Lilla
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Opis) |
|||
| Linia 1: | Linia 1: | ||
{{Odmiana infobox | {{Odmiana infobox | ||
| - | + | |kolor=#99B3FF | |
| - | |kolor = #99B3FF | + | |odmiana=Lilla |
| - | |zdjęcie = Lilla-grono2.jpg | + | |zdjęcie=Lilla-grono2.jpg |
| - | |opis zdjęcia = Lilla - grono, Foto: ZbyszekB | + | |opis zdjęcia=Lilla - grono, Foto: ZbyszekB |
| - | |rodzice = [[odmiana::Olimpia]] x [[odmiana::SV 12375]] | + | |rodzice=[[odmiana::Olimpia]] x [[odmiana::SV 12375]] |
| - | |gatunek = | + | |gatunek=Hybryda międzygatunkowa |
| - | |kraj pochodzenia = Węgry | + | |kraj pochodzenia=Węgry |
| - | |masa grona = 300-500 | + | |masa grona=300-500 |
| - | |rozmiary jagód = 25x20 mm | + | |rozmiary jagód=25x20 mm |
| - | |smak = | + | |masa jagód=5-6 |
| - | |SAT = 2300 | + | |smak=Prosty |
| - | |termin dojrzewania = 1-10.09 | + | |SAT=2300-2450 |
| - | |mrozoodporność = -24 | + | |termin dojrzewania=1-10.09 |
| - | |kolor gron = żółto-zielone | + | |ilość dni dojrzewania=118-127 |
| - | | | + | |mrozoodporność=-24 |
| - | |zastosowanie = deserowe | + | |kolor gron=żółto-zielone |
| + | |zapylanie=własnopylna | ||
| + | |zastosowanie=deserowe | ||
| + | |zawartość cukrów=16-18 | ||
| + | |zawartość kwasów=6-7 | ||
| + | |nasiona=TAK | ||
| + | |wzrost=średnio silny | ||
| + | |drewnienie łozy=dobre | ||
| + | |płodność latorośli=75-90 | ||
| + | |obsada gron=1.3 - 1.8 | ||
| + | |obciążenie=30 - 40 | ||
| + | |plenność=wysoka | ||
| + | |cięcie=8 - 10 oczek/m², i krótkie | ||
}} | }} | ||
== Opis == | == Opis == | ||
Wersja z 15:52, 6 sty 2011
| Lilla | |
|---|---|
| Lilla - grono, Foto: ZbyszekB | |
| Rodzice | Olimpia x SV 12375 |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
| Kraj pochodzenia | Węgry |
| Masa grona | 300-500 g |
| Rozmiary jagód | 25x20 mm mm |
| Masa jagód | 5-6 g |
| smak | Prosty |
| SAT | 2300-2450 |
| Termin dojrzewania | 1-10.09 |
| Ilość dni dojrzewania | 118-127 |
| Mrozoodporność | -24 °C249,15 K -11,2 °F 448,47 °R |
| Kolor gron | żółto-zielone |
| Zapylanie | własnopylna |
| Zastosowanie | deserowe |
| Zawartość cukrów | 16-18 °Bx |
| Zawartość kwasów | 6-7 g/l |
Opis
Efektowna i smaczna nowa węgierska odmiana deserowa możliwa do uprawy w polskich warunkach klimatycznych.
Odmiana o tych samych rodzicach: Terez
Choroby
Cięcie
Synonimy
R-68.
Literatura
Zdjęcia
Fakty o Lilla — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
| Cięcie | 8 - 10 oczek/m², i krótkie oczek/m2 + |
| Dojrzewanie | 1-10.09 + |
| Drewnienie łozy | dobre + |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
| Ilość dni | 118-127 + |
| Kolor gron | żółto-zielone + |
| Kraj | Węgry + |
| Masa | 300 -500g + |
| Masa jagód | 5-6 g + |
| Mrozoodpornosc | 249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R) + |
| Obciążenie | 30 - 40 płodnych oczek na krzew + |
| Obsada gron | 1.3 - 1.8 szt. + |
| Odmiana | Lilla +, Olimpia + i SV 12375 + |
| Plenność | wysoka + |
| Płodność latorośli | 75-90 % + |
| Rozmiar jagód | 25x20 mm mm + |
| Sat | 2.300 -2450 + |
| Smak | Prosty + |
| Wzrost | średnio silny + |
| Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |
| Zawartość cukrów | 16 -18 + |
| Zawartość kwasów | 6 -7 + |

