modified on 24 paź 2021 at 18:53 ••• 34 928 views

Duna Gyongye

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Zdjęcia)
Linia 1: Linia 1:
-
= Opis =
 
{{Odmiana infobox
{{Odmiana infobox
-
|odmiana = Duna Gyongye
+
|kolor=#99B3FF
-
|kolor = #99B3FF
+
|odmiana=Duna Gyongye
-
|zdjęcie = 20100501_IMG_0844_duna_kwiat1_r800.jpg‎
+
|zdjęcie=20100501_IMG_0844_duna_kwiat1_r800.jpg‎
-
|opis zdjęcia = młoda latorośl - fot. Space99
+
|opis zdjęcia=młoda latorośl - fot. Space99
-
|rodzice = [[odmiana::Seibel 4986]] x [[odmiana::Perła Czabańska]]
+
|rodzice=[[odmiana::Seibel 4986]] x [[odmiana::Perła Czabańska]]
-
|gatunek = hybryda międzygatunkowa
+
|gatunek=Hybryda międzygatunkowa
-
|kraj pochodzenia = Węgry
+
|kraj pochodzenia=Węgry
-
|masa grona = 130
+
|masa grona=130
-
|rozmiary jagód = 15  
+
|rozmiary jagód=15
-
|smak = prosty
+
|masa jagód=2
-
|SAT = 2750
+
|smak=prosty
-
|termin dojrzewania = 1-15.10
+
|SAT=2750
-
|mrozoodporność = -24
+
|termin dojrzewania=1-15.10
-
|kolor gron = ciemne
+
|mrozoodporność=-24
-
|nasiona = TAK
+
|kolor gron=ciemne
-
|zapylanie = własnopylna
+
|zapylanie=własnopylna
-
|zastosowanie = przerobowe
+
|zastosowanie=przerobowe
 +
|zawartość cukrów=20
 +
|zawartość kwasów=9
 +
|nasiona=TAK
 +
|wzrost=silny
 +
|drewnienie łozy=bardzo dobre
 +
|płodność latorośli=75-80
 +
|obsada gron=1,4-1,8
 +
|obciążenie=30-40
 +
|plenność=wysoka
 +
|cięcie=6-8
}}
}}
 +
= Opis =
 +
== Opis ==
== Opis ==

Wersja z 23:48, 29 sty 2013

Duna Gyongye
młoda latorośl - fot. Space99
młoda latorośl - fot. Space99
Rodzice Seibel 4986 x Perła Czabańska
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Węgry
Masa grona 130 g
Rozmiary jagód 15 mm
Masa jagód 2 g
smak prosty
SAT 2750
Termin dojrzewania 1-15.10
Mrozoodporność -24 °C
Kolor gron ciemne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 20 °Bx
Zawartość kwasów 9 g/l

Opis

Odmiana wyhodowana przez Pal Kozma w Szigetcsep, na Węgrzech. Bardziej znana jako Kozma csvt 55 i pod tą nazwą prowadzone były badania przez Princeton University of Kentucky.Wyniki badań z lat 2001-2006 opublikowane.(sadzenie 1997) Mrozoodporność podobna jak u Gołubok.Wzrost krzewów raczej silny.Grona i owoce średniej wielkości.

Dojrzewa późno - kilka dni przed Cabernet Franc.

Moszcz o intensywnym kolorze i neutralnym smaku i zapachu.

Średnio 19% ekstrakt a pH 3,4

Wino było oceniane :przed zabutelkowaniem, po 2-ch a następnie po 4ch latach. Wykazuje pozytywne cechy po dłuższym leżakowaniu.


Genealogia

Kozma csvt 55: 75% V.vinifera + 15,62 % V.rupestris 
+ 9,38 % V.lincecumii

Choroby

Odporność na choroby do sprawdzenia ?

Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy . Owoce są średnio odporne na mączniaka prawdziwego, a liście nieco bardziej podatne W skali 1 do 9 - wynik 5/6 {B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) .Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań.

Potrzebne 3-4 zabiegi chemiczne w sezonie - przeciw odium


Cięcie

treść

Synonimy

CsVT 55

Cs.V.T. 55

Perła Dunaju

Literatura

http://www.uky.edu/Ag/NewCrops/easterngrape.pdf


Linki

Opinie na forum:

  1. Duna Gyongye
  2. Czy ktoś coś wie o CsVT 55 czyli o Duna Gyongye

Zdjęcia


Kwitnienie:


Daty kwitnienia w poszczególnych latach:


Przebieg dojrzewania w poszczególnych latach:


Zawartość cukrów w przedziale - ze średnią wartością  %.

Fakty o Duna Gyongye — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcie6-8 oczek/m2  +
Dojrzewanie1-15.10  +
Drewnienie łozybardzo dobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronciemne  +
KrajWęgry  +
Masa130 g  +
Masa jagód2 g  +
Mrozoodpornosc249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R)  +
Obciążenie30-40 płodnych oczek na krzew  +
Obsada gron1,4-1,8 szt.  +
OdmianaDuna Gyongye  +, Seibel 4986  +, Perła Czabańska  +, Gołubok  +, CsVT 55  +, Cs.V.T. 55  + i Perła Dunaju  +
Plennośćwysoka  +
Płodność latorośli75-80 %  +
Rozmiar jagód15 mm  +
Sat2.750  +
SmakProsty  +
Wzrostsilny  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów20  +
Zawartość kwasów9  +
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem