modified on 23 lut 2024 at 18:50 ••• 51 663 views

Lilla

Z Winogrona.org

Lilla
Lilla; foto: gronkowiec
Lilla; foto: gronkowiec
Rodzice SV 12375 x (Pannonia Kincse x Mathiasz Janos Diadala)
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Węgry
Masa grona 250-500 g
Rozmiary jagód 25 x 20 mm
Masa jagód 5-6 g
smak Prosty
SAT 2400-2500
Termin dojrzewania 10-20.09
Ilość dni dojrzewania 118-127
Mrozoodporność -21 °C252,15 K
-5,8 °F
453,87 °R
Kolor gron żółto-zielone
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie deserowe
Zawartość cukrów 17 °Bx
Zawartość kwasów 6,5 g/l

Opis

Efektowna i smaczna nowa węgierska odmiana deserowa możliwa do uprawy w polskich warunkach klimatycznych, ale wymaga okrywania na zimę. Powstała ze skrzyżowania SV 12-375 x (Panonia x Mathiasz Janos Diadala).Start wiosenny i kwitnienie średnio późne.Wzrost: umiarkowanie silny, Pasierby nieliczne i małe. Wierzchołki pędów typu otwartego z niewielkim omszeniem Kolor młodych liści lekko brązowawy Starsze liście średniej wielkości, 5-klapowe, lekko zgięte ku górze wzdłuż głównego nerwu. Zatoka przyogonkowa lekko otwarta. Kolor łozy ciemnobrązowy

Grona: średniej wielkości 250g do dużych , cylindrycznostożkowate, najczęściej luźne.

Jagody: duże 5,5g, owalne, żółtozielone lub nawet żółte, z bursztynowym rumieńcem od nasłonecznionej strony’

Miąższ: zwięzły, soczysty, lekko kwaskowaty, smak harmonijny, skórka cienka.

Dojrzewanie: 2-ga połowa września

Owocowanie z pąków zapasowych bardzo małe (2011r)

Genealogia

Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)

Lilla = 78,09V.vinifera + 1,56% V.labrusca + 14,58% V.rupestris + 3,13% V.berlandieri + 2,64% V.lincecumii

Choroby

Odmiana odznacza się niską odpornością na mączniaka rzekomego. Odporność na mączniaka prawdziwego jest wystarczająca. Przy niekorzystnym przebiegu pogody grona mogą być porażane przez szarą pleśń.

choroby

  • Skierniewice 2008-2013 : m.pr, 3,0 ; m.rz. 2,7 ; nekroza korowa 3,0 (w skali 1-5); sz.pl. 3,0 (w skali 1-6)
  • Analogicznie dla Chrupki Złotej : m.pr, 3,5 ; m.rz. 3,7 ; nekroza korowa 1,5 (w skali 1-5); sz.pl. 2,0 (w skali 1-6)

Cięcie

Zalecane cięcie łozy na 6-8 pąków, albo 4-5 oczkowe czopy.[1]

Parametry dojrzewania

J.Lisek - Skierniewice za lata 2008-2013; zbiory ok. 1/10; masa grona - 261 g; masa jagody (śr.ze 100 szt) - 5,4 g; obc.krzewu śr. 1,59 kg; ekstrakt - 16,8%

Synonimy

R-68.

Literatura

http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=111&view=odmiana



Opinie na forum: Lilla

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany

Inne zdjęcia

grono;  ;Schmidt: grono

Zdjęcia wykonane przez forumowiczów

Koronka

Liście

</gallery>

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Lilla — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcie8 - 10 oczek/m², i krótkie oczek/m2  +
Dojrzewanie10-20.09  +
Drewnienie łozydobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Ilość dni118-127  +
Kolor gronżółto-zielone  +
KrajWęgry  +
Masa250 -500g  +
Masa jagód5-6 g  +
Mrozoodpornosc252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R)  +
Obciążenie30 - 40 płodnych oczek na krzew  +
Obsada gron1.3 - 1.8 szt.  +
OdmianaLilla  +, SV 12375  + i Pannonia Kincse  +
Plennośćwysoka  +
Płodność latorośli75-90 %  +
Rozmiar jagód25 x 20 mm  +
Sat2.400 -2500  +
SmakProsty  +
Wzrostśrednio silny  +
ZastosowanieZastosowanie deserowe  +
Zawartość cukrów17  +
Zawartość kwasów6,5  +