Duna Gyongye
Z Winogrona.org
Duna Gyongye | |
---|---|
Duna Gyongye - owocujący krzew;fot.RobertR | |
Rodzice | Seibel 4986 x Perła Czabańska |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Węgry |
Masa grona | 130 g |
Rozmiary jagód | 15 mm |
Masa jagód | 2 g |
smak | prosty |
SAT | 2750 |
Termin dojrzewania | 1-15.10 |
Mrozoodporność | -24 °C249,15 K -11,2 °F 448,47 °R |
Kolor gron | ciemne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 20 °Bx |
Zawartość kwasów | 9 g/l |
Opis
Odmiana wyhodowana przez Pal Kozma w Szigetcsep, na Węgrzech. Bardziej znana jako Kozma csvt 55 i pod tą nazwą prowadzone były badania przez Princeton University of Kentucky.Wyniki badań z lat 2001-2006 opublikowane.(sadzenie 1997) Mrozoodporność podobna jak u Gołubok.Wzrost krzewów raczej silny.Grona i owoce średniej wielkości.
Dojrzewa późno - kilka dni przed Cabernet Franc.
Moszcz o intensywnym kolorze i neutralnym smaku i zapachu.
Średnio 19% ekstrakt a pH 3,4
Wino było oceniane :przed zabutelkowaniem, po 2-ch a następnie po 4ch latach. Wykazuje pozytywne cechy po dłuższym leżakowaniu.
Genealogia
Kozma csvt 55: 75% V.vinifera + 15,62 % V.rupestris + 9,38 % V.lincecumii
Choroby
Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy . Owoce są średnio odporne na mączniaka prawdziwego, a liście nieco bardziej podatne W skali 1 do 9 - wynik 5/6 {B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) .Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań. Potrzebne 3-4 zabiegi chemiczne w sezonie - przeciw odium. Z powodu dość zbitych gron przy mokrej jesieni jest podatna na szarą pleśń. W mokre lata podatna na mączniaka rzekomego.
Cięcie
Odmiana nie ma specjalnych wymagań co do formy prowadzenia, z racji wysokiej plenności. Wskazana jednak forma krzewu (np. Guyot) zapewniająca odpowiednią przewiewność, i zapobiegająca zbytniemu zagęszczeniu latorośli dla uzyskania lepszej zdrowotności krzewów.
Parametry dojrzewania
Wino
Alkohol (vol%) 9,9 - Kwasowość (g / l) 7,3 - pH 3.12 - Ekstrakt bezcukrowy (g / l) 24,91. Wyniki oceny: zapach - 3,07 ; smak, zapach, ogólne wrażenie - 9.62 ; łączny wynik - 16,64 źródło:http://hungaricumborszalon.hu/szoloadatlap/szolo/51
Synonimy
Literatura
http://www.uky.edu/Ag/NewCrops/easterngrape.pdf
Linki
http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=218&view=odmiana
Opinie na forum:
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
inne zdjęcia
"Sette"grona; ; "jawormc11"grona; ;Winnica Plechow: owocujący krzew 2017
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostany
Grona
Jagody
Krzewy
Kwitnienie:
Daty kwitnienia w poszczególnych latach:
Przebieg dojrzewania w poszczególnych latach:
Zawartość cukrów w przedziale - ze średnią wartością %.
Cięcie | 6-8 oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 1-15.10 + |
Drewnienie łozy | bardzo dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | ciemne + |
Kraj | Węgry + |
Masa | 130 g + |
Masa jagód | 2 g + |
Mrozoodpornosc | 249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R) + |
Obciążenie | 30-40 płodnych oczek na krzew + |
Obsada gron | 1,4-1,8 szt. + |
Odmiana | Duna Gyongye +, Seibel 4986 +, Perła Czabańska +, Gołubok +, CsVT 55 +, Cs.V.T. 55 + i Perła Dunaju + |
Plenność | wysoka + |
Płodność latorośli | 75-80 % + |
Rozmiar jagód | 15 mm + |
Sat | 2.750 + |
Smak | Prosty + |
Wzrost | silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 20 + |
Zawartość kwasów | 9 + |