modified on 4 lis 2024 at 22:07 ••• 11 844 views

Drożdże szlachetne - specyfikacja szczepów

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Drożdże do win białych)
(Drożdże szlachetne - specyfikacja szczepów)
Linia 6: Linia 6:
{|"class="wikitable" style="text-align:center"
{|"class="wikitable" style="text-align:center"
|-style="background-color:Yellow"  
|-style="background-color:Yellow"  
-
|'''_Szczep_'''
+
|'''__Szczep__'''
|'''Gatunek'''
|'''Gatunek'''
|'''Rekomendowany (maksymalny) alkohol'''
|'''Rekomendowany (maksymalny) alkohol'''
Linia 55: Linia 55:
{|"class="wikitable" style="text-align:center"
{|"class="wikitable" style="text-align:center"
|-style="background-color:Red"  
|-style="background-color:Red"  
-
|'''_Szczep_'''
+
|'''__Szczep__'''
|'''Gatunek'''
|'''Gatunek'''
|'''Rekomendowany (maksymalny) alkohol'''
|'''Rekomendowany (maksymalny) alkohol'''
Linia 115: Linia 115:
{|"class="wikitable" style="text-align:center"
{|"class="wikitable" style="text-align:center"
|-style="background-color:Pink"  
|-style="background-color:Pink"  
-
|'''_Szczep_'''
+
|'''__Szczep__'''
|'''Gatunek'''
|'''Gatunek'''
|'''Rekomendowany (maksymalny) alkohol'''
|'''Rekomendowany (maksymalny) alkohol'''

Wersja z 13:06, 15 wrz 2020

Spis treści

Drożdże szlachetne - specyfikacja szczepów

Drożdże do win białych

__Szczep__ Gatunek Rekomendowany (maksymalny) alkohol Optymalne (skrajne) temp. pracy Wydajność cukier/alkohol Zapotrzebowanie na azot Produkcja zw. siarki Prod. kwasow. lotnej Do wtórnej fermentacji
CK S102 S. cerevisiae 14,5% (15%) 8-18°C (10-30°C) 16,3 g/l cukru na 1% alk. Duże Niska Niska Nie
GV S107 S. cerevisiae 15% (?%) 10-30°C (10-35°C) ? Średnie Średnio niska Niska Nie
UCLM S325 S. cerevisiae 13% (15%) 17-30°C (12-35°C) 16,5 g/l cukru na 1% alk. Duże Niska Niska Nie

Drożdże do win czerwonych

__Szczep__ Gatunek Rekomendowany (maksymalny) alkohol Optymalne (skrajne) temp. pracy Wydajność cukier/alkohol Zapotrzebowanie na azot Produkcja zw. siarki Prod. kwasow. lotnej Do wtórnej fermentacji
HD S62 S. cerevisiae x S. bayanus 15% (>15%) 17-24°C (14-30°C) ? Średnio niskie ? ? Tak
HD S135 S. cerevisiae x S. bayanus 15% (>15%) 17-24°C (14-30°C) ? Niskie ? ? Tak
NDA 21 S. cerevisiae 15% (15%) 14-30°C (?°C) 17,6g cukru na 1% alk. Średnie Niska Niska Nie
UCLM S377 S. cerevisiae 14,5% (>15%) 17-30°C (?°C) 16,5 g/l cukru daje 1% obj. alk Wysokie Nie wytwarza Niska Nie

Drożdże uniwersalne

__Szczep__ Gatunek Rekomendowany (maksymalny) alkohol Optymalne (skrajne) temp. pracy Wydajność cukier/alkohol Zapotrzebowanie na azot Produkcja zw. siarki Prod. kwasow. lotnej Do wtórnej fermentacji
BC S103 S. bayanus ?% (18%) 10-30°C (10-35°C) 16,2 g/l cukru na 1% alk. Małe Nie wytwarza Niska Tak
SC 22 S. cerevisiae 15% (18%) 14-30°C (12-35°C) 17,2 g/l cukru na 1% alk. Średnie Niska Niska Nie
STG S101 S. cerevisiae 13,5% (15%) 17-30°C (8-30°C) 16,5 g/l cukru na 1% alk. Średnie Niska Niska Nie
VR 44 S. bayanus 16% (16%) 10-30°C (10-40°C) 16,5 g/l cukru na 1% alk. Bardzo małe Niska Niska Tak

Tematy na forum o drożdżach

  1. http://www.winogrona.org/forum/wytwarzanie-wina/drozdze-cos-malo-o-nich-mowimy-t6361.html
  2. http://www.winogrona.org/forum/propozycje-artykulow/dro-d-e-szlachetne-specyfikacje-odmian-szczepow-t13632.html