 + |
Drewnienie łozy | bardzo dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | ciemne + |
Kraj | Węgry + |
Masa | 130 g + |
Masa jagód | 2 g + |
Mrozoodpornosc | 249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R) + |
Obciążenie | 30-40 płodnych oczek na krzew + |
Obsada gron | 1,4-1,8 szt. + |
Odmiana | Duna Gyongye +, Seibel 4986 +, Perła Czabańska +, Gołubok +, CsVT 55 +, Cs.V.T. 55 + i Perła Dunaju + |
Plenność | wysoka + |
Płodność latorośli | 75-80 % + |
Rozmiar jagód | 15 mm + |
Sat | 2.750 + |
Smak | Prosty + |
Wzrost | silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 20 + |
Zawartość kwasów | 9 + |