Gamaret
Z Winogrona.org
(aktualizacja) |
(fotki) |
||
| Linia 2: | Linia 2: | ||
|kolor=#99B3FF | |kolor=#99B3FF | ||
|odmiana=Gamaret | |odmiana=Gamaret | ||
| + | |zdjęcie=Gamaret-gr.jpg | ||
| + | |opis zdjęcia=Grono odmiany 'Gamaret' | ||
|rodzice=[[odmiana::Gamay Noir]] x [[odmiana::Reichensteiner]] | |rodzice=[[odmiana::Gamay Noir]] x [[odmiana::Reichensteiner]] | ||
|gatunek=Vitis vinifera | |gatunek=Vitis vinifera | ||
| Linia 80: | Linia 82: | ||
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
Plik:Gamaret-k.jpg|Gamaret - koronka; Foto: ZbyszekB | Plik:Gamaret-k.jpg|Gamaret - koronka; Foto: ZbyszekB | ||
| + | Plik:Gamaret_k.jpg|Gamaret - koronka; Foto: ZbyszekB | ||
</gallery> | </gallery> | ||
| Linia 86: | Linia 89: | ||
Plik:Gamaret-L1.jpg|Gamaret - liście; Foto: ZbyszekB | Plik:Gamaret-L1.jpg|Gamaret - liście; Foto: ZbyszekB | ||
Plik:Gamaret-L2.jpg|Gamaret - liść; Foto: ZbyszekB | Plik:Gamaret-L2.jpg|Gamaret - liść; Foto: ZbyszekB | ||
| - | + | Plik:Gamaret_L.jpg|Gamaret - liść; Foto: ZbyszekB | |
</gallery> | </gallery> | ||
Wersja z 18:46, 8 lut 2016
| Gamaret | |
|---|---|
| Grono odmiany 'Gamaret' | |
| Rodzice | Gamay Noir x Reichensteiner |
| Gatunek | Vitis vinifera |
| Kraj pochodzenia | Szwajcaria |
| Masa grona | 150 g |
| Rozmiary jagód | 15 x 15 mm |
| smak | prosty |
| SAT | 2800 |
| Termin dojrzewania | 5-15.10 |
| Mrozoodporność | -23 °C250,15 K -9,4 °F 450,27 °R |
| Kolor gron | ciemne |
| Zapylanie | własnopylna |
| Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Odmiana wyhodowana w 1970r. przez Andre Jaquinet w Research Station Zakład w Pulley ,Szwajcaria.
Wzrost: średni, pędy wiotkie.
Grona: małe lub średnie, baryłkowate, średnio zwarte.
Jagody: okrągłe lu eliptyczne, małe lub średniej wielkości, niebiesko-czarne.
Odporność na mróz: -23st.C (największa u vinifer – podobnie jak Riesling)
Parametry moszczu: kolor rubinowy, cukier do 19%, kwasy średnio 7,8-9g/l.
Dojrzewanie : w drugiej dekadzie października.(podobnie jak odmiana Pinot Noir)
Klon - nr 1117
Choroby
Odmiana odporna na mączniaka prawdziwego i bardzo odporna na szarą pleśń. Mało odporna na mączniaka rzekomego podobnie jak Chrupka Złota i Merlot. Niewiele odporniejsza (na m.rz.) niż Muller Thurgau.{wg prób i badań szwajcarskich)
Cięcie
Parametry
1. zbiór normalny w tym czasie co PN
cukier - 87 Oe; kwas ogółem - 9,1g/l; kwas winowy - 7g/l; kwas jabłkowy - 3,9g/l; pH - 2,97
2. zbiór opóźniony o 2 do 3 tygodni
cukier - 90 Oe; kwas ogółem - 8,1g/l; kwas winowy - 6,4g/l; kwas jabłkowy - 3,4g/l; pH - 3,01
za okres 1996-1999
Wino
Wino: Nadaje się do kupażu z odmianami o większej zawartości cukrów a mniejszej kwasów np.: Garanoir, Regent. Standardowe wina z tej odmiany w Szwajcarii to cuvee 50/50 z Garanoir, który gromadzi więcej cukru ale mniej kwasów i dojrzewa około tygodnia wcześniej; w podobnym czasie jak Regent. Cuvee: Gamaret&Garanoir&Rondo może być namiastką wina z odmiany Pinot Noir [wg danych szwajcarskich – źródłowych]
Synonimy
Literatura
Linki
1 . http://www.rapazfreres.ch/Cepages/cep_gamaret.htm
2. http://lescepages.free.fr/gamaret.html
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
Inne zdjęcia
Rebschulen Auer grono; ;Weingut: grona; ; Wikimedia:krzewy
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
| Dojrzewanie | 5-15.10 + |
| Drewnienie łozy | dobre + |
| Gatunek | Vitis vinifera + |
| Kolor gron | ciemne + |
| Kraj | Szwajcaria + |
| Masa | 150 g + |
| Mrozoodpornosc | 250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R) + |
| Odmiana | Gamaret +, Gamay Noir +, Reichensteiner +, Riesling + i Pinot Noir + |
| Rozmiar jagód | 15 x 15 mm + |
| Sat | 2.800 + |
| Smak | Prosty + |
| Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |

