Malinowyj
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Literatura) |
|||
Linia 3: | Linia 3: | ||
|odmiana=Malinowyj | |odmiana=Malinowyj | ||
|rodzice=[[odmiana::Gietsz]] x ([[odmiana::Perła Czabańska]]+[[odmiana::Mathiasz Janos]]) x ([[odmiana::Cardinal]] + [[odmiana::Attila]]) | |rodzice=[[odmiana::Gietsz]] x ([[odmiana::Perła Czabańska]]+[[odmiana::Mathiasz Janos]]) x ([[odmiana::Cardinal]] + [[odmiana::Attila]]) | ||
+ | |gatunek=Hybryda międzygatunkowa | ||
|kraj pochodzenia=Ukraina | |kraj pochodzenia=Ukraina | ||
|masa grona=300-500 | |masa grona=300-500 | ||
|rozmiary jagód=22 | |rozmiary jagód=22 | ||
+ | |masa jagód=4 | ||
|smak=delikatny posmak malinowy | |smak=delikatny posmak malinowy | ||
|termin dojrzewania=1-10.09 | |termin dojrzewania=1-10.09 | ||
+ | |ilość dni dojrzewania=110-120 | ||
|mrozoodporność=-22 | |mrozoodporność=-22 | ||
|kolor gron=żółte | |kolor gron=żółte | ||
+ | |zapylanie=własnopylna | ||
|zastosowanie=deserowe | |zastosowanie=deserowe | ||
+ | |zawartość cukrów=19 | ||
+ | |zawartość kwasów=6 | ||
|nasiona=TAK | |nasiona=TAK | ||
+ | |wzrost=średni | ||
+ | |drewnienie łozy=dobre | ||
+ | |płodność latorośli=65-85 | ||
+ | |obsada gron=1,3-1,6 | ||
+ | |obciążenie=35-45 | ||
+ | |plenność=wysoka | ||
+ | |cięcie=6-10 | ||
}} | }} | ||
== Opis == | == Opis == | ||
Linia 20: | Linia 33: | ||
== Cięcie == | == Cięcie == | ||
+ | |||
+ | Średnie i długie, 6-10 oczek. | ||
== Synonimy == | == Synonimy == |
Wersja z 22:15, 9 maj 2013
Malinowyj | |
---|---|
Rodzice | Gietsz x (Perła Czabańska+Mathiasz Janos) x (Cardinal + Attila) |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Ukraina |
Masa grona | 300-500 g |
Rozmiary jagód | 22 mm |
Masa jagód | 4 g |
smak | delikatny posmak malinowy |
Termin dojrzewania | 1-10.09 |
Ilość dni dojrzewania | 110-120 |
Mrozoodporność | -22 °C |
Kolor gron | żółte |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | deserowe |
Zawartość cukrów | 19 °Bx |
Zawartość kwasów | 6 g/l |
Opis
Nowa ukraińska odmiana mieszańcowa o atrakcyjnych dużych gronach i jagodach, podwyższonej mrozoodpornosci i bardzo wczesnej porze dojrzewania. [1]
Choroby
Cięcie
Średnie i długie, 6-10 oczek.
Synonimy
Literatura
http://vinograd.info/sorta/stolovye/malinovyi.html
Zdjęcia
Fakty o Malinowyj — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcie | 6-10 oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 1-10.09 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Ilość dni | 110-120 + |
Kolor gron | żółte + |
Kraj | Ukraina + |
Masa | 300 -500g + |
Masa jagód | 4 g + |
Mrozoodpornosc | 251,15 K (-22 °C, -7,6 °F, 452,07 °R) + |
Obciążenie | 35-45 płodnych oczek na krzew + |
Obsada gron | 1,3-1,6 szt. + |
Odmiana | Malinowyj +, Gietsz +, Perła Czabańska +, Mathiasz Janos +, Cardinal + i Attila + |
Plenność | wysoka + |
Płodność latorośli | 65-85 % + |
Rozmiar jagód | 22 mm + |
Smak | Delikatny posmak malinowy + |
Wzrost | średni + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |
Zawartość cukrów | 19 + |
Zawartość kwasów | 6 + |